Egy olvasónk vetette fel azt a kérdést, hogy a társasházak homlokzatán lévő erkélyre milyen árnyékoló szerelhető fel? Mivel ez sokakat érint, körbejártam a témát.

Sokféle módon próbáljuk meg távol tartani a forró napsugarakat otthonainkból. Erre remek lehetőség egy árnyékoló, legyen az redőny, reluxa, függöny, zsalu, kitekerhető, vagy fix napellenző, éghető anyagú (fa, textil, műanyag, nád), vagy nem éghető anyagú (fém).

Különféle árnyékolók (Forrás: sunmasterproducts.com; digitalsynergy.com; homemakerslifestyle.com.au; overstock.com; ask.metafilter.com; wallbizarre.in)

Különféle árnyékolók
(Forrás: sunmasterproducts.com; digitalsynergy.com; homemakerslifestyle.com.au; overstock.com; ask.metafilter.com; wallbizarre.in)

Ugyanakkor nemcsak az ablakainkat, hanem az erkélyeket is védenénk a forróságtól. Ezeket az árnyékolókat pedig – értelemszerűen – általában a felettünk lévő erkély födémére szereljük. De vajon szabad-e?

Először érdemes tisztázni az erkélyek alaptípusait, hiszen a különféle kialakítású erkélyeket más-más módon hívjuk.

Különféle erkélyek (Forrás: mythologicalquarter.net; southernfabrication.co.uk; hazforum.hu; curbly.com)

Különféle erkélyek
(Forrás: mythologicalquarter.net; southernfabrication.co.uk; hazforum.hu; curbly.com)

A hagyományos erkély az épület homlokzati síkjából kiugró külső tartózkodó tér.

A loggia az épület homlokzati síkjából nem ugrik ki, három oldalról falakkal, alulról és felülről födémekkel határolt külső tartózkodó tér.

A franciaerkély gyakorlatilag egy erkély nélküli erkélyajtó.

JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁS

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 25. § (8) bekezdése szerint:

„A homlokzat előtt alkalmazott növényfuttató, árnyékoló, vagy akusztikai szerkezeteket olyan módon kell kialakítani, hogy azok ne befolyásolják kedvezőtlenül a homlokzati tűzterjedést.”

Tehát a jogszabály szerint árnyékoló csak akkor és olyan módon szerelhető fel, hogy az ne befolyásolja – értelemszerűen, nem gyorsítja – a tűz terjedését a homlokzaton.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat a homlokzati tűz függőleges terjedésével kapcsolatban megadja azokat a távolságokat, amelyeken belül tulajdonképpen éghető anyag – jelen esetben éghető anyagú árnyékoló – nem szerelhető fel.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 6. mellékletének 1. ábrája az mutatja, hogy például erkély esetén a homlokzatból kiugró távolságot (GH2) szorozva 1,3-al, majd hozzáadva az alatta lévő szint nyílászárójának és a saját erkély nyílászárójának távolságát (GH1), a kapott érték nem lehet kisebb, mint 1,30 méter.

Egyszerűbben ez azt jelenti, hogy csak azon a területen helyezhetünk el éghető anyagú árnyékolót, ami kívül esik az 1,30 méteren.

A jobb megértés érdekében – erkélyek és loggiák esetére – rajzoltam egy példát:

A rajzon a pirossal jelölt területre nem szerelhető fel éghető anyagú árnyékoló, a zölddel jelölt területre igen.

Franciaerkélyek esetén a helyzet valamivel bonyolultabb, mert ott sok helyen eleve nem teljesül az 1,30 méteres szabály. Ugyanakkor a homlokzati tűzterjedést a két szint nyílászáróinak (jelen esetben erkélyajtóinak) távolságával mérik, tehát az erkélyajtó felső részére – bár veszélyes, de – felszerelhető éghető anyagú árnyékoló. Ilyen esetben azt kell megérteni, hogy ha tűz üt ki a lakásunkban, akkor az éghető anyagú árnyékolón keresztül gyorsabban fognak a lángok a felettünk lévő lakás irányába terjedni, tehát az árnyékoló felszerelésével a felettünk lakót veszélyeztetjük.

ÁLTALÁNOS SZABÁLY

Bármennyire is szeretnénk, az árnyékolók felszerelésével kapcsolatban nem lehet általános szabályt felállítani, az sokban függ az épület szintszámától, a beépített anyagoktól (pl. hőszigetelés), az erkély, loggia, homlokzat kialakításától, az árnyékoló anyagától, éghetőségétől, paramétereitől, így csak ezek pontos ismeretében lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az megfelel-e a tűzvédelmi előírásoknak.

Szabálytalan árnyékoló felhelyezések (Forrás: stobag.com; filt3rs.net; omnimarkawnings.com)

Szabálytalan árnyékoló felhelyezések
(Forrás: stobag.com; filt3rs.net; omnimarkawnings.com)

NAPERNYŐ, BÚTOR AZ ERKÉLYEN

Az erkélyeken, loggiákon napernyő, kerti bútor, szekrény a szabályok megszegése nélkül elhelyezhető.

(Forrás: decor.net; samsonawnings.co.uk; ikea.com)

(Forrás: decor.net; samsonawnings.co.uk; ikea.com)

Nagyon fontos kiemelni azonban, hogy a tüzek megelőzésének egyik legegyszerűbb eszköze, ha minél kevesebb éghető anyagot helyezünk el, tárolunk az erkélyen. Így a kialakult tüzek gyors továbbterjedése kevesebb éghető anyaggal hatékonyabban megakadályozható.

Mindezen túl egy tűz esetén előfordulhat, – ha a tűz, vagy a füst miatt a lépcsőházak nem használhatók – hogy az egyetlen menekülési út az erkély. Ezért is rendkívül fontos, hogy az erkélyeket ne raktárként használjuk.

EGYÉB VESZÉLYEK

Fontos tudni, hogy nem csak a tűz jelenthet veszélyt az erkélyen felszerelt és tárolt berendezésekre, eszközökre. A nyári viharok alkalmával tapasztalható erős szél szintén kárt tehet ezekben, illetve a leeső darabok komoly sérüléseket okozhatnak az arra közlekedőknek.

Kérdésed van az erkélyen elhelyezhető árnyékolókkal kapcsolatban? Írd meg nekünk!


1 hozzászólás

Bagi Ernőné · 2015-06-16 - 20:05

TISZTELT CÍM!

Nagyon Köszönöm a kérdésemre adott, nagyon alapos, részletes, érthető és szakmailag magas szintü

minden részletre kiterjedő válaszát.Ki fogom nyomtatni és lakógyülésen ismertetve, átbeszélve, minden

tulajdonosnak írásban is kiadom.

Munkáját ezúton is megköszönöm: Marika

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + tizenhárom =