Hiába van tűzgyújtási tilalom, a kerti grillezés nem tilos. Persze csak akkor, ha az erdőtől legalább 200 méter távolságra tesszük ezt. Biztos, hogy mindenkinek összeszalad a nyál a szájában, ha a sok ínycsiklandozó, kertben készült ételre gondol, és a hideg sör is nagyon csábító, mégsem szabad félvállról venni az odafigyelést, mivel évről-évre sok-sok tüzet okoznak a grillsütők, tábortüzek.

1. Soha ne kezdjünk grillezni zárt helyen, garázsban, sátorban, hiszen ez nemcsak rendkívül tűzveszélyes, de a tüzelés miatt mérgező gázokat lélegezhetünk be, füstmérgezést kaphatunk.
2. Semmilyen éghető anyagot ne helyezzünk el a grillezés helye közelében, tartsuk távol az épülettől, kerítéstől, korláttól, és a növényzettől, fáktól, bokroktól is.
3. Ha PB-gázpalackot használunk a sütéshez, főzéshez, használat előtt ellenőrizzük a palack épségét, a vezeték helyes csatlakozását. Használat után mindig először a gázpalackot zárjuk el, csak ezt követően a gázkészüléket!

A gázpalackok használata, szakszerű cseréje itt olvasható >>

4. Használat közben soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni a grillsütőt.
5. Soha ne spricceljünk éghető folyadékot, vagy olajat a grillre, mert a parázs könnyedén lángra kaphat. Csak engedélyezett, megbízható helyen beszerzett begyújtó folyadékot szabad használni.
6. Ha túl nagy lánggal ég a faszén, soha ne próbáljuk vízzel eloltani, mert a víz hirtelen felforrósodik, gőzzé alakul, és szétvetődik, súlyos égési sérüléseket okozva.
7. Használat közben – az égési sérülések elkerülése érdekében – használjunk edényfogó kesztyűt, kötényt, és használjunk grillezéshez gyártott, hosszú nyelű eszközöket. Ne kezdjünk grillezni hosszú ujjú, bő ruházatban.
8. Használat után alaposan tisztítsuk meg a sütőt, mert a lerakódott zsír a következő használatnál könnyedén meggyulladhat, balesetet okozhat.

A grillsütő tisztításának legjobb módszerei itt olvashatók >>

9. Mindig tartsunk a közelben egy kerti slagot, hogy szükség esetén azonnal megkezdhessük az oltást.
10. A gyerekeket, háziállatokat távol kell tartani a sütőtől, mivel könnyen megégethetik magukat.
11. Sütés után a forró parazsat bő vízzel el kell oltani, mielőtt kidobjuk. Még az eloltott parazsat se tegyük műanyag-, vagy papír zsákba, zacskóba, műanyag, vagy fa kukába, tárolóba. A parázs csakis nem éghető (pl. fém) tárolóba dobható ki.
12. Ha tábortüzet rakunk, mindig építsünk körbe kővel, téglával, hogy a tűz ne terjedhessen oldalirányba  a száraz növényen.
13. Szeles, viharos időben inkább ne kezdjünk grillezni, mert az égő parazsat könnyen felkaphatja a szél, és a távolabbi épületek, növények is lángra kaphatnak.
14. Ha meggyullad a ruhánk, azonnal álljunk meg, feküdjünk a földre, és hemperegjünk. Ilyenkor jól jön egy takaró, amit az égő ruhájú emberre terítünk, és így próbáljuk a tüzet eloltani. Ha bármi más meggyullad, azonnal értesítsük a tűzoltóságot a 105-ös, vagy a 112-es telefonszámon.

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + 6 =