Szinte naponta hallani híreket, amelyben egy család tűzben vesztette el otthonát, és emiatt teljesen tönkrement. Az érzelmi katasztrófán kívül minden tűz anyagi csapást is jelent, főleg, ha nincs biztosításunk. De biztos, hogy megvéd bennünket az anyagi tönkremeneteltől egy biztosítás?  Mi az, amit egy tűz után fizet a biztosító, és mi az, amire nem terjed ki a kártérítés?

Mikor megfordult a fejemben a biztosításokról szóló cikk megírása, tanácstalan lettem a saját biztosításommal kapcsolatban. Elkezdtem keresni a biztosítási papírokat, és bevallom, alig találtam. Mikor beköltöztünk a lakásunkba – 9 évvel ezelőtt – természetes volt, hogy szükségünk van biztosításra. Megkötöttük, havonta becsülettel fizetjük, és úgy érezzük, biztonságban vagyunk. De a valóság az, hogy fogalmam sincs, a biztosítási feltételek mit tartalmaznak. Gyorsan letöltöttem az internetről, elolvastam, és milliónyi kérdés merült fel bennem.

Mikor megkötöttük a biztosítást, kérdezték, hogy mindenre kiterjedő biztosítást szeretnénk-e? A válaszom természetesen az volt, hogy „igen”. De mi az a minden?

Mivel tűzvizsgálattal foglalkozom, szinte naponta találkozom olyan emberekkel, akiknek bár leégett a házuk, van biztosításuk, mégis attól félnek, hogy az nem terjed ki arra a konkrét eseményre, amit elszenvedtek. Ez gondolkodásra késztetett. Lehet, hogy ha egyszer bajba kerülök, nekem is aggódnom kell, hogy a káromat fizeti-e a biztosító?

Ha egy társasház egyik lakásában tűz üt ki, akkor egészen biztosan eszükbe jut, hogy a tüzet elszenvedett család mindene odalett. De vajon gondolunk-e arra, hogy ilyen esetben az egész társasházat kár érheti. A tűz helyszíne feletti lakások füsttel, korommal fognak szennyeződni, az alatta lévő lakásokba a mocskos, füstös oltóvíz folyik le, a folyosók, közös terek általában szintén kárt szenvednek. Kifizeti-e a kárunkat a biztosító?

Vajon mi történik akkor, ha egy tűz (esetleg robbanás) miatt el kell hagynunk az otthonunkat. Egy-egy nagyobb tűz után előfordulhat, hogy hetekig, akár hónapokig nem térhetünk vissza a lakásunkba. Mi történik ilyenkor? Fizeti a biztosító a szállodai, albérleti költségeinket? És ha igen, akkor milyen formában, vagy összegben vagyunk jogosultak a biztosító költségére lakni valahol?

Ha egy tűz miatt az egész házban megszűnik az áramszolgáltatás, amit esetleg napokig nem tudnak helyreállítani, kaphatunk-e kártérítési összeget a biztosítótól? Hiszen ilyenkor leolvadhat a hűtőnk, áram hiányában nem férünk a számítógépünkhöz, lemerülhet a mobiltelefonunk, emiatt fontos telefonhívások, üzleti megrendelések nem jutnak el hozzánk.

Egy viharban sok gondot jelent a villámcsapás, ami nemcsak tüzet okozhat, hanem a becsapódási helyen, vagy attól akár jóval távolabb elektromos berendezések mehetnek tönkre. Kizárja-e a kártérítést az a tény, hogy az épületünk nem rendelkezik villámhárítóval, hiszen sok olyan épület lehet (főleg családi házak), ahol nem előírás villámvédelmi berendezés létesítése. Ha viszont van az épületünkön villámhárító, vizsgálják-e, hogy az megfelelően van-e kialakítva, átesik-e a rendszeres karbantartáson, kötelező felülvizsgálaton. Előfordulhat, hogy miközben nyugodtan éljük az életünket, hogy társasházunkra fel van szerelve a villámhárító, csak épp a ház nem végzi el a kötelező felülvizsgálatokat, a biztosító nem rendezi a kárunkat?

Ha nincs biztosításunk, és a szomszéd – biztosítással rendelkező – lakásban keletkezik tűz, vajon az Ő biztosításuk fedezi a mi kárunkat is? Hiszen mi ártatlanok vagyunk a tűz keletkezésében, joggal várhatnánk el, hogy a más által okozott kárt a biztosító megtérítse.

A biztosító egyértelműen nem fizeti ki a kárt, ha a tűz önkezűség (szándékosság), vagy súlyos gondatlanság miatt következett be. Az önkezűség egyértelmű. Ha valaki biztosítási csalás vagy bármilyen egyéb okból felgyújtja a saját lakását, nincs kártérítés, de vajon mi számít súlyos gondatlanságnak? A gondatlanul eldobott cigaretta, és a bekapcsolva felejtett vasaló már kimeríti ezt a fogalmat, vagy valami másra kell gondolni?

