Az adventi és a karácsonyi időszak fokozott figyelmet igényel, mivel a hosszú téli, ünnepi hangulatú estéken sokan gyújtanak gyertyát. Ennek veszélyeire hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is.

Az év legmagasztosabb ünnepi időszaka az adventtől vízkeresztig tartó néhány hét. Ez idő alatt sokan gyújtanak gyertyát az adventi koszorúkon és a karácsonyfákon. A meghitt hangulatot árasztó díszek gondatlan, vagy figyelmetlen használata azonban könnyen balesethez vezethet.

Ezt a több évre visszamenő statisztikák is alátámasztják: a téli ünnepkör idején megnő a lakástüzek száma.

Kiváltó okuk leggyakrabban a gyúlékony anyagok közelében felügyelet nélkül hagyott égő mécsesek és gyertyák, az apró lángok ugyanis könnyedén továbbterjednek a díszítő textíliákon, függönyökön és asztalterítőn át a lakás bútoraira és más helyiségeire.

Az adventkor használatos koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, tűzbiztonsági szempontból szintén nagy odafigyelést igényelnek.

A karácsonyi lakástüzek és a belőlük fakadó tragédiák elkerülhetőek például úgy, hogy csak gondosan megválasztott helyen gyújtunk gyertyát.

Minden esetben használjunk éghetetlen anyagból készült alátétet, ezzel ugyanis elejét vehetjük, hogy átforrósítsa környezetét a mécses, a gyertya.

Célszerű minden gyúlékony anyagot eltávolítani ezek közeléből és odafigyelni arra is, hogy stabil helyen állítsuk fel őket.

A karácsonyi időszak további veszély-forrásai a meghibásodott fényfüzérek, valamint a karácsonyfán meggyújtott gyertyák és csillagszórók.

Ha mégis bekövetkezik a baj és lángra kap a feldíszített fa, a tűz oltása előtt fontos áramtalanítani az egész lakást, elkerülendő az áramütéses baleseteket.

A tűzről minden esetben bejelentést kell tenni a 105-ös segélyhívó számon!

Az előttünk álló karácsonyi ünnepek alatt és az előkészületek során érdemes figyelemmel kísérni a katasztrófavédelem és a fogyasztóvédelmi hatóságok tájékoztatóit, közleményeit, információs kampányait, és a szokottnál is jobban ügyelni a tűzvédelmi szabályok betartására.

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


1 hozzászólás

Sáfrány Péter · 2013-12-04 - 17:07

A korábban megjelent tűzvédelmi füzetek gyakorlatait és próbáit elvégezve veszélytelenebbé válhatna a hétköznapi tárgyak (gyertyák, gyertyatartók, mécspoharak, mécsesek, koszorúk, csillagszórók) használata.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + kettő =