A New York-i tűzoltók a város jelképei. Azt, hogy kiváló, különleges emberek, ott nem vitatja senki. Hősként tisztelik őket. Különösen a 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta, ahol 343 tűzoltó lelte halálát. A szörnyűség egyik ikonikus tárgyát – a tornyok leomlása után összeroncsolódott létrás tűzoltóautót – az ikertornyok helyén épült föld alatti múzeumban, 70 méter mélyen helyezték el. Ott, ahol a legénysége életét vesztette.

Szigonyok a múzeum pavilonjában

2001. szeptember 11. Az al-Kaida nevű terrorszervezet ezen a napon összehangolt támadássorozatot hajtott végre az Egyesült Államok ellen. Azon a reggelen 19 gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy az USA főbb jelképeinek számító épületekbe vezessék azokat.

A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba két repülő csapódott, az épületek 2 órán belül összeomlottak. A harmadik gép a Pentagon épületébe repült. A negyedik gép célja talán a Fehér Ház lehetett, azonban az utasok rátámadtak a terroristákra, a gépet pedig visszafoglalták. Sajnos a zuhanást már nem akadályozhatták meg, a gép a Pennsylvania állambeli Shansville mellett csapódott a földbe. A támadássorozatban összesen 2.995 ember (2.976 civil és 19 géprabló) vesztette életét.

Öt évvel a katasztrófa után az USA úgy döntött, hogy a közel 3.000 áldozat emlékére, az ikertornyok helyén emlékművet és múzeumot épít.

9/11 emlékmű

Az emlékmű valójában két medence, amit az ikertornyok eredeti helyén építettek. A medencék – melyek bronzlapokból álló szélébe az áldozatok neveit vésték – egyenként 4.000 m2 alapterületűek, lépcsőzetesen kialakított vízeséssel. A lezúduló víz robaja elnyomja a város zaját, egyfajta szentély hozva létre. A medencék közötti 24.000 m2 területet 400 fával ültették be. Az átadásra a terrortámadás 10. évfordulóján, 2011. szeptember 12-én került sor.

A múzeum valójában a föld alatt található, amit a két emlékmű-medence közé épült föld feletti pavilonból lehet megközelíteni. A föld feletti épület üvegfala az ikertornyok sávos homlokzatát utánozza, és miközben visszatükrözi a külvilágot, belátást is enged az épület belső terébe, ahol két – eredetileg az ikertornyokba épített – szigony is helyet kapott.

Szigonyok az eredeti ikertornyok épületén Fotó: https://www.911memorial.org

Szigonyok az eredeti ikertornyok épületén
Fotó: https://www.911memorial.org

A múzeum föld alatti területén kerültek elhelyezésre azok a tárgyak, amelyek az ikertornyok leomlása után a romok között kerültek elő, vagy segítenek az emlékezésben. Ilyen például az az acéloszlop, amelynek az egyik repülő csapódott, vagy az utolsó darab acél, amit a romok eltakarítása során megtaláltak, de helyet kapnak személyes és emléktárgyak, ruhák, cipők, munkahelyi emléktárgyak, naplók, fényképek, hang-, és videofelvételek, járművek is. A múzeumot 2012. szeptember 11-ére tervezték befejezni, de pénzügyi viták miatt még nem tudott megnyitni.

A múzeum tárgyai Fotó: https://www.911memorial.org

A múzeum tárgyai
Fotó: https://www.911memorial.org

2001. szeptember 11-én szolgálaton kívüli tűzoltók sietettek, hogy az ikertornyokat ért támadás áldozatain segítsenek. A 3-as számú létrás kocsi 11 tűzoltóval a fedélzetén száguldott az épülethez. A szabadnapos tűzoltók gondolkodás nélkül rohantak az északi toronyba, hogy a bent rekedteken, sérülteken segítsenek. A jármű parancsnoka, Paddy Brown utoljára a 40. emeletről jelentkezett, majd mindannyian meghaltak, mikor a torony összeomlott.

A hős tűzoltók:

Patrick (Paddy) J. Brown parancsnok (49 éves)

James Raymond Coyle (26 éves)

22

Kevin W. Donnelly (43 éves)

Michael Carroll (39 éves)

Gerard Dewan (35 éves)

Jeffrey John Giordano (45 éves)

Joseph Maloney (45 éves)

John Kevin McAvoy (48 éves) Timothy Patrick McSweeney (37 éves)
Joseph J. Ogren (30 éves)

Steven John Olson (38 éves)

A 60.000 kg súlyú autójuk a West Street-en parkolt, a romok alatt találták meg, összeroncsolódva. A tornyok a kocsira omlottak. A romok alól kiszabadított tűzoltóautó 10 évig egy repülőgéphangárban várt arra, hogy az ikertornyok helyén épült múzeum egyik legfontosabb kiállítási tárgya lehessen.

Az összeroncsolódott tűzoltóautó Fotó: www.tarrif.net; thunderbolts.info

Az összeroncsolódott tűzoltóautó
Fotó: www.tarrif.net; thunderbolts.info

A jármű szállítására 2011. július 20-án került sor, a szállítás útvonalán tűzoltóautók és tűzoltók álltak sorfalat, így tisztelegve az összetört tűzoltóautó előtt.

A fehér fóliába burkolt, zászlókkal díszített járművet ünnepélyes keretek között, egy hatalmas daruval emelték a múzeum föld alatti – 70 méter mélyen fekvő – részébe. A szemtanúk szerint az esemény egy temetésre hasonlított, ahogy a hatalmas járművet, mint egy koporsót juttatták a föld alá. Az ünnepségen a 11 elhunyt tűzoltó rokonai, kollégái, barátai könnyes szemmel vettek részt, emlékezve azokra a hősökre, akik önzetlenül áldozták fel az életüket.

A tűzoltóautó beemelése a múzeumba Fotó: doocab.com

A tűzoltóautó beemelése a múzeumba
Fotó: doocab.com


3 hozzászólás

m-vince · 2013-09-12 - 11:22

remélem, hogy az igazi tettesek (és itt nem az al-Kaidára gondolok) nem tudnak aludni éjjelente, mert a sok elvesztett lelket látják maguk előtt, azt amit tettek. és egyszer megkapják a méltó büntetésüket, mert meg fogják kapni az élettől. feldolgozhatatlan…

Kiss Andrej · 2013-08-18 - 19:15

Nagyon jó írás!

    Csepregi Csilla · 2013-08-19 - 07:49

    Köszönöm Andrej!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + kilenc =