Árvíz – Támad a penész!

Budapest, 2013. június 20., csütörtök – A levonuló ár nyomán a beázott falakon, átnedvesedett bútorokon, elpusztult növényzeten elszaporodnak a penészgombák, amelyek allergiát és asztmát okozhatnak – figyelmeztet csütörtöki közleményében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

Az árvíz során az épületek sok vizet vesznek fel, melyek a magas vízaktivitású gombák elterjedéséhez vezetnek. Az árvíz után más penészgomba fajokra lehet számítani, mint egy enyhébb nedvesedés esetén, ezek pedig allergiát és asztmát okozhatnak.

Az ÁNTSZ közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy amint az elöntött házba vissza lehet térni, el kell kezdeni a penészesedés felszámolását. A megmentett bútorokat és az új burkolatot csak a teljesen kiszáradt épületben szabad visszatenni. Az épület teljes kiszárítása akár hónapokat is igénybe vehet.

A penészt nem távolíthatják el 12 év alatti gyermekek, idősek, várandósok, valamilyen immunrendszert gyengítő alapbetegségben illetve légúti megbetegedésben szenvedők. A penésztelepek eltávolítását követően jöhet a lemosás és a fertőtlenítés.

A fertőtlenítőszerek elpusztítják a penészgombát, de nem akadályozzák meg, hogy ismét megjelenjen a gombatelep. A végső megoldás csak a teljes kiszáradással érhető el.

A Duna lerakott hordaléka, illetve a lepusztított talaj ideális feltételeket biztosít a parlagfű elszaporodásának, ezért ennek irtására is külön figyelmet kell szentelni.

(MTI)

[useful_banner_manager banners=11 count=1]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + 6 =

+ <