Nehéz elképzelni a kempingezést, vagy a kerti partikat tábortűz nélkül, miközben a család, vagy a barátok szalonnát sütnek, és rémtörténetekkel riogatják egymást. Fontos azonban, hogy ez is biztonságban történjen.

A tábortűz biztonságos helyének kiválasztása

Ha nincs kiépített tűzrakó hely, akkor magunknak kell építeni egyet. A hely kiválasztásánál tartsd be a következő szabályokat:

  • szélirányban, legalább 15 méterre ne legyen éghető anyag;
  • távol legyen a fáktól, bokroktól, fatuskóktól, lelógó ágaktól;
  • távol legyen a száraz fűtől, avartól;
  • távol legyen minden egyéb gyúlékony dolgoktól (autó, sátor, párna, matrac, stb.).

Csak akkor gyújts tüzet, ha ezeknek a kritériumoknak megfelelő tűzrakó helyet találsz. Ellenkező esetben ne!

Ha meglévő tűzrakó helyen gyújtasz tábortüzet, ott is nézz körül, hogy rendben van-e a környezete.

Felkészülés a tűzgyújtásra

Miután kiválasztottad, hogy hol építed meg a tábortüzet, a területet minden éghető anyagtól – száraz levelektől, gallyaktól – meg kell tisztítani. A legjobb, ha a puszta földre építed.

Eztán áss egy kb 2 méter átmérőjű sekély gödröt, majd pakold körbe kövekkel, téglával. A köveket szorosan egymás mellé kell helyezni úgy, hogy ne legyenek köztük rések.

Mielőtt tüzet gyújtanál, győződj meg róla, hogy minden a közelben van-e a rakoncátlan lángok eloltására. Egy nagy vödör vízre, és lapátra lesz szükséged. Tarts ezeket a dolgokat a tűz közelében, vészhelyzet esetére.

Ha nincs a közelben víz, akkor a homok is megteszi.

 

A tábortűz meggyújtása

A tűz begyújtásához ne használj éghető folyadékot, mivel ezek használata rendkívül veszélyes. Ha hirtelen feltámad a szél,és a folyadék a ruhádra jut, az könnyedén lángra kaphat.

A tűbortűzhöz használt fának száraznak kell lennie. A kupac aljára – laza halomba, levegősen – tegyél összegyűrt papírt, vékonyra vágott fát, gallyakat, szalmát, faforgácsot, majd kezdj köré építeni vékonyabb ágakból egy piramist. Ezt követően jöhet a gyújtás.

A fa meggyújtásához használj gyufát, vagy öngyújtót. Vigyázz, hova dobod a gyufát a használat után, ugyanis mielőtt kihűlt, az is képes tüzet okozni.

Ahogy növekszik a tűz ereje, egyre vastagabb fát, ágakat pakolhatsz a tűzre, de soha ne túl sokat egyszerre, ugyanis ha a tűz nem kap elég levegőt, kialszik.

A tűzrakásnál nagy a kísértés, hogy hatalmas máglyát építsünk, ahelyett, hogy ésszerű méretű tábortüzet készítenénk. Állj ellen a kísértésnek, hiszen a biztonság az első. A tűz sok-sok veszélyes szikrát bocsát ki, a parázs pedig könnyen odébb száll, majd egy távolabbi helyen tüzet okozhat, amit persze már sokkal nehezebb lesz eloltani.

 

A biztonság

Amíg ég a tábortűz, soha ne hagyd magára, figyelj rá!

Vigyázz, hogy a tűzre tett fa ne lógjon ki a megépített tűzrakóhelyből.

Soha ne tegyél a tűzre “élő”, vagy nedves fát, mert attól nemcsak a füst lesz hatalmas, hanem a tűz is pattogóbb, szikrázóbb lesz, ami rendkívül veszélyes!

 

Oltsd el a tüzet!

Mielőtt elmész aludni, vagy végeztél a sütögetéssel, oltsd el a tüzet!

Először öntözd meg bőségesen vízzel. Ha nem látsz lángokat, az még nem jelenti, hogy a tűz nem gyulladhat vissza. A parázs még órákon át forró maradhat.

Keverd meg a parazsat és önts rá még vizet, vagy szórd meg homokkal, földdel. Közelíts kézzel a parázshoz, így ellenőrizd a hőmérsékletét.

A tábortűzből könnyen lehet kiterjedt erdőtűz. Ha tüzet gyújtasz, a Te felelősséged, hogy ne tegyél kárt a környezetedben. Kövesd a biztonsági szabályokat, és közben használd a józan eszed.

Figyelj a híradásokra, hiszen tűzgyújtási tilalom esetén tilos tábortüzet rakni az erdő közelében. Tartsd tiszteletben ezeket a tilalmakat, mások és a saját biztonságod érdekében. Erős szélben ne rakj tüzet, és akkor sem, ha már hosszabb ideje nagy a szárazság.

(Fotó: Pinterest)

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + 4 =