Elismerést kaptak az árvízi védekezés “hősei”

Budapest, 2013. július 20., szombat – A sikeres árvízi védekezésnek az előjelezés, a felkészülés, a szervezettség és a társadalmi összefogás volt a kulcsa – jelentette ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, amikor szombaton Budapesten ünnepség keretében elismeréseket adott át a védekezés “hőseinek”.

Fotó: Krizsán Csaba

Fotó: Krizsán Csaba

Bakondi György altábornagy ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány, amely július 19-én hivatalosan is megszűntnek nyilvánította a vészhelyzetet, biztosította a megfelelő jogi és szervezeti hátteret a sikeres védekezéshez.

A főigazgató hangsúlyozta, a dunai árhullám leküzdése a többi között annak köszönhető, hogy a vízügyi szakemberek pontosan jelezték előre a vízállást, így a védelmi erők mindig tudták, hol, milyen magasságú gátat kell építeniük.

Szintén hozzájárult a sikerhez a védekezésből részt vállalók szervezettsége, az erők és eszközök megfelelő szállítása és átcsoportosítása, illetve a katasztrófavédők szorgalma – tette hozzá. Bakondi György kiemelte azt a példátlan társadalmi összefogást, amelynek során százezrek vettek részt önkéntesként a védekezésben az ország árvíz által megkímélt területeiről, sőt a határon túlról is.

A katasztrófavédelem végső összesítése szerint a 807 kilométernyi töltésen a rendvédelmi szervek tagjai közül 18.687-en vettek részt a védekezésben június 4. és 13. között. A védművek megerősítése során több mint 10 millió homokzsákot és 242 ezer köbméternyi homokot használtak fel.

Az árhullám közvetlenül 206 ezer embert veszélyeztetett, közülük 1.570 embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát. A védekezésben a hivatásosokon kívül részt vettek önkéntes tűzoltók, illetve mentőszervezetek is – olvasható az eseményre kiadott összeállításban.

Az ünnepségen 17 tűzoltó vehetett át Bátorságért érdemérmet, emléklapot kaptak megyei védelmi bizottságok vezetői, illetve a főigazgató csapatzászlókat és zászlószalagokat adományozott a védekezésben példamutató munkát végző megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és önkéntes megyei mentőszervezetek számára.

A szombati eseményen tartották kétszáz most végzett tűzoltó tiszthelyettes és hetven szerparancsnok  ünnepélyes “kibocsátását” is. Képzési idejük alatt közülük sokan részt vállaltak az árvízi védekezésből.

(MTI)

[useful_banner_manager banners=11 count=1]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 5 =

+ <