A tűzoltói beavatkozások között minden évben száznál is több az olyan esetek száma, amelynek helyszínén az egységek propán-bután palackkal találkoznak, a hatósági munka során pedig nem egyszer illegálisan töltött pb-palackokat találnak a szakemberek. Ez a tény is apropót adott annak a szakmai napnak és gyakorlatnak a megrendezésére, amely során a különböző töltöttségű gázpalackok viselkedését elemezték Szegeden, az egykori szovjet laktanyában.

Fotó: Katasztrófavédelem

Fotó: Katasztrófavédelem

A gyakorlat első felvonását 2013. április 23-án tartották, amikor az egykori katonai objektumban felállított tűztálcába különböző mértékig megtöltött gázpalackokat helyeztek, és a katasztrófavédelem videostúdiójának kamerája rögzítette, ahogy a tűzben álló palackhoz csatlakoztatott nyomásmérő egyre magasabb értékeket mutat, miközben a palackra irányított hőkamera is egyre nagyobb forróságot jelez, míg végül a palack hatalmas robajjal felszakad, vagy több darabra hasad.

A vizsgálatok megállapították, hogy azok a palackok, amelyek a megengedettnél több gázt tartalmaznak, a környezetükben nagyobb rombolást képesek produkálni.

A detonáció mértéke a különböző töltöttségű gázpalackok esetén:

A 2013. április 29-i szakmai napon a gyakorlat szakmai partnere, a Prímagáz Hungária Zrt. szakemberei által tartott előadás során elhangzott: előfordult olyan eset, amikor egy autógáztöltő kúton rendszeresen ilyen gázzal töltötték fel az eredetileg pb-palackokat. Ez pedig nemcsak balesetveszélyes és az adózási szabályoknak sem megfelelő eljárás, de azt sem lehet ellenőrizni, mennyi anyagot töltenek a palackba.

A gyakorlatot megtervező Ördög István tű. őrnagy, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője és Gáti Ádám tű. százados, megyei iparbiztonsági főfelügyelő leszögezték: a szabálytalanul töltött palackok veszélyeztetik az azokat használó családokat, és azokat a tűzoltókat is, akiknek olyan helyen kell beavatkozniuk, ahol ilyen palackot használnak.

Az előadást követő gyakorlat során az egykori laktanya egyik használaton kívüli épületében tüzet gyújtottak, ebben egy propán-bután palackot is felrobbantottak, a lángokat a gyakorlatban részt vevő szegedi és makói egységek oltották el.

A szakmai napon részt vett Bérczi László tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője, valamint Kossa György tű. dandártábornok, országos iparbiztonsági főfelügyelő, aki a gyakorlatot kiválónak minősítette, és rámutatott, a gyakorlatról készült felvételek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a közvélemény figyelmét felhívjuk az illegális palacktöltések okozta veszélyekre, emellett segítik a jövő tűzoltóinak tanulmányait is.

(Forrás: Katasztrófavédelem)

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + 11 =