Van, aki környezetvédelemre hivatkozva, van, aki a pénztárcáját kímélve, van, aki egyszerűen csak a tökéletessége miatt, de egyre többen vásárolnak műfenyőt. Már hazánkban is lehet kapni olyanokat, amelyek a megszólalásig hasonlítanak az igazira, miközben megkímélnek bennünket a tűlevelek hullásától, a szabálytalan alaktól, vagy a minden évben fejfájást okozó, talpba való farigcsálástól. Kicsit körülnéztem, mi a hazai kínálat.

Léteznek hagyományos, zöld színű műfenyők, amelyek 25 – 300 centiméter magasságúak, teljesen szabályos, vagy a valódihoz jobban hasonlító, kissé szabálytalan alakúak, mondhatni kócosabbak, akár az ágak végén rügyekkel.

Konstrukciójukat tekintve lehetnek kihajthatós ágúak, beakasztós ágúak, sűrűbbek, vagy gyérebbek, a tűlevelek lehetnek 2 dimenziósak, 3 dimenziósak, vagy ezek keveréke is.

Az áruk minőségtől, és/vagy mérettől függően változik, kb 4.000 Ft-tól a csillagos égig terjed. A legnagyobb, és legdrágább, 30 méteres műfenyőt 7.000.000 Ft-ért találtam az interneten.

Egy átlagos, 210 cm magas műfenyő 7.000 – 135.000 Ft körüli áron vásárolható meg, természetesen a legdrágább már igazán kiváló minőségű. Ha az átlagárat vesszük figyelembe, néhány év alatt már be is hozza az árát.

Azok, akik még véletlenül sem akarják elhitetni a környezetükkel, hogy a műfenyőjük valódi, vagy megunták a hagyományos megoldásokat, vehetnek színes fenyőket is. A legelterjedtebb talán a fehér, de kapható piros, lila, rózsaszín, kék, vagy akár szivárványszínű változatban is.

A műfenyő gyártók is folyamatosan keresgélik azokat a megoldásokat, ami egyedivé, különlegessé teszi a gyártmányukat, így megjelent a fenyőtobozos, vagy a havas változat is. Azoknak pedig, akik utálnak a díszítéskor az izzósorba gabalyodni, létezik izzókkal felszerelt fenyő is. Bár ilyent csak akkor szerezzünk be, ha a gyártó jól leinformálható, megbízható, és biztosított a kiégett izzók cseréje is, hiszen míg egy jó minőségű műfenyő akár 10-15 évig is pompázik, addig egy izzósor néhány év alatt általában tönkremegy.

Műfenyővel az sem lehet probléma, ha kevés a hely a lakásban, ugyanis gyártanak fal elé állítható fél-fenyőt, vagy sarokba állítható negyed-fenyőt is.

Legutóbb frissítve

Bár még nem mindegyik műfenyő tűzálló, de egyre több ilyent gyártanak. Ezek a fák, bár képesek a meggyulladásra, és az égésük során termelt füst sem a legegészségesebb, mégis a meggyulladásuk jóval több időt vesz igénybe, jelentősen nehezebben kapnak lángra, mint a nem tűzálló társaik, ezért vásárláskor figyeljünk oda erre, válasszuk a biztonságosabb változatot.

Külföldön nagy hagyománya van a hagyományos, vagy műfenyők lángmentesítésének, de már hazánkban is elérhető. Az eljárás során a fát bevonják egy olyan vegyi anyaggal, amitől az jóval nehezebben kap lángra. Ez a vegyület a környezetben, károsító anyag keletkezése nélkül lebomlik, környezetbarát, egészségre nem ártalmas. A vegyi anyag szagtalan, spray formában kell a fára fújni. A termék megakadályozza a lángok terjedését, és kémiailag oltja a tüzet.

Azoknak pedig, akik már unják a hagyományos fenyőfát, összegyűjtöttem néhány tradícióktól mentes díszítési lehetőséget.

(Fotó: Pinterest)

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 3 =