Árvízvédelmi készültség két megyében

Miskolc, 2013. június 3., hétfő – Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig) szakemberei is segítenek a dunai árvíz elleni védekezésben – adott ki tájékoztatást a miskolci központú igazgatóság védelemvezető-helyettese.

Csont Csaba elmondta, csaknem száz műszaki szakembert vezényeltek a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszához.

Az Émvizig munkatársai az elmúlt években felkészültségüket már bizonyították a Tiszán, a Sajón és a Hernádon levonuló árvizek elleni védekezésekben – tette hozzá.

A budapesti városnéző sétahajó kivételével hétfőtől bizonytalan ideig nem közlekednek a fővárosból induló, illetve oda érkező személyszállító kiránduló vízi járművek a Duna magas vízállása miatt – közölte az üzemeltető Mahart PassNave Személyhajózási Kft. a honlapján.

Tájékoztatásuk szerint a Budapest és Bécs között menetrendszerűen közlekedő nemzetközi szárnyashajó helyett június hétfőtől csütörtökig autóbusszal szállítják az utasokat, az árvíz elhúzódása esetén a jövő héttől törlik a járatot.

Hétfőtől határozatlan ideig sem Esztergomba, sem Szentendrére nem járnak a kirándulóhajók, míg a zenés-táncos esti sétahajók, illetve a Vigadó  tér és a Margitsziget között közlekedő sétahajók szerdától nem indulnak el a magas vízszint miatt.

Szombaton és vasárnap a Budapest-Visegrád-Esztergom vonalon egyébként menetrendszerűen közlekedő szárnyashajókkal sem lehet majd utazni, mint ahogy töröltek egy június 8-i solti szárnyashajóprogramot is.

A Duna Corso városnéző sétahajó egyórás programjára egyelőre válthatók jegyek – olvasható a személyhajózási cég honlapján.

Két megyében, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében van rendkívüli árvízvédelmi készültség – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

A tárcavezető hozzátette, a jelenlegi információk szerint az eddigi legnagyobb vízmagasság várható az árhullám levonulásakor.

A technikai és a humán erőforrás is rendelkezésre áll a védekezésre, emellett négyóránként tájékoztatást adnak az embereknek, de ha lényeges vízszintemelkedés lesz, akkor akár óránkénti tájékoztatást is adhatnak.

A későbbiekben várhatóan hajózási tilalmat léptetnek életbe és a közlekedést is korlátozzák – vetítette előre a belügyminiszter.

(MTI)

[useful_banner_manager banners=11 count=1]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − egy =

+ <