Az utóbbi napokban többen kerestek meg azzal, hogy a katasztrófavédelem tényleg előírta-e, hogy kötelezően fel kell szerelni minden lakásba szén-monoxid érzékelőt. Néhányan szomszédoktól, barátoktól hallották ezt, de volt, akit a gázszerelője tájékoztatott erről. Utánajártam, hogy átverés, vagy csak félreértés-e az oka a pletykának, egyáltalán van-e ilyen előírás?

Megkérdeztem az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, valóban van-e ilyen előírás? Kérdéseimre Hajdú Márton, helyettes szóvivő adott választ:

A kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény 2013. október 15-től hatályba lépő 9. § (5)-(6) bekezdései fogják előírni a szén-monoxid-érzékelők kötelező alkalmazásának eseteit.

(5) A helyiség légterétől nem független, nyitott égésterű tüzelőberendezés üzemeltetése esetén

a) a bölcsődei, óvodai vagy iskolai ellátás nyújtására szolgáló,

b) a vendégéjszaka eltöltésére használt,

c) a személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátást nyújtó bentlakásos intézmény céljára szolgáló,

d) a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásra szolgáló,

e) a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó

önálló rendeltetési egység használója a tüzelőberendezés helyiségében a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelő szén-monoxid-érzékelő berendezés felszerelésére és működtetésére köteles, amennyiben a tüzelőberendezés közösségi térben, vagy vele légtérösszeköttetésben lévő helyiségekben van.

(6) A helyiség légterétől nem független, nyitott égésterű tüzelőberendezéssel felszerelt, új építésű épület akkor vehető használatba, ha a tüzelőberendezés helyiségében jogszabályban meghatározott műszaki követelményeknek megfelelő szén-monoxid-érzékelő berendezést helyeztek el.

Mivel az (5) bekezdés csak közösségi épületekre, a (6) bekezdés pedig csak az újonnan létesülő épületekre vonatkozik, ezért meglévő lakóépületek esetében nem beszélhetünk ilyen kötelezettségről.

Ettől függetlenül a szén-monoxid-érzékelők használata az öngondoskodás keretein belül megfontolandó, sőt javasolt!

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) a kéményseprő-ipari érdekképviseleti szerveivel közösen azon a szakmai állásponton van, amely szerint elsősorban a szén-monoxid mérgező mennyiségben (koncentrációban) történő felhalmozódását kell kiküszöbölni, ezek után biztosít reális kiegészítő védelmet a szén-monoxid-érzékelők használata.

Az OTB az alábbiakat tanácsolja a tüzelő-fűtő berendezéseket üzemeltetőknek:

  1. Gondoskodj róla, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék!
  2. Gondoskodj a tüzelőberendezések időszakos felülvizsgálatáról!
  3. Gondoskodj a megfelelő levegő utánpótlásról!
  4. Használj megfelelő szén-monoxid-érzékelőt! Válassz megbízható típust, és tartsd be a gyártó előírásait (felszerelés, környezet, élettartam)!

Mindezek alapján kérem, senki se dőljön be se a szomszédnak, se a barátoknak, se a gázszerelőnek. Meglévő lakásokban NEM KÖTELEZŐ szén-monoxid érzékelő felszerelése, üzemeltetése, azonban AJÁNLOTT!

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + tizenhat =