2006. augusztus 20. – Ezen a napon tragikus véget ért a budapesti tűzijáték, mivel a műsor közben támadt viharban öten életüket vesztették, több százan pedig megsebesültek. Mindez annak ellenére, hogy a meteorológusok szinte percre pontosan előre jelezték, hogy a tűzijáték ideje alatt a fővárosra orkánerejű vihar fog lecsapni. Hat évvel ezelőtt egy pillanat alatt vált pokollá a város.

Érdemes néhány dologra odafigyelni, hogy az idei ünnep biztonságban teljen.

Tüzijáték augusztus 20.

Mielőtt kimegyünk a rendezvény helyszínére, feltétlenül hallgassuk meg az időjárás-jelentést, és ha vihart ígér, maradjunk inkább otthon.

A helyszínen – az új szabályok szerint – mindenhol jelölni kell a menekülés lehetséges irányait. Ezek az “EXIT” feliratú “futó zöld emberkés” táblák. Mielőtt belemerülnénk a szórakozásba, nézzünk körül, keressük a táblákat, és rögzítsük fejben a menekülés lehetséges irányait.

A kordonokat nem a nézők bosszantására állítják fel, hanem azért, hogy biztosítsák a mentők, tűzoltók, rendőrök mozgását, vagy épp a kellő biztonsági távolságot a pirotechnikai termékek működése körül. Ne próbáljuk azokon belülre jutni!

Nem szabad felmászni a szobrokra, emelvényekre, fára, fém billenőtetős kukák tetejére. Ez mind-mind balesetveszélyes, egyrészt, mert leeshetünk, másrészt mert egy vihar esetén a villámlás a magasabb pontokon lévőket különösen veszélyezteti.

A rendezvények helyszínén a szervezők hangosbemondó segítségével adnak utasításokat veszély esetén. Figyeljünk az ott elhangzottakra, haladéktalanul tegyük azt, amire kér bennünket!

Ne álljunk olyan helyre, ahol 1 m2-en több, mint négyen vannak. Nagy tömeg esetén beszűkülnek a mozgási lehetőségek, könnyen a tömeg rabjává válhatunk, így nem biztosított a menekülés lehetőségünk.

A szabadtéri rendezvényekkel kapcsolatos jogszabály – nagyvonalakban – a következőket írja elő a szervezők számára:

A biztonságos menekülés érdekében menekülési lehetőségeket kell kialakítani – napnyugta után világító táblákkal kell az útvonalat jelölni. A rendezvény bármely pontjáról legalább egy tábla látható kell, hogy legyen. A menekülést jelző tábla legkisebb mérete: 1.200 x 600 mm.

A rendezvény hangosítása a helyszín bármely pontján hallható kell, hogy legyen.

A menekülési lehetőség szélessége 1.000 résztvevőnként minimum 2,50 méter kell, hogy legyen, két menekülési útvonal nem lehet egymástól 50 méternél messzebb.

A rendezvényre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat a szervező  30 nappal korábban meg kell, hogy küldje az illetékes tűzoltóságnak.

A 10.000 fő résztvevőnél nagyobb rendezvényen irányítási pontot kell létrehozni, ahol többek között a főszervező, biztonsági vezető, rendőrség, mentők, tűzoltók vezetői végeznek irányítói feladatokat.

Ha a rendezvény rendelkezik kivetítővel, azon a menekülési útvonalakat, biztonsági pontokat a rendezvény előtt, annak szünetében, és a végén is be kell mutatni.

Az ülőhellyel rendelkező – 200 főnél nagyobb befogadóképességű – rendezvény ülőhelyeit csak rögzítetten lehet kialakítani.

Szabadtéri rendezvényen minden 200 főre kell 1 fő biztonsági személyzetet biztosítani.

A menekülési útvonalakon nyílt lángú világítóeszköz (pl. fáklya) nem használható, éghető anyag nem építhető be.

Biztosítani kell a mozgásukban korlátozottak menekülési lehetőségét (pl. rámpákkal) is.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 4 =