Hiába van tűzgyújtási tilalom, a kerti grillezés nem tilos. Persze csak akkor, ha az erdőtől legalább 200 méter távolságra tesszük ezt. Biztos, hogy mindenkinek összeszalad a nyál a szájában, ha a sok ínycsiklandozó, kertben készült ételre gondol, és a hideg sör is nagyon csábító, mégsem szabad félvállról venni az odafigyelést, mivel évről-évre sok-sok tüzet okoznak a grillsütők, tábortüzek.
1. | Soha ne kezdjünk grillezni zárt helyen, garázsban, sátorban, hiszen ez nemcsak rendkívül tűzveszélyes, de a tüzelés miatt mérgező gázokat lélegezhetünk be, füstmérgezést kaphatunk. |
2. | Semmilyen éghető anyagot ne helyezzünk el a grillezés helye közelében, tartsuk távol az épülettől, kerítéstől, korláttól, és a növényzettől, fáktól, bokroktól is. |
3. | Ha PB-gázpalackot használunk a sütéshez, főzéshez, használat előtt ellenőrizzük a palack épségét, a vezeték helyes csatlakozását. Használat után mindig először a gázpalackot zárjuk el, csak ezt követően a gázkészüléket!
A gázpalackok használata, szakszerű cseréje itt olvasható >> |
4. | Használat közben soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni a grillsütőt. |
5. | Soha ne spricceljünk éghető folyadékot, vagy olajat a grillre, mert a parázs könnyedén lángra kaphat. Csak engedélyezett, megbízható helyen beszerzett begyújtó folyadékot szabad használni. |
6. | Ha túl nagy lánggal ég a faszén, soha ne próbáljuk vízzel eloltani, mert a víz hirtelen felforrósodik, gőzzé alakul, és szétvetődik, súlyos égési sérüléseket okozva. |
7. | Használat közben – az égési sérülések elkerülése érdekében – használjunk edényfogó kesztyűt, kötényt, és használjunk grillezéshez gyártott, hosszú nyelű eszközöket. Ne kezdjünk grillezni hosszú ujjú, bő ruházatban. |
8. | Használat után alaposan tisztítsuk meg a sütőt, mert a lerakódott zsír a következő használatnál könnyedén meggyulladhat, balesetet okozhat.
A grillsütő tisztításának legjobb módszerei itt olvashatók >> |
9. | Mindig tartsunk a közelben egy kerti slagot, hogy szükség esetén azonnal megkezdhessük az oltást. |
10. | A gyerekeket, háziállatokat távol kell tartani a sütőtől, mivel könnyen megégethetik magukat. |
11. | Sütés után a forró parazsat bő vízzel el kell oltani, mielőtt kidobjuk. Még az eloltott parazsat se tegyük műanyag-, vagy papír zsákba, zacskóba, műanyag, vagy fa kukába, tárolóba. A parázs csakis nem éghető (pl. fém) tárolóba dobható ki. |
12. | Ha tábortüzet rakunk, mindig építsünk körbe kővel, téglával, hogy a tűz ne terjedhessen oldalirányba a száraz növényen. |
13. | Szeles, viharos időben inkább ne kezdjünk grillezni, mert az égő parazsat könnyen felkaphatja a szél, és a távolabbi épületek, növények is lángra kaphatnak. |
14. | Ha meggyullad a ruhánk, azonnal álljunk meg, feküdjünk a földre, és hemperegjünk. Ilyenkor jól jön egy takaró, amit az égő ruhájú emberre terítünk, és így próbáljuk a tüzet eloltani. Ha bármi más meggyullad, azonnal értesítsük a tűzoltóságot a 105-ös, vagy a 112-es telefonszámon. |
[useful_banner_manager banners=11 count=1]
0 hozzászólás