Árvíz – Szerdától részlegesen látogatható a Margitsziget

Budapest, 2013. június 17., hétfő – Budapesten jelenleg négy kiemelt helyszínen folynak az árvíz utáni helyreállítási munkák – adta hírül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Fotó: Kovács Attila

A III. kerületben a Római-parton ma reggelre befejeződött a vízeltávolítás azokról a telkekről és házakból, amelyeket elöntött a Duna.

Csak a Római-parton a hétvégén több, mint 30 helyszínen dolgoztak hivatásos és önkéntes tűzoltók 13 nagy teljesítményű vízszivattyúval. Volt olyan helyszín, ahol 1,5 hektár vizet kellett visszajuttatni a Dunába, másutt 50 m2-es pincéből szivattyúzták ki a Duna vizét.

Fontos a víz eltávolítása, mert a lappangó vizek fertőzésveszélyt jelentenek, ugyanakkor a szúnyogok szaporodásának is melegágya.

A Királyok útján megkezdődött az ideiglenes védmű elbontása. A közforgalom a bontás és a takarítás után használhatja ismét e fontos közlekedési útvonalat.

A Margitszigeten is folynak a helyreállítási munkák. Markolók és teherautók szállítják el a homokzsákokból készült ideiglenes védművet. Vélhetően szerdán az utolsó homokzsák is teherautóra kerül, a Margitsziget azonban utána sem biztonságos, mert a fellazult talaj miatt a fák még mindig kidőlhetnek, ezért szerdán csak részlegesen nyitja meg kapuit.

A fővárosi Népszigeten is folynak a helyreállítások, itt tizenkét helyszínen távolítják el a lappangó vizeket kollégáink.

Budapest területén közel 1,5 millió homokzsákot és 12.000 köbméter homokot építettek be a védekezés során. Eddig több mint 900.000 homokzsákot bontottak el.

Kilenc helyszínből (I., II., III., IV., V., XI., XIII., XXI. és a XXII. kerület) hat helyszínen befejeződött a fertőtlenítés (I., II., III., V., XI., XIII. kerület), a többi helyszínen folyamatos a munkavégzés.

[useful_banner_manager banners=11 count=1]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − 6 =

+ <