A természet csodálatos. Szinte bármilyen katasztrófa után képes az újrakezdésre. Olyan, mintha a növények soha nem adnák fel, folytonos újjászületésre volnának beprogramozva. Pedig azok után, ami a történetemben szereplő körtefával történt, azt gondolnánk, hogy nincs olyan hatalom, ami életben tartaná. És mégis…

2001. szeptember 11. a borzalom napja. New York-ban két repülőgép csapódott a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba. Az épületek pedig 2 óra múlva összeomlottak.

Történetünk főszereplője, a kis Callery körtefa egykor az ikertornyok tövében állt. Szeptember 11-én a tornyok összeomlása őt sem kímélte. A két torony maga alá temette, és a fa meggyulladt.

A körtefát a parázsló romok között találták meg, egy héttel a tornyok leomlása után. Az ágai letörtek, a gyökere megsérült, a törzse megfeketedett. Nagyon rossz bőrben volt. Úgy nézett ki, mint egy sebesült katona.

Több héttel a tornyok leomlása után a kutatók már teljesen feladták a reményt, hogy valakit életben találnak. Ebben a szomorú hangulatban találtak meg a körtefát a romok alatt, mint az utolsó élőlényt. A munkások megsajnálták, kiásták, majd Bronx-ba, egy faiskolába vitték. A kertészek elültették, kényeztették, megmetszették, ápolgatták, de nem sok esély láttak, hogy az alig 2 méter magas körtefa túlélheti a katasztrófát.

A kis túlélő 2001. novemberében a faiskolában Fotó: onhudson.typepad.com

A kis túlélő 2001. novemberében a faiskolában
Fotó: onhudson.typepad.com

Aztán csodák-csodájára a következő tavaszon a fa kirügyezett, majd évről-évre egyre nagyobb lett. Kilenc évvel a katasztrófa után már közel 10 méter magasságúra növekedett. Egy baj volt csak. Az elmúlt 9 év alatt egyszer sem hozott virágokat. Mintha szomorkodna.

Nem ez a fa volt a legszebb a faiskolában, ugyanis volt egy kis szépséghibája. A fa egyik oldala élt, virult, növekedett, zöldellt, azonban a másik oldalán a törzse a tűztől fekete maradt, a letört ágai nem nőttek vissza. A körtefát egyáltalán nem zavarja, hogy a lombja féloldalas, hiszen így tudja  a legjobban mutatni mindenkinek, hogy az emberi butaság, gonoszság, és önpusztítás miatt milyen szörnyűségen kellett keresztülmennie.

Az ikertornyok leomlása után 9 évvel – 2010. december 22-én – a helyükre épített emlékparkba vezetett a körtefa útja. Hiszen ide szánták Őt. Vissza oda, ahol addig növekedett, ahol túlélt minden borzalmat.

Fotó: https://www.therunnerstrip.com

Fotó: https://www.therunnerstrip.com

A fát 1970-ben ültették az ikertornyok mellé. 9 évvel a tragédia után pedig ünnepélyes keretek között ültették vissza oda, ahol megtalálták, ahol eredetileg állt. A körtefa annyira hálás volt ezért, hogy a következő tavasszal – 9 év óta először – virágba borult. Így tudta meghálálni a gondoskodást és a bizalmat.

A New York-iak egyszerűen csak “túlélő fának” nevezik. Reményt ad az embereknek, bizonyítja azt, hogy van szebb jövő. Aki elmegy mellette, megsimogatja, vagy megöleli.

“A múltat érinti meg, aki ezt a fát megsimogatja. Ilyenkor érzem, hogy visszamegyek az időben egy boldogabb korba, amikor még nem kellett félnünk. Ezt adja nekem ez a kis fa.” – mondja Ron Vega, a 9/11 emlékmű projekt menedzsere.

A Callery körtefák általában 20 évig élnek. A “túlélő fa” már több, mint 40 éves. A kertészek tudják, hogy ez egy nagyon szívós, kitartó kis fa, de nem fog örökké élni, éppen ezért már gondoskodtak róla, hogy egy része fennmaradhasson. Már növekszik az a több, mint 100 facsemete, amit a “túlélő fáról” szaporítottak az évek során.

Könyv a körtefáról, ami a gyerekeknek ad segítséget feldolgozni a 2001. szeptember 11-i eseményeket

A fa megmentése, gondozása és tisztelete nagyon jól mutatja mindazt, amit az Amerikai Egyesült Államok képvisel. Nagyon kevés olyan ország van – szerintem – aki nem dobta volna kukába a romok alól előkerülő, rettenetesen rossz állapotban lévő fát. Mert egyszerűbb egy újat venni, elültetni, mint a régit gondozni, ápolgatni, a múlt értékeit megőrizni. Az USA azonban megmentette, hogy az emberek ne felejtsenek, miközben reményt adhat nekik egy szebb jövőre. Mert nekik fontosak ezek a szimbólumok, mert nem sajnálják az időt és az energiát arra, hogy értéket teremtsenek. És ez a legtöbbször nem pénzkérdés…

Az ikertornyok romjai alatt megtalált fa gyökere, amit szintén megmentettek az utókor számára
Fotó: https://www.flickriver.com

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − kilenc =