Hazánkban minden évben több száz szén-monoxid-mérgezéssel járó eset következik be, ezek közül több tucatnyi halállal végződik. Január elejétől mostanáig 111 alkalommal kellett szén-monoxid-mérgezés miatt beavatkozni a tűzoltóknak. Az esetek során száznál is több ember szenvedett valamilyen fokú mérgezést és kilencen vesztették életüket – adott ki közleményt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Hétvégén országszerte ismételten számos szén-monoxid-mérgezéssel járó esethez riasztották készenléti egységeinket. Gyálon egy családi házból négyen, Kiskunfélegyházán ketten, Debrecenben hárman, míg Hajdúszoboszlón ketten kerültek kórházba szén-monoxid-mérgezés tüneteivel. Szegeden március 22-én a kora esti órákban pedig egy cirkuszi sátorból jelezték a szén-monoxid szintjének emelkedését. Ennek kiváltó oka a hibás légbefúvó volt, kétszáz embernek kellett elhagynia a sátrat arra az időre, amíg azt kiszellőztették. Csak akkor térhettek vissza, amikor a műszeres mérések igazolták, hogy nincs több mérgező gáz a levegőben.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés – kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő – okoz. Szén-monoxid a tökéletlen égés során szabadul fel, veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gáz, amely megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson. Ennek következtében már rendkívül alacsony koncentrációban is mérgező. Ha a levegőben a koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés. Amennyiben a mérgezést szenvedett embert nem juttatják friss levegőre, rövid idő alatt bekövetkezhet a halál.

Tiszta levegőn egy óra alatt a vérben lekötött szén-monoxid mintegy fele távozik. Vagyis ha a mérgezést szenvedett ember elhagyja a szén-monoxiddal telített helyiséget, enyhülnek a tünetek. A szén-monoxiddal kapcsolatos súlyos balesetek igen gyakran éjszaka történnek, amikor a gáz hatásának kitett ember nem változtat helyet.

A balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek lennének, hiszen a szén-monoxid-koncentráció emelkedését a szén-monoxid-érzékelők jelzik. Ezek az eszközök rendkívül hatékonyak, nagymértékben segítik a balesetek megelőzését. Jelenleg csak a hazai háztartások kis részében van ilyen érzékelő, pedig a nemzetközi tapasztalatok szerint is jól használhatóak a balesetek megelőzésére.

Szintén rendkívül fontos, hogy az állampolgárok minden fűtési szezon előtt ellenőriztessék a tüzelő-, fűtőberendezések és a kémények műszaki állapotát, karbantartottságát, ezzel fontos lépést tesznek saját biztonságuk érdekében. Az ellenőrzést célszerű olyan szakemberre bízni, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Fontos az is, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatóak, rendszeresen szellőztessék, így is megakadályozható a mérgező gázok felhalmozódása.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság kiemelten kezeli a szén-monoxid-mérgezések megelőzését, ennek érdekében a lakosság figyelmének felhívására tájékoztató anyagokat, valamint az országos televízió csatornák által vetített filmet készített.

A korábbi balesetek elemzése alapján egyértelműen azt lehet mondani, hogy azok nagy részét szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása, vagy a szellőző elemek lezárása okozta.

A fentiekről részletes tájékoztatást olvashat a Katasztrófavédelem által elkészített kiadványban:

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 1 =