Főzés közben sajnos előfordul, hogy a magára hagyott zsiradék, étolaj annyira felforrósodik, hogy lángra kap. Egy kis odafigyeléssel meg lehet ezt előzni, és a tüzet azelőtt el lehet oltani, hogy a tűzoltók kiérkeznének, vagy lángra kapna az egész konyhánk. Persze nem mindegy, hogy hogyan kezdünk neki.

Először is érdemes tisztában lenni néhány – éghető folyadékokkal kapcsolatos – fogalommal.

A lobbanáspont az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen a folyadék gőzei valamilyen gyújtóeszköz segítségével meggyújthatók. Ilyenkor a gőzök ellobbannak, de ha a gyújtóforrást eltávolítjuk, az égés leáll. A hangsúly azon van, hogy ezen a hőmérsékleten a gyújtáshoz mindenképpen szükség van valamilyen gyújtóeszközre. Ez a hőmérséklet a napraforgó olaj esetében kb. 327 0C.

A gyulladáspont az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen a gyújtóforrást eltávolítva az égés megmarad. Folyadékok tüze esetén nem a folyadék ég, hanem a folyadék felett lévő, onnan elpárolgó gőzök. Minél nagyobb a hőmérséklet, a párolgás annál intenzívebb, így az égést is táplálni tudja a folyamatosan termelődő gőz. Ez a hőmérséklet a napraforgó olaj esetében kb. 361 0C.

Az öngyulladási hőmérséklet az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen a folyadék gőzeinek meggyulladásához már nincs szükség külső gyújtóeszközre. Ez a hőmérséklet a napraforgó olaj esetében kb. 376 0C.

A tűzhelyen felejtett étolaj meggyulladásához tehát egy bizonyos hőmérséklet után már nincs szükség külső gyújtóforrásra, így az a gáztűzhelyen, vagy villanytűzhelyen egyaránt képes az öngyulladásra.

Ha meggyulladt az étolaj, az emberek – tisztelet a kivételnek – automatikusan a vízcsaphoz nyúlnak, és vízzel próbálják eloltani a lángokat. Azonban érdemes tudni, hogy milyen folyamatot is indítunk el ezzel.

  1. A víz sűrűsége (1.000 kg/m3) nagyobb, mint az étolajé (910 kg/m3), így az edénybe öntött víz egy része azonnal az étolaj alá folyik.

  2. A víz 100 0C-on felforr, és gőzzé alakul. Mivel az égő olaj ekkor már közel 400 0C-os, a gőzzé alakulás pillanatok alatt, szinte robbanásszerűen lezajlik.

  3. A gőzzé alakulás során a víz kitágul, és az edényből kivetődik, miközben „viszi” magával az égő olajcseppeket, beborítva ezzel akár az egész konyhát. A lángnyelv ilyenkor akár 3 méter magasságig is felcsaphat.

  4. A megnövekedett nyomás képes akár az ajtókat, ablakokat, falakat kitörni, elmozdítani.

  5. A szanaszét fröccsenő égő étolajcseppek a környezetben lévő gyúlékony anyagokat meggyújtják, és nagyon súlyos égési sérüléseket okozhat az ott tartózkodóknak.

Talán jól látható, hogy ha az égő étolajat vízzel próbáljuk eloltani, akkor robbanás fog bekövetkezni, ami nemcsak a házunkat, értékeinket teheti teljesen tönkre, hanem súlyos egészségkárosodást is okozhat.

Mi a helyes magatartás akkor, ha meggyullad az étolaj?

  1. Azonnal hívjuk a tűzoltóságot, hogy minél hamarabb megérkezhessen a segítség.

  2. Főzéshez mindig készítsünk oda egy fedőt, vagy vastagabb konyharuhát. A leghatásosabb oltási mód a letakarás. Én elsősorban fedőt használnék, de ha nincs kéznél, akkor a nedves konyharuha is nagyon jó szolgálatot tesz. Egészen addig tartsuk a fedést az edényen, míg az olaj ki nem hűl, nehogy visszagyulladjon.

  3. Azonnal kapcsoljuk ki a tűzhelyet. Elektromos főzőlap esetén – mivel a főzőhely meleg marad – próbáljuk meg odébb húzni az edényt a meleg felületről. Vigyázzunk, mert az edény is forró lehet!

  4. A tűz oltására szerezzünk be egy tűzoltó készüléket (pl.: ABC típusú tüzek oltására alkalmas porral oltó készüléket), vagy ha ennél kisebb, olcsóbb, de hatékony megoldást szeretnénk, akkor vegyünk egy tűzoltó spray-t. Ez az eszköz néhány ezer forint, nem igényel további karbantartást, többször használható, továbbá elfér akár a mosogató alatt a többi tisztítószer mellett. Csak megbízható helyen vásároljuk, mert ez garantálja a hatékonyságát, és működőképességét.

  5. Oltás után alaposan szellőztessük ki a helyiséget, lakást.

A meggyulladt étolaj tüzének helyes eloltása megtekinthető az alábbi videón:


Ha a fenti videó nem indul, kattintson ide!


1 hozzászólás

Ádám · 2021-05-31 - 22:56

Köszönöm szépen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + négy =