Egy kaliforniai város, Livermore tűzoltóállomásán működik a világ legidősebb – és egyben leghíresebb – izzója. Egy átlagos izzó mindössze 1.000 óra üzemidőt bír ki, miközben ez a csupán 4 wattos szénszálas égő 111 éve szinte folyamatosan világít.

(Fotó: https://www.sfgate.com)

A Guiness Rekordok könyve szerint ez a legrégebb óta működő izzó, melyet 1901. június 18-án csavartak be a kaliforniai Livermore tűzoltóállomáson. Az izzó kezdetben 60 wattos volt, de mára már csak 4 wattos fényerővel világít.

Az izzó eddig összesen három alkalommal volt csak lekapcsolva: 1903-ban, 1937-ben és 1976-ban.

1937-ben – a tűzoltóság felújítása miatt – egy teljes héten át nem működött, azonban 1976-ban mindössze 22 percig pihenhetett.

A több, mint 1.000.000 órája világító égő Guiness rekorder, saját rajongótábora van, és még egy történelmi társaság is alakult miatta. A rajongók webkamerán figyelhetik működését.

(Fotó: www.centennialbulb.org)

A tűzoltók hozzá sem mernek nyúlni, nem porolják le, nehogy baja essék, de védik túlfeszültség ellen, és külön dízelgenerátor, valamint akkumulátor áll készenlétben áramkimaradás esetére.  A tűzoltók számára az örök készenlétet szimbolizálja.

Az izzó gyártója az ohiói Shelby Electric nevű vállalat sajnos már nem működik, pedig a 110 éves izzó remek reklám lehetne nekik. Valójában a cég 1914-ben kénytelen volt bezárni, így a tökéletes konstrukciójú izzóik hosszú-hosszú élettartamát már nem láthatták.

Az izzó egészen addig a tűzoltóállomáson lát majd el „szolgálatot”, míg ki nem ég. Ezt követően múzeumban fogják elhelyezni.

(Fotó: www.centennialbulb.org)

Ha valaki élőben szeretné megnézi, keresse meg a livermore-i tűzoltóállomást, a hátsó bejáratnál csengessen, ott bárkit szívesen beengednek. Ha mégsem nyílik az ajtó, akkor az ablakon keresztül, a bal oldalon, a mennyezetről lelógva lehet megtekinteni.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + három =