Léteznek olyan szolgáltatók, akik tűz után vállalják az értékmentést. Szándékosan nem takarítást írok, bár aki már próbált akár csempéről, ajtóról kormot, füstöt lemosni, tudja, hogy ez egy rettenetes feladat, szinte lehetetlen. Kiterjed a biztosítás az ilyen jellegű takarító, értékmentő szolgáltatás igénybevételére, hiszen a kanapét, értékesebb festményt, iratokat, fotókat, elektromos berendezéseket nem tudjuk saját magunk megtisztítani, ide már professzionális segítségre van szükség, ami viszont sok pénzbe kerül.

A mai világban egy-egy winchesteren, adathordozón tároljuk szinte az egész életünket. Azon vannak a hivatalos leveleink, fotóink, fontos irataink, ezernyi nélkülözhetetlen, és pótolhatatlan adatunk. Léteznek olyan szakemberek, akik vállalják a tűzben károsodott adathordozók tartalmának kimentését, ami viszont szintén nagyon drága mulatság. Fizeti a biztosító az ilyen jellegű szolgáltatást, kiterjed ilyesmire a biztosításunk?

Biztos, hogy mindenki tisztában azzal, hogy a saját biztosításával kapcsolatban mi az ügymenet, amikor kárrendezésre kerül sor? Milyen iratokat kell beszerezni, kit kell felhívni, milyen feladatok adódnak ilyenkor?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdések kavarognak a fejemben. A rovat további cikkeiben ezekre próbálom megkeresni a válaszokat.

Ha valakinek a kárrendezéssel kapcsolatos élménye, kérdése van, kérem – hozzászólásban – ossza meg velem. Ígérem, a megfelelő helyen megpróbálom rá megkeresni a válaszokat.

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


6 hozzászólás

Harsányi Mònika · 2016-02-16 - 07:56

Tisztelt szakértő!
Decemberben tűz volt ingatlanomban mely során ùgy tűnik a kombi cirkò is sérült. Szerelő annyit ìrt rá a szakvéleményre,hogy javìtása gazdaságtalan.Szeretné a biztosìtò ha részletesen leìrnánk miért nem jò a cirkò . A gázt kikötötték a házbòl ezért minden szerelő azt mondja hogy nem tudják ìgy megnézni hogy működőképes-e a készülék.Csak olyan helyen lehetséges ahol van erre alkalmas munkapad,de ilyet nem találunk. Önköltségen a továbbiakban nem szeretnénk intézkedni. Joga van a biztosítònak felülbírálni az általam beküldött szakvéleményeket? Nincs arra lehetőség hogy a biztosìtò küldjön szakembert és állìtsanak helyre mindent?
Válaszát nagyon megköszönném!

  Csepregi Csilla · 2016-02-17 - 16:04

  Kedves Mónika!

  Mi tűzvédelemmel foglalkozunk, nem vagyunk biztosítási szakértők, így a kérdésére nem tudok választ adni. Próbáljon megkeresni egy biztosítási szakértőt.

  Üdvözlettel: Csepregi Csilla

Laczikó Lászlóné · 2015-04-27 - 19:12

Tisztelt szerkesztő! nagyon szeretnék egy kérdésemre választ kapni. Mi van akkor ,ha nem inditott sem a Katasztrófa védelem, sem pedig a Rendőrség tűzvizsgálati eljárást.A Biztosító ragszkodik a szakértői véleményhez a tűz okára vonatkozólag.Ennek hiányában nem viszi tovább a biztosítási ügyet.Mielőbbi válaszát megköszönöm.

  Csepregi Csilla · 2015-04-28 - 12:23

  Tisztelt Hölgyem!

  A biztosító nem kötelezheti Önt arra, hogy saját költségen tűzvizsgáló szakértőt kérjen fel a tűz körülményeinek megállapítására. Ha a szakértőt a biztosító fizeti, akkor azt javaslom, segítse a szakértő munkáját.

  Remélem tudtam segíteni: Csepregi Csilla

Román István · 2013-04-19 - 03:14

Tisztelt Szerkesztő, Szerző!

Kérem, hogy a cikk címét azonnal szíveskedjenek megváltoztatni, mivel az 2000 óta a Román és Társa Független Biztosításközvetítő Alkusz Kft. web oldalának címe és bejegyzett domain neve így szerzői jogvédelem alatt áll.

Köszönöm!

Román István
ügyvezető

  Csepregi Csilla · 2013-04-19 - 06:24

  Tisztelt Román István!
  Ha a cikk címével kapcsolatban bármiféle jogi kifogása merül fel, azt kérem, ne hozzászólásként, hanem hivatalos formában juttassa el a Gyújtóforrás.hu címére.
  Tisztelettel: Csepregi Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 5 =