Csaknem 50 százalékkal nő a figyelmetlenségből eredő háztartási balesetek, lakástüzek száma december 23. és január 5. között, miközben az átlagnál másfélszer több káreseményt jelentenek be ebben az időszakban – közölte a PBA Biztosítási Alkusz Kft. szerdán.   

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint az év első kilenc hónapjában tűz- és elemi károkra 22 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók.

Ez további 10-15 milliárddal nőhet az október-decemberi időszakban, s a közelgő ünnepek miatt várhatóan az év utolsó három hónapjában idén is megnő a szezonális balesetek száma – írja közleményében a PBA. Az év végén ugyanis olyan balesetek fordulnak elő, amelyek az év többi részében nem annyira jellemzőek: ilyen a hó, ónos eső és jég okozta károk, vagy az ünnepek alatt a lakásban történő káresemények, lakástüzek.

Az összesítések szerint 2009-ben 28 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók tűz- és elemi károkra, 2010-ben 51 milliárdot, tavaly pedig 34 milliárd forintot.

Vass Gábor, a PBA ügyvezetője a közleményben kiemeli: az ünnepi előkészületek miatt ebben az időszakban több háztartási baleset történik. A tűzesetek számának emelkedésében szerepet játszanak a rossz minőségű karácsonyfaizzók és az őrizetlenül hagyott gyertyák, csillagszórók.

A közlekedési balesetek számának növekedését befolyásolják a rossz időjárási viszonyok, emellett ebben az időszakban több olyan ember ül autóba, aki az év többi részében az átlagosnál lényegesen kevesebbet közlekedik. Gyakoriak a csúszós utak miatt bekövetkező közlekedési balesetek, sok gyalogos esik el a jeges járdákon, és a tetőről lezuhanó hótömbök is jelentős károkat okozhatnak.

A közlemény emlékeztet, az ingatlan tulajdonosa a felelős azért, hogy a ház előtti járda, útszakasz ne legyen síkos. Abban az esetben, ha valaki elcsúszik és balesetet szenved, a tulajdonosé a kártérítési kötelezettség – hívja fel a figyelmet a szakember.

A tájékoztatás szerint a PBA Praeventio Biztosítási Alkusz Kft. több mint 200 000 ügyféllel, a harmadik legnagyobb biztosításközvetítő.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + 11 =