Közeledik a szilveszter, és az ünnepléshez hozzátartozik a tűzijáték. Néhány fontos dolgot azonban tudni kell, mielőtt bárki nekiáll ilyen terméket használni, ugyanis minden évben több baleset származik a felelőtlen használatból.

A pirotechnikai tevékenységről szóló kormányrendelet a termékeket kockázat és zajszint szerint osztályozza.

1. pirotechnikai osztály

A termékeket 14. életévüket betöltött magánszemélyek vásárolhatják. Ezek az eszközök nagyon alacsony kockázatot jelentenek és elhanyagolható zajt okoznak, azokat behatárolt területen való használatra szánják.

2. pirotechnikai osztály

Kis tűzijátékok megvásárlásához igazolni kell, hogy a vevő elmúlt 16 éves. Ezen termékek kockázata és zajszintje alacsony, szabadban lévő, behatárolt területen való használatra készülnek.

3. pirotechnikai osztály

Közepes kockázatot jelentő, szabadban lévő, nagy nyílt területen felhasználható termékek, a használatukkor keletkező zaj szintje sem ártalmas az emberi egészségre. Ide tartozó eszközt december 28-a és 31-e között engedély nélkül vásárolhatnak a 18. életévét betöltött magánszemélyek.

A tűzijátékokat felhasználni a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig lehet.

A fel nem használt vagy hibás, 3. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

A következő szabályok betartása valamennyi magánszemély számára kötelező, ezek megszegése szabálysértésnek minősül.

1.

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai terméket 14. életévüket betöltött magánszemélyek engedély nélkül megvásárolhatják, felhasználhatják és összesen 1 kg nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatják.

2.

A 2. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai terméket 16. életévüket betöltött személyek engedély nélkül megvásárolhatják, felhasználhatják és összesen 1 kg nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatják.

3.

14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 1. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai terméket.

4.

16. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 2. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai terméket.

5.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai terméket 18. életévüket betöltött magánszemélyek december 28–31. közötti időtartamban engedély nélkül megvásárolhatják és összesen 3 kg nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatják.

Ezek a termékek csak pirotechnikus jelenlétében és irányításával használhatók fel: közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi jogi személy által használt helyiségben, védett természeti területen és „C” tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen, illetve rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen.

6.

Magánszemély által 1. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai termék az év bármely napján felhasználható, de nem akárhol.

A december 28. 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamot kivéve tilos a termékeket közúton, vagy gyalogos úton, kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen felhasználni.

A termékek csak pirotechnikus jelenlétében és irányításával használhatók fel: közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi jogi személy által használt helyiségben, védett természeti területen és „C” tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen, illetve rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen.

7.

Magánszemély által 2. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai termék az év bármely napján felhasználható, de nem akárhol.

A december 28. 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamot kivéve tilos ezeket a termékeket közúton, vagy gyalogos úton, kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen felhasználni.

A termékek csak pirotechnikus jelenlétében és irányításával használhatók fel: közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi jogi személy által használt helyiségben, védett természeti területen és „C” tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen, illetve rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen.

8.

Magánszemély által 3. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai termék december 31. 18 óra és január 1. 6 óra közötti időtartamban használható fel engedély nélkül.

9.

A hibás, vagy lejárt felhasználhatósági idejű tűzijáték-terméket a vevő köteles a vásárlás helyére, vagy a forgalmazó által megjelölt helyre visszaszállítani, ahol azt kötelesek térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

10.

A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai terméket 2014. január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítés nélkül visszavenni.

11.

Pirotechnikai termék tömegközlekedési eszközön csak zárt csomagolásban szállítható.

12.

A tűzijáték helyszínét úgy kell kiválasztani, hogy a felhasználandó pirotechnikai termékek védőterületén belül potenciális veszélyforrás ne legyen.

13.

A vetőcsőből működtethető pirotechnikai termékeket a megfelelő vetőcsőbe kell helyezni. A pirotechnikai termékeket a felhasználási útmutatóban meghatározottak szerint kell a vetőcső aljára helyezni.

