Árvíz – A szigetesek maguk védték a Sziget fesztivál helyszínét

Budapest, 2013. június 19., szerda – Önerőből sikerült megakadályozni, hogy az árvíz ellepje a Sziget fesztiválnak területet adó Óbudai sziget parkosított közterületeit – közölte a Sziget Szervezőiroda szerdán.

Fotó: Kovács Attila

Fotó: Kovács Attila

Kollégákat, a fesztiválért aggódó önkénteseket, segélyszervezeteket, fizetett munkaerőt mozgósítottunk, és non-stop ügyeletet ellátva, az árvízi védekezés szakemberei által irányítva és felügyelve, önerőből sikerült megmenteni az árvíz pusztításától az Óbudai szigetet – olvasható a közleményben.

A kommüniké szerint a régi gát rossz állapota miatt a védmű alatt több helyen átszivárgott a Duna, és az így kialakuló tavak vizét az elmúlt napokban sikerült kiszivattyúzni.

A védekezés során mintegy 4 kilométer hosszan, átlagosan 80 centiméterrel megemelték a gátakat, belső védműveket építettek, amihez több mint 12 ezer köbméter agyagot és 2,5 ezer köbméter homokot, valamint több tízezer homokzsákot használtak fel. Az Óbudai szigeten 19 munkagéppel, mintegy száz fő fizetett munkással, illetve közel kétszáz önkéntessel sikerült elvégezni a munkát.

A közlemény felidézi, hogy az elmúlt tizenöt évben többször is megrongálta az árvíz a szigeten található Május 9. parkot. Bár néhány éve a Sziget Szervezőiroda finanszírozásában megmagasították a közterületeket védő gátat, a mostani rekord méretű árvíz jelentősen meghaladta a megemelt gát szintjét.

“Az elmúlt évek árvizei után mindig több hónapig tartott a helyreállítás, ezért egy hónappal a fesztivál felépítése előtt nem maradt más lehetőségünk, mint minden erőnket a sziget védelmére összpontosítsuk” – mondta Gerendai Károly.

A főszervező a közleményben nehezményezte, hogy bár az utóbbi években már jelentős bérleti díjat fizetnek a Sziget fesztiválon használt közterület után, “ismét nekik kellett a zsebükbe nyúlni, és több mint 40 millió forintot elkölteni, hogy megmentsék a területet a katasztrófától”. Ugyanakkor Gerendai Károly elismerte, hogy ezúttal nem volt idő egyeztetésekre, vagy panaszok benyújtására, a víz egyre emelkedett, cselekedni kellett, és még mindig a gátépítés tűnt a legjobb megoldásnak.

A közleményben köszönetüket fejezték ki a szervezők azoknak, akik segítették az ár elleni küzdelmet, külön kiemelve mások mellett a lengyel állam és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság illetékeseinek közreműködését egy 300 méteres mobil gátrendszer kialakításában, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársainak támogatását és a szivattyúk biztosítását.

Az árvíz miatt a Flórián térre költözött Gyerek Sziget már a hétvégén visszakötözik az Óbudai szigetre, ahol a zenei fesztivált immár 21. alkalommal augusztus 5. és 12. között tartják meg.

(MTI)

[useful_banner_manager banners=11 count=1]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + tizenkilenc =

+ <