Kertészkedés hamuval


Megfigyelhető, hogy erdőtűz után a természet új erőre kap, és a növényzet burjánzani kezd. Na persze, csak a kezdeti sokk után. Ha viszont ez így van, akkor a saját kertünkben is kihasználhatjuk a hamu áldásos hatását.

Fotó: pinterest.com

Előre bocsátom, hogy csakis és kizárólag a fa elégéséből származó hamu az, ami kerti célokra használható, ugyanis ebben nincsenek mérgező anyagok. A tartósítószerekkel, festékekkel, pácokkal kezelt fa használhatatlan, mint ahogy a bármi más anyag elégéséből származó hamu is, mivel szennyezi a talajt és gátolja a növények növekedését.

A fahamu olyan értékes tápanyagokat tartalmaz, mint a kalcium, kálium, alumínium, vas, foszfor, mangán, magnézium, nátrium, mikroelemek és nyomelemek, valamint kalcium-karbonát (mészkő) stb.

Ha valaki komolyan veszi a kertészkedést, egészen biztosan megvizsgálja a kertjében lévő talaj pH értékét, hiszen az ültetés lényeges eleme a talaj savas, vagy lúgos kémhatása.

A talaj pH értéke egy szám, ami leírja, hogy az adott talaj milyen kémhatású. A 7,0 pH értéket tekintjük semlegesnek. 7,0 érték alatt savas a talaj, fölötte lúgos.

pH mérés házilag

A talaj kémhatásának vizsgálatához desztillált vízre és pH-papírra (indikátorpapír) van szükség.

Tegyünk egy pohárba 1 rész száraz talajt és öntsünk hozzá 3 rész desztillált vizet. Alaposan keverjük össze, majd hagyjuk állni, ülepedni. Ekkor a PH papírt belemártjuk a vízbe, az elszíneződik, majd a színskálán leolvassuk az elszíneződésnek megfelelő értéket.

Olyan pH papírt vásároljunk, ami 4,5 – 8,0 pH értékig mér.

Mezőgazdasági boltokban, vagy az interneten lehet vásárolni kimondottan a talaj pH értékének mérésére alkalmas készüléket, de ezek akár több tíz ezer forintba is kerülhetnek.

A fahamu lúgosítja a talajt (növeli annak pH értékét), tehát ha a kertünk talaja lúgos, akkor nem érdemes, sőt, nem szabad túl sok fahamut használni.

A fahamu, bár rengeteg jótékony hatása, és felhasználási területe van, azért erősen lúgos anyag, tehát használatakor érdemes védőkesztyűt viselni, el kell kerülni annak belégzését, és ne hamuzzunk a kertben, ha szeles az idő.

TRÁGYÁZÁS

A hamut a növények megjelenése előtt – télen, vagy kora tavasszal – 1 cm vastagságban kell a talajra teríteni, a növények töveitől 4-5 cm távolságot tartva. Ezt követően bele kell forgatni (gereblyézni) a földbe. A felhasznált hamu mennyisége ne legyen nagyobb, mint 50-70 gramm/m2.

Ha már megjelentek a növények apró hajtásai, legalább két hetet várni kell a trágyázással, ugyanis a hamu megnöveli a talaj pH értékét (lúgosít), ez pedig a fiatal, gyenge növények számára sokkoló lehet.

A következő növények nem szeretik a fahamuval kevert trágyázást: azálea, rododendron, áfonya, körömvirág, tölgy, kökény, málna, hortenzia és burgonya.

NÖVÉNYÜLTETÉS

A kalcium-kedvelő növények (mint például a paradicsom, vagy a káposztafélék) ültetésekor maximum 1-2 evőkanálnyi, nagyon finomra porított hamut kell szórni az ültető lyuk aljába.

Káposztafélék esetén az ültetéskor a talajba szórt hamu megakadályozza a tő elrothadását, és a káposztalepke hernyója ellen is hatásos.

CSIGÁK ELLEN

A meztelen csigák, és a csigák nem kedvelik a hamut, mivel az vizet von el a szervezetükből, ezért szórjuk körbe a védendő ágyásokat. Érdemes tudni, hogy ha a fahamu vízzel érintkezik, elveszti „csigaűző” hatását, ilyenkor a körbeszórást meg kell ismételni.

Óvatosan bánjunk az után-szórásokkal, hiszen ez jelentősen megnöveli a talaj pH értékét, és a felhalmozódott magas sótartalom káros lehet a növényekre.

KERTI TÓ

Ha van a kertben tó, akkor a vízi növények növekedése serkenthető, ugyanakkor az algák növekedése csökkenthető fahamuval. Figyelni kell az adagolásra, ugyanis 3.700 liter vízbe maximum 1 evőkanálnyi fahamut szabad szórni.

GYEP

A gyep mohásodása ellen enyhén szórjuk meg a pázsitot hamuval. Nem szabad túladagolni, 1.000 négyzetméterenként maximum 10-15 kg hamu szórható szét anélkül, hogy ártanánk a gyepnek. Ha a talaj pH értéke magasabb, mint 7,0, akkor ne használjuk erre a célra.

Néhány zöldség optimális pH tartománya
Spenót 5,5–7,0 Zeller 6,2–7,5
Fejes saláta 5,6–7,5 Vöröshagyma 6,5–7,5
Cékla 6,5–7,5 Retek 5,6–7,0
Burgonya 5,0–7,0 Torma 6,0–7,5
Paradicsom 5,0–7,0 Paprika 5,0–7,0
Kelkáposzta 6,0–7,5 Sárgarépa 6,0–8,0
Fejes káposzta 6,0–7,5 Petrezselyem 6,0–8,0
Vöröskáposzta 6,0–7,0 Tök, dinnye 5,6–7,5
Karalábé 5,5–7,0 Kelbimbó 5,5–7,0
Uborka 5,6–7,5 Bab 5,8–7,0
Karfiol 6,5–7,5 Borsó 6,0-7,0
Néhány dísznövény optimális pH tartománya
Szellőrózsa 6,0-8,0 Dália 6,0-8,0
Gyöngyvirág 6,0-8,0 Orgona 6,0-8,0
Kardvirág 6,0-8,0 Liliom 6,0-8,0
Őszirózsa 6,5-7,5 Nárcisz 6,0-8,0
Kerti viola 6,0-8,0 Pipacs 6,0-8,0
Szegfű 6,5-8,0 Kankalin 5,5-7,5
Rododendron 4,5-6,0 Körömvirág 5,6-7,5
Bazsarózsa 6,0-8,0 Rózsa 6,0-8,0
Szarkaláb 6,0-7,5 Nőszirom 6,0-8,0
Őszirózsa 6,0-8,0 Ibolya 6,0-8,0
Tulipán 6,0-8,0 Nefelejcs 6,0-8,0
Krizantém 6,5-7,5 Rézvirág 6,0-8,0
Gyümölcsök optimális pH tartománya
Almatermésűek 6,0-7,5 Csonthéjasok 6,0-8,0
Bogyós gyümölcsök 6,0-8,0 Dió 6,0-8,0

1 hozzászólás: “Kertészkedés hamuval

  1. Szép napot kivánok

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

17 + tizenhét =

+ <