A tegnapi, villámlással tarkított vihar kapcsán eszembe jutott, hogy vajon fizet-e a biztosító, ha a villámcsapás, vagy annak másodlagos hatása okoz az ingatlanokban, ingóságokban kárt. Hát utánanéztem…

Először tisztázzuk, hogy mi a különbség a villámcsapás, és a villám másodlagos hatása között.

A villám egy természetes eredetű elektromos gázkisülés, melynek hőhatása a becsapódási helyen olvadást, esetleg gyulladást okoz. Ezen kívül romboló hatása is lehet, amelynek következtében épületszerkezetek dőlhetnek le, mozdulhatnak el, nedves anyagokban a hő hatására fejlődő gőz fizikai robbanást okozhat. Tehát ilyen esetben mechanikai károsodás éri a becsapódás helyét.

A másodlagos hatás esetén nincs mechanikai sérülés, az a becsapódási helytől távolabb éri a környezetet, és elektromos eszközök, berendezések meghibásodását, megrongálódását eredményezi.

Tudni kell, hogy a lakásbiztosítások alaphelyzetben csak a villámcsapás okozta károkat térítik. Ahhoz, hogy a másodlagos hatás által okozott károkat is kifizessék, kiegészítő, természeti kárra is kiterjedő biztosítást kell kötni.

Több biztosító az elmúlt évben szigorította a kártérítés szabályait, ami abban nyilvánul meg, hogy csak akkor fizet a villámcsapás másodlagos hatására tönkrement tévéért, számítógépért, vagy más elektromos eszközért, ha a berendezéseket a tulajdonos villám-, és túlfeszültség-védelemmel is felszerelte.

Ez konkrétabban úgy néz ki, hogy az elektromos berendezés nem közvetlenül a fali konnektorhoz csatlakozik, hanem villám- és túlfeszültségvédőn keresztül jut az áramhoz. Érdemes utánanézni, hogy a biztosítónk megköveteli-e ennek meglétét.

Vannak persze olyan berendezések, ahol ez nem megoldható (egyéb, a háztartási ingóság kategóriába tartozó elektromos háztartási gépek, épületgépészeti berendezések, klímaberendezések, kapunyitó motorok, riasztók, stb.), ott a kárrendezésnek nem feltétele a túlfeszültség elleni védelem.

Az épület tetején elhelyezett villámhárító csak azt akadályozza meg, hogy a villám a házunkba csapjon, azonban villámcsapás esetén a levegőben elektromos töltés halmozódik fel, ami sajnos tönkreteszi az erre érzékeny elektromos berendezéseinket. A legbiztonságosabb tehát, ha vihar idején egyszerűen kihúzzuk a konnektorból ezeket a berendezéseket. Ha ezt nem akarjuk megtenni, marad a túláramvédelem.

Ne feledkezzünk meg az antenna és hálózati kábelek kihúzásáról sem!

Ha nyaralni megyünk, vagy hosszabb ideig távol maradunk otthonról, feltétlenül áramtalanítsuk a készülékeket, azaz húzzuk ki őket a konnektorból. A TV-t, házimozit válasszuk le az antennahálózatról, a számítógépet szabadítsuk meg minden kívülről bemenő kábeltől.

Ha a vihar alatt is használni szeretnék a készülékeinket, vásároljunk túlfeszültség ellen védő elosztókat, és ezen keresztül csatlakoztassuk a konnektorhoz őket.

Ha építkezünk, vagy felújítjuk az elektromos hálózatunkat, gondoskodjunk többlépcsős túlfeszültség elleni védelemről, amivel már a villanyóránál megvédhetjük drága készülékeinket.

Érdemes odafigyelni, hogy a társasházi közösségek által kötött biztosítás csak az ingatlanra vonatkozik, és nem terjed ki a lakásban lévő ingóságokra. Így a villám által okozott másodlagos hatásokra sem.

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × kettő =