A ruháink anyaga egyre több műanyagot tartalmaz, ami elősegíti az égést, és mivel egyből olvadnak is, további súlyos égési sérüléseket okoznak. De vajon tudjuk-e, hogy mit kell tennünk, ha a rajtunk lévő ruházat meggyullad?

Ez sokkal többször előfordulhat, mint gondolnánk. Például főzés közben, ha közel hajolunk a lángokhoz, vagy akár a szabadban, ha a kertben rakunk tüzet, de veszélyes lehet akár egy gyertya lángja is. Arról nem is beszélve, ha tűz üt ki, és ott kezd el lángolni az általunk viselt ruházat.

Ha a rajtunk lévő ruha lángra kap, a tűz nagyon gyorsan terjed, és testünket pillanatok alatt beboríthatják a lángok. Az egyetlen lehetőség a sérülések csökkentésére, ha a lehető leggyorsabban eloltjuk az égő anyagot.

Az oltás négy lépcsőből áll:

  1. ÁLLJ!

Ne fussunk, ne lengessük a karunk. Ha szaladgálni kezdünk, az szítja a tüzet, a lángok pedig szanaszét csapkodva súlyos sérüléseket okoznak.

  1. TAKARD!

Próbáljuk meg befedni a sérültet, vagy magunkat. Dobjunk egy nagyobb szőnyeget, pokrócot, takarót, kabátot az áldozatra. Ez képes akár a tüzet is eloltani, mivel az égő anyag nem kap elég oxigént.

  1. FEKÜDJ!

Takarjuk el az arcunk, és feküdjünk le a földre. Ha találunk havat, pocsolyát, homokos, földes területet, próbáljunk meg oda feküdni.

  1. HEMPEREGJ!

Forogjunk, guruljunk körbe-körbe a földön fekve egészen addig, amíg a tűz ki nem alszik. Közben ne felejtsük el az arcunkat védeni, ami nemcsak azért fontos, hogy ne égjen meg a bőrünk, hanem azért is, hogy ne lélegezzük be a forró füstöt.

Ha a lakásban gyullad meg a ruhánk, próbáljunk meg arra ügyelni, hogy ne okozzunk további tüzeket. Ha szaladgálunk a lakásban, az itt-ott lehulló égő anyag a lakást is felgyújthatja.

Ha a közelben van fürdőszoba, vagy kerti slag, egyszerűen zuhanyozzuk le vízzel az áldozatot.

Ha égési sérülést szenvedtünk, azonnal kezdjük el az égett testfelület hűtését folyó vízzel, hívjuk a mentőket, és ha szükség van rá, akkor a tűzoltóságot.

Ne igyunk, vagy itassunk a sérülttel semmit, mivel a forró füst belégzése miatt a torok megduzzadhat, és ne kenjünk a sebbe semmit.

Ha a sérültre ráolvadt a ruha, azt ne próbáljuk meg levenni róla, mert a bőrbe olvadt anyag nagyobb bőrfelületeket is magával ránthat, és ezzel komoly további sérüléseket okozunk, ami növeli a fertőzésveszélyt.

Az alábbi videón jól megfigyelhető, hogy mit nem szabad tenni, ha meggyulladna a ruhánk. A videón lévő fiú futkos, dobálja magát össze-vissza, a társai próbálnak neki segíteni, de nem marad egy helyben, nem várja meg, amíg a többiek eloltják a ruháját. Tanulságos!!

Ha a videó nem indul, kattintson ide!!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − 4 =