A hálószobáját általában mindenki szereti, mert itt ellazulhat, kipihenheti a nap fáradalmait, azonban emiatt ebben a helyiségben – főleg éjjel, alvás közben – nagyon védtelenek vagyunk. A legtöbb tűz éjszaka, alvás közben keletkezik, a tűzben megsérültek, elhunytak épp ágyban fekszenek, mikor megtörténik velük a baj. Nagyon fontos hát, hogy itt biztonságban legyünk!

Sok tűz keletkezik a hibás, rosszul működő, rossz állapotú elektromos berendezésekből, a túlterhelt elosztókból, vagy a hősugárzóktól, de ne feledkezzünk meg az egyik leggyakoribbról, az ágyban dohányzásról. Van azonban néhány egyszerű lépés, amivel mindez megelőzhető.

Gyerekek és a gyufa

Nagy kockázatot jelent az, ha a gyerek otthon hozzáfér a gyufához, öngyújtóhoz, játszik vele és tüzet okoz.

Ráadásul mindezt általában elbújva – titkos helyen -, szekrényben, ágy alatt, hálószobában teszi. Ezeken a helyeken viszont sok olyan anyag van, ami könnyedén lángra kaphat.

Folyamatosan ellenőrizzük, hogy nincsenek-e leégett gyufák a szekrényben, ágynemű alatt, vagy a lakásban bárhol, és magyarázzuk el a gyereknek, hogy ez nagyon veszélyes dolog, nem játék!

Elektromos berendezések

Az elektromos tüzek főleg a téli hónapokban jelentenek nagy veszélyt, amikor a szabadban már korán sötétedik, a lakásban pedig megnövekszik a világítás, fűtés, és az elektromos készülékek használatának száma, és időtartama.

Tartsuk távol az elektromos vezetékeket, berendezéseket a fűtőberendezéstől, nézzük meg, hogy nem sérült-e a vezeték, nem került-e az ágy lába alá, és ne használjunk olyan berendezést, elosztót, aminek nem teljesen ép a vezetéke. A toldozott vezeték, szigetelőszalaggal betekert, sérült szigetelés mind-mind követelt már halálos áldozatokat!

Ha a TV, DVD-, CD lejátszó meggyulladását – normál körülmények között – nem tudjuk megelőzni. Normál körülményeken azt értem, hogy a berendezést megbízható helyen vásároltuk, és a készüléken nem végeztünk házi barkácsolást. Használaton kívül soha ne hagyjuk az eszközöket „készenléti” állapotban, a legbiztonságosabb, ha kihúzzuk a konnektorból. Ne használjunk sérült, hibás, bármilyen módon szokatlanul működő, rendellenesen melegedő készüléket.

Figyeljünk arra, hogy a hősugárzókat kellően távolt tartsuk az ágytól, ágyneműtől, függönytől, ruháktól, azaz minden éghető anyagtól. A megfelelő távolság minimum 3 méter! Ha ennél közelebb kellene tenni a berendezést a gyúlékony dolgokhoz, inkább ne használjuk! Ha elhagytuk a szobát, kapcsoljuk ki a készüléket!

Figyeljünk, hogy az éjjeli lámpa ne borulhasson fel. A világító, bekapcsolt lámpa nagyon fel tud forrósodni.

Egyéb fűtőberendezések

A gázkonvektor akkor jelent gyújtási veszélyt, ha a közvetlen közelébe éghető anyagot helyezünk. a biztonságos távolság minimum 25-30 cm. Ennél közelebb a konvektor hője már meggyújthatja a ruhát, ágyneműt, éghető anyagot.

Minden olyan fűtőberendezés, amely szilárd tüzelőanyaggal működik, meglehetősen veszélyes, hiszen a kipattanó szikra könnyedén meggyújthatja a környezetét. Ennek megelőzésére tegyünk a berendezés elé parázsfelfogót, ne használjunk engedély nélküli begyújtó anyagot, és ne helyezzünk éghető anyagot a berendezés közelébe. A salakot és hamut csak teljesen lehűtött állapotban öntsük ki, és ne használjuk a hibásan működő berendezést.

Dohányzás, gyertya

Talán nem kell magyaráznom, hogy ezek miért veszélyesek. Az ágyban dohányzás az egyik leggyakoribb halálozási ok a tűzesetek során.

Soha ne dohányozzon az ágyban, és ne gyújtson gyertyákat elalvás előtt. Mielőtt lefekszik aludni, az egész lakásban ellenőrizze, hogy nem maradt-e égve gyertya, vagy eloltatlanul cigaretta.

A cigaretta által okozott tüzek általában parázslóak, és a mérgező füsttel ölik meg áldozatukat, a tüzet okozó gyertya viszont gyorsan terjedő, intenzív tűzfejlődést eredményez, a lángok elől nincs menekvés. Ágyunk akár néhány másodperc alatt tűztengerré válhat.

Füstérzékelő

Helyezzünk el a hálószobában egy tűzjelző (füstérzékelő) készüléket, ami a nap bármely szakaszában garantálja a biztonságunkat, a tűz korai észlelését, így biztosítva menekülésünket!!

[useful_banner_manager banners=11 count=1]

 


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − 11 =