.A babanet.hu meghívására a Millenáris Parkban vettünk részt 2012. július 28-án azon a rendezvényen, ahol a honlap olvasóinak és az érdeklődőknek szervezett találkozót. A rendezvény ingyenes volt, és a nagy forróság ellenére is több ezren jöttek el.

Elmélyült munka a Gyújtóforrás standján

A Babanet remek játékot állított össze a gyerekek részére. A bejáratnál kapott mindenki egy pecsétgyűjtő lapot, és a különböző standokon feladatokat megoldva, pecséteket összegyűjtve lehetett ajándékcsomaghoz jutni.

A Gyújtóforrás honlap az egyik állomása volt a pecsétgyűjtésnek. Több feladatot is összeállítottam, gondolva a kisebbekre és a nagyobbakra is.

Anyukák, apukák, gyerekek együtt színeznek, töltik a teszteket

Készült egy írásos teszt azoknak, akik már tudnak olvasni. Ezt a tesztet kellett azoknak a szülőknek is kitölteni, aki egészen pici babájuk számára gyűjtötték a pecséteket. A gyerekeknek persze segíthettek a szülők is, és lehetőség szerint én is jelen voltam, így volt alkalmunk beszélgetni, ha egy-egy kérdésre nem sikerült helyes választ adni. Különösen tetszett, hogy a gyerekek érdeklődve hallgatták, amiket mondtam, de közben elmesélték, hogy ilyenekről alig-alig tanulnak az iskolában. Szomorúan hallom…

A tesztben egyszerű kérdések szerepeltek. Például, hogy hogy kell az égő étolajat eloltani, szabad-e tűz esetén a liftet használni, vagy hogy mikor lehet hívni a tűzoltókat (éjjel-nappal, vagy munkaidőben). Ezekre a kérdésekre szinte mindenki helyes választ adott.

Volt azonban a tesztnek két kérdése, ami sokaknak – és bátran kijelenthetem, hogy a többségnek – gondot okozott.

Az egyik a tűzoltóság hívószáma volt. Valamilyen fura oknál fogva az emberek általában ismerik a rendőrség hívószámát, de a mentőkét, vagy a tűzoltóságét nem. Az egységes, 112-es telefonszámról nem is beszélve. Alig-alig volt olyan gyerek, vagy felnőtt, aki tudta, ismerte volta ezt a telefonszámot.

A másik problémás kérdés az volt, hogy miként kell tüzet jelezni, mit kell mondani a tűzoltóságnak. Sajnos erre is alig-alig kaptam helyes választ.

A másik teszt az ovisoknak készült, négy rajzot ábrázolt. Ezek közül kellett kiválasztani, és kiszínezni azt a kettőt, amelyiken az ott szereplő emberek rossz dolgot tesznek. Az egyik rossz cselekedet a képeken az volt, hogy a nagyi telefonon cseveg, miközben a sütőben lévő étel a háta mögött lángolni kezd, a másik, hogy a család nem fújja el a szülinapi tortán lévő gyertyákat, és elmennek TV-t nézni, miközben kigyullad a terítő. Nagyon büszke voltam az ovisokra, mert Ők szinte kivétel nélkül helyesen meg tudták mutatni a helyes válaszokat, majd lelkesen színezésbe kezdtek.

Egy kis sisakigazítás fotózás előtt

A rendezvényen a Szomjoltosag.hu csapatával együtt vettünk részt, bár ők külön pecsétgyűjtő állomást alkottak. A találkozóra egy 1969-es évjáratú, Mercedes típusú gyönyörűséges veterán tűzoltóautóval érkeztek, és hoztak magukkal ici-piciknek és nagyobbaknak való tűzoltó védőruhákat, és sisakokat. Ezeket a gyerekek (vagy akár a felnőttek) felvehették, és készíttethettek magukról fényképet, vagy egyéb ajándéktárgyat (bögrét, hűtőmágnest, puzzle-t, stb.). Az honlap vezetője, Gergely az érdeklődőknek szívesen mesélt az autóról, és rendületlenül pakolgatta fel-le a vezetőfülkébe kívánkozó gyerekeket.

A nagy melegre való tekintettel – meg hát azért, mert a tűzoltók főleg vízzel oltanak tüzet – lehetőségük volt a gyerekeknek vízipisztollyal lövöldözni. Nagy sikongatások közepette kergették egymást a tó körül, mi pedig alig győztük újratölteni a pisztolyokat. A vízi csatába gyakran a szülők is bekapcsolódtak.

A nagy melegben jól esett egy kis hűsítő víz

Gergelyék hoztak magukkal néhány tűzoltó tömlőt, és tekebábukat. A feladat az volt, hogy a tömlőt – igazi tűzoltó módjára – úgy gurítsák ki, hogy közben a felállított tekebábuk feldőljenek. Ebben nagy segítségemre volt Czuri Zsolt, akiről már egy korábbi cikkemben írtam. Zsolt mindenkinek szakszerűen elmesélte, megmutatta a tömlőgurítás csínyját-bínyját, a gyerekek, apukák, anyukák pedig rendületlenül gurítottak. A próbálkozóknak rá kellett jönniük, hogy bizony ez nem egy egyszerű feladat.

Zsolti magyaráz, a kislány nagyon figyel

Remélem, hogy akik kilátogattak a rendezvényre, nagyon jól érezték magukat, akik nem jöttek ki, azokkal pedig majd jövőre találkozunk.

Továbbá jó volna, ha minél több ilyen, vagy hasonló összejövetelen jelen lehetnénk, mivel a gyerekek számára létfontosságú, hogy a tűzvédelemmel kapcsolatos szabályokat megtanulják. Az életük múlhat rajta!!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 1 =