Manapság nagyon sokan használnak a reggeli készülődéshez hajvasaló készüléket. Főleg a tinik között népszerű, és sajnos a nagy rohanásban bizony sokszor bedugva, bekapcsolva marad. Nézzük, mekkora veszélyt jelentenek…

Mint minden elektromos készüléket, a hajvasalót is csakis a gyártó utasításai szerint szabad használni. Az ilyen utasítások általában tartalmazzák azt, hogy a készüléket működés közben nem szabad felügyelet nélkül hagyni, és ügyelni kell arra, hogy ne kerüljön gyúlékony anyag közelébe.

A hajvasaló általában 200 – 250 oC-on működik, és hőmérsékletét kikapcsolás után is jelentős ideig megtartja. Ez a hőmérséklet azonban éppen elegendő ahhoz, hogy bármilyen anyag, aminek ennél alacsonyabb a gyulladási hőmérséklete, lángra kapjon. Ilyenek lehetnek bizonyos fafajták, textilek, papír, és műanyag.

Éppen ezért soha ne tegyük le a működő hajvasalót parkettára, szőnyegre, ruhák közé, és használat közben is vigyázzunk az égési sérülésekre. A készülék működési hőmérséklete képes akár egy tojást is megsütni, így az általa okozott égési sérülés súlyos, és fájdalmas sebeket okozhat.

Használat közben tartsuk távol a gyúlékony anyagoktól a működő készüléket. Így – hacsak nem romlik el épp a készülék hőfokszabályzója – nagy valószínűséggel akkor sem fog tüzet okozni a hajvasaló, ha bekapcsolva felejtjük. Természetesen a legnagyobb biztonságot az jelenti, ha használat után mindig kihúzzuk a konnektorból.

Figyeljünk oda, hogy ha a készülék elektromos hálózathoz csatlakozik, vízzel való érintkezés esetén nagy az áramütés veszélye.

Ha a hajvasalónk rendelkezik ki/be kapcsoló gombbal, az kikapcsolt állapotban úgy működik, mintha egy lámpát kapcsolnánk le. Ez normál helyzetben biztonságot jelent, hiszen ilyenkor nem melegszik a készülék. De hangsúlyozom, hogy csak normál helyzetben. Ugyanis minden elektromos berendezés, ami be van dugva a konnektorba, meghibásodása esetén tüzet okozhat.

Vannak azonban olyan készülékek, ahol a készülék kikapcsolása nem áramtalanítja a készüléket, hanem készenléti állapotban tartja (pont, mint mikor a TV-t a távirányítóval kapcsoljuk le). Ilyenkor a hajvasalónk áramot fogyaszt, és mint ilyen, bármikor kigyulladhat.

Használat után húzzuk ki a konnektorból, és hagyjunk neki elegendő időt (minimum 20-30 percet), hogy lehűljön, csak ezt követően tegyük el.

Érdemes olyan készüléket vásárolni, amelynek készenléti állapotát világító LED jelzi, valamint rendelkezik automata kikapcsolás funkcióval, ugyanis ezek mindegyike a biztonságot növeli.

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × négy =