Budapest, 2013. október 5., szombat – Jelenleg csaknem 7.500 kémény használata tiltott országszerte, mert azok közvetlenül veszélyeztetik az élet- és vagyonbiztonságot – tájékoztatott a fűtési idény kezdete kapcsán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Petróczi Tímea közlése szerint a legtöbb veszélyes kéményt, mintegy kétezret Bács-Kiskun megyében találták a szakemberek, de Pest megyében is több mint 1.700, míg Budapesten csaknem 1.500 kémény használatát tiltották meg az elsőfokú hatóságként eljáró katasztrófavédelmi kirendeltségek.

A rendszeres ellenőrzéseket az elhanyagolt, gyakran házilag beüzemelt, vagy átalakított, potenciális veszélyt jelentő kémények nagy száma indokolja.

A gázkéményeket legalább évente egyszer, azokat pedig, amelyek szilárd- vagy olajtüzelésű berendezést szolgálnak ki, évente legalább kétszer kell ellenőrizniük, és szükség szerint tisztítaniuk a kéményseprőknek.

Amennyiben az ellenőrzés során élet- vagy vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető szabálytalanságot észlelnek, a katasztrófavédelem megtiltja a kémény üzemeltetését.

Közvetlen veszélyeztetésnek számít például, ha

  • az égéstermék tartósan visszaáramlik a légtérbe,
  • nem megfelelő állékonyságú a kémény,
  • nem megfelelően rögzített az összekötő elem, vagy
  • nem zárható a tisztítónyílás.

A kémény újbóli üzembe helyezését ugyancsak a katasztrófavédelmi kirendeltségek engedélyezik, természetesen a szabálytalanság megszüntetése után.

(MTI)

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


1 hozzászólás

Sáfrány Péter · 2013-10-14 - 20:11

Igen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 − négy =