14.

A tűzijáték termékek telepítésekor ügyelni kell arra, hogy a lövés irányában akadály ne legyen. Tűzijáték terméket személyek felett átlőni, illetve irányukba működtetni tilos!

15.

Erős szélben a pirotechnikai termékek felhasználását el kell halasztani!

16.

A működésbe hozott tűzijáték termékeket megközelíteni a működésük befejezésétől számított legalább 10 perc várakozás után lehet.

17.

Használat előtt a tűzijáték termékek vetőcsöveinek alsó egyharmad részét célszerű a földbe temetni, vagy erősen egy függőleges szilárd rúdhoz rögzíteni.

18.

A rakéták esetében a vezetőpálca a rakéta része, ezért kizárólag úgy működik rendeltetésszerűen, ha a vezetőpálca is a rakétatesttel tud repülni. Ennek érdekében a rakétát olyan helyről szabad indítani, amely lehetővé teszi a vezetőpálca könnyed és akadálymentes elrepülését. Ezek a helyek lehetnek például szilárdan rögzített üres pezsgősüveg, üres papír, vagy fémcső stb.

19.

Rakéták csak akkor lőhetők fel, ha vezetőpálcájuk nem törött, illetve ha nincs viharos szél. A rakéta mindig a széliránnyal szemben repül! A vezetőpálca nem ég el, az minden esetben visszahullik!

20.

Talajon forgó, ugráló stb. termékeket kizárólag stabil, egyenletes, a tűznek ellenálló talajon használja! Ez biztosítja, hogy a termékek akadálytalanul tudjanak forogni, felrepülni stb. Ügyeljen arra, hogy a termékek közelében ne legyenek olyan dolgok, amelyek meggyulladhatnak!

21.

A tűzijátéktelepeket használat előtt egyenletes, vízszintes talajra tegye, ahol majd működés közben nem tudnak felborulni. A telepet támassza meg oldalról téglával, vagy nagyobb kővel, esetleg rögzítse egy szilárd rúdhoz a stabilitás érdekében! Használat előtt mindig olvassa el a termékek használati utasítását! A működtetés során mindig óvatosan, körültekintően járjon el! Soha ne hajoljon működésbe hozott tűzijáték termék fölé!

22.

Mindig tartsa be a biztonsági utasításokat! A termékeket úgy használja, hogy közben Ön és mások biztonságát ne veszélyeztesse!

23.

Tartsa tiszteletben embertársai és háziállatai nyugalmát, mivel a robbanások, durranások érzékenyen érinthetik őket!

24.

Soha ne működtessen pirotechnikai terméket alkohol vagy drog befolyása alatt!

25.

SOHA NE MŰKÖDTESSEN KÉZBEN TARTVA PIROTECHNIKAI TERMÉKEKET!

(Forrás: Katasztrófavédelem)

(Fotó: Pinterest)

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


2 hozzászólás

Varga Zoltán · 2013-12-28 - 16:32

Üdvözlöm!
Ajánlom figyelmébe a 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet 83.§ (1) bekezdés szövegét, valamint a 103.§ (3) bekezdés értelmében az 1. és 2. osztályú termékek magánterületen egész évben felhasználhatóak. Az Ön által írt 7. pont nem állja meg a helyét. A leírtak csak a 104.§ (1) bekezdés C. pontjára vonatkozik.
Egy nemzetközi szabvány módosítása miatt minden kaliberű tűzijáték bomba 4. osztályba került, így kereskedelmi forgalomba nem hozható 2013. november 1-től.
Kérem, hogy a jogszabály ismeretében fogalmazzon meg fontos dolgokat.
Üdvözlettel:
Varga Zoltán

    Csepregi Csilla · 2013-12-28 - 17:23

    Tisztelt Zoltán!

    Köszönöm az észrevételt. Javítottam, remélem sikeresen. További észrevételeit is szívesen veszem.
    Köszönettel: Csepregi Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + kettő =