Külföldi, tűzvédelemmel foglalkozó oldalakat nézegetve több helyen is feltűnt, hogy az adventi időszakra vonatkozó biztonsági jótanácsok között a hagyományos, gyufával meggyújtott gyertya helyett egy jóval biztonságosabb megoldást javasolnak. Ez pedig nem más, mint az elemmel működő gyertya.

Első pillanatban az jutott eszembe, hogy kizárt, hogy ilyen gyertyát használjak a hagyományos, tűzhely melegére emlékeztető, csodálatos, illatos, meghitt gyertyák helyett. Aztán eszembe jutott néhány dolog.

Azoknak tehát, akik – velem együtt – felkapták a fejüket, és döbbenten tiltakoznak az elemes gyertya használata ellen, ajánlom figyelmébe a következőket.

A kezdeti, kőolajjal, petróleummal, olajjal működő lámpások után az első viaszgyertyák időszámításunk szerint 160. körül jelentek meg. Ez vagy faggyúval átitatott fáklya volt, vagy egy kanóc, amit kénnel itattak át, és viaszba, faggyúba mártogattak. 1808-ban azonban felfedezték az elektromos világítást. 1832-től a gyertya-világítást egyre több helyen váltotta fel a petróleumlámpa, 1846 után – a gépi üvegfúvás feltalálása után – az izzólámpák tömeggyártása is megkezdődött.

Tehát nem történt más, mint a hagyományos, gyertyával történő világítást szépen-lassan felváltotta az izzólámpa. A mai csillárok sokszor olyan alakúak, mint egy több ágú gyertyatartó, bennük gyertya alakú izzóval. Ezen manapság senki sem csodálkozik.

Azt is hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy kezdetben, hagyományosan gyertyával világították meg a karácsonykor állított fenyőfát. És manapság? Sok, apró gyertya fényére emlékeztető, elektromos izzósort használunk. És az izzók? Hát persze, hogy gyertyaláng alakúak.

Kicsit körülnéztem az interneten, hogy hazánkban forgalmaznak-e ilyen gyertyákat?

Beírtam a keresőbe a “led gyertya”, és az “elemes gyertya” kifejezéseket, és már özönlöttek is a találatok. Némelyik megszólalásig hasonlít az igazira.

ELŐNYEI

Ugyan drágább, mint a hagyományos gyertya, viszont garantáltan tartósabb, hiszem míg a gyertya elpárolog, elfolyik, addig az elemes változatában elég csak alkalmanként elemet cserélni.

Bárhová helyezhetjük, nem fog tüzet okozni, így a lakberendezés, díszítés tekintetében nem kell tekintettel lennünk a tűzvédelemre.

Állandó probléma, hogy idős emberek, gyerekek, háziállatok közelében nagyon óvatosan kell bánni a gyertyagyújtással. Ez a gyertya őket is megvédi.

Mivel elemmel működik, nem kell konnektort, hosszabbítót keresni, elektromos vezetékeket kerülgetni.

.

HOL ÉRDEMES HASZNÁLNI?

Személy szerint nem tudom elképzelni, hogy az otthonomban a csodálatos, hagyományos gyertyákat mindenhol felcserélném az elemes változatra, de vannak olyan helyek, ahol igen.

Imádom, ha a nappali ablakában gyertya ég. A fénye visszatükröződik az ablaküvegben, ami sötét, téli estéken, különösen, ha kint havas a táj, pazar látványt nyújt. Azonban az ablak előtt függöny lóg, ami a gyertya lángjától könnyen meggyullad, így minden évben le kell mondanom erről az élményről. Elemes gyertyát azonban bátran tehetek az ablakba, az előtte lógó függöny pedig jótékonyan eltakarja az elemes gyertya műanyagát.

Fotó: www.plowhearth.com

Fotó: www.plowhearth.com

Nem szabad gyertyát elhelyezni könyvespolcon, főleg olyan helyen, ahol a polcok között kicsi a távolság, mivel a gyertya lángja alulról könnyen meggyújthatja a polcot, felborulva pedig a könyveket. Az elemes gyertya viszont ide is gond nélkül elhelyezhető.

Fotó: www.detailsalliston.com

Állandó probléma, hogy miként díszítsük a karácsonyi, ünnepi asztalt. Szeretjük a gyertyafényes, hangulatos vacsorákat, de nem szeretjük, hogy a gyertyák útban vannak, felborulhatnak, fölé nyúlva égési sérülést okozhatnak, meggyújthatják a ruhánkat. Ha az elemes mécsest tejüveg, vagy színes mécsestartóba helyezzük, szinte megtévesztésig hasonlít majd az igazira.

Fotó: cariblogger.com

TULAJDONSÁGAI

A hazánkban kapható elemmel működő gyertyák általában LED izzóval rendelkeznek, aminek narancssárga, vagy sárga fénye utánozza a gyertya lángjának lobogását.

Gombelemmel, vagy ceruzaelemmel működnek, de találtam tölthető, akkumulátoros változatot is.

Lehet olyan több gyertyából álló szetteket kapni, amit távirányítóval tudunk ki-, és bekapcsolni, de léteznek elfújható változatok is.

A legtöbb műanyagból készül, de létezik kívülről viaszborítású is.

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − 8 =