Budapest, 2013. szeptember 10., kedd – A nyílt égésterű gázkészülékkel rendelkező lakásokban fordulhat elő szén-monoxid mérgezés, s bár eddig a becslések szerint 100-500 ezer lakásban szereltek fel szén-monoxid riasztót, tízből nyolc lakásban hamis biztonságérzetben élnek a lakók – mondta Stieber József szakértő.

Steiber József 11 fajta riasztó laboratóriumi vizsgálata után jutott erre a következtetésre. A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap megbízásából saját cége akkreditált laboratóriumában végezte el a szakértő a vizsgálatokat.

A riasztók 3-20 ezer forintba kerülnek, a 10 ezer forintnál drágábbak már megbízhatók, időben jelzik a szén-monoxidot.

A szén-monoxid mérgezést okozhatja a hibás gázkészülék, de a rossz kémény is – hangoztatta Chappon Miklós, a Magyar Mérnöki Kamara épületgépészeti tagozatának elnöke.

A riasztásnak akkor kell bekövetkeznie, amikor még nem károsodik a lakásban lévők egészsége, a riasztási idő a szén-monoxid koncentrációjától függ. Például az olyan koncentrációnál, amikor 1-2 órán belül homloktáji fejfájás alakul ki, és 3 órán túl életveszélyes a szén-monoxid, a riasztási idő 3 perc.

A probléma azóta egyre fontosabb, hogy a lakásokban tömegesen cserélik ki jó légzárásúakra az ablakokat. A nyílt égésterű gázkészülékek – amelyek a belső térből veszik az égéshez a levegőt – hamar kiégetik abból az oxigént és telítik a lakást szén-monoxiddal.

(MTI)

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


1 hozzászólás

Ambrus István · 2013-09-11 - 09:56

“A nyílt égésterű gázkészülékek – amelyek a belső térből veszik az égéshez a levegőt – hamar kiégetik abból az oxigént és telítik a lakást szén-monoxiddal” amennyiben a készülék működéséhez szükséges mennyiségű friss levegő bevezetéséről nem gondoskodnak.
A “hagyományos” légszigetelés nélküli nyílászárók önmagukban biztosították a szükséges friss levegőt(oxigént), mert nem zárnak tökéletes. Ha az ilyen nyílászárókat utólagosan légszigeteléssel látják el, vagy korszerű fokozott légzárásúra cserélik a nyílt égésterű gázkészülékek helyiségén, akkor épületgépész tervező által méretezett légbevesző nyílás kialakítása szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − 15 =