Kezdődik a fűtési szezon és ismét szén-monoxid mérgezés fenyeget bennünket. Utánajártunk és megkérdeztünk egy több mint tíz éve szén-monoxid riasztó forgalmazót, hogy mit tudna ajánlani nekünk a szén-monoxid mérgezés elkerülésére.

Galambosi József a G+G XL Bt ügyvezetője, a neves FireAngel szénmonoxid-riasztók importőre, a következőkre hívja fel a figyelmet:

Azok a családok, akiknél zárt rendszerű tüzelő-, fűtőkészülékek vannak felszerelve, elvileg nincsenek veszélyben. De nincs 100% biztonság!

Viszont a cirkó, és egyéb nyílt és nyitott égésterű készüléknél fennáll a szén-monoxid visszaáramlás lehetősége.

Ennek ezer annyi oka lehet, de a legelső az oxigénhiány, mely tökéletlen égést produkál, és oly mértékben termel készülékünk szénmonoxidot, ami már a kéményünkön csak nagyon lassan távozik. Ilyenkor akár csak egy széllökés, de egy páraelszívó is tud visszaáramlást okozni.

Gondoskodjunk mindig a megfelelő szellőztetésről abban a helységben ahol a készülékünk van. Egy kicsi kis nyílás az ablakon már elegendő ahhoz, hogy a bajt elkerüljük és higgyék el, ezzel a fűtésszámlánk sem lesz több, viszont ez a megoldás életeket menthet.

Tartsuk mindig tisztán a kéményünket és a fűtőberendezést, a fűtés megkezdése előtt ellenőriztessük ezeket.

A fűtési szezonban nemcsak embertársaink kaphatnak mérgezést, de a kémény peremén melegedő madarak is, akik a kéménybe esnek és eltorlaszolják a kéményünk nyílását. Ha tehetjük, ezt hetente ellenőrizzük!

Természetesen a legjobb megoldást a zárt rendszerű kazánok, cirkók esetében a megfelelő légbeáramlás, oxigénpótlás jelentené. Ezekre már számtalan megoldás létezik. Tudom és tudjuk, hogy ez mind sok-sok pénz és ezt nem mindenki tudja megengedni magának.

Addig is mindenképpen védjük magunkat egy jó minőségű szén-monoxidriasztóval!

Ha lehet, akkor ez elemes, vagy akkumulátoros legyen! A mérgezések nagy része viharos időben történik, és ilyenkor gyakran elmegy az áram. A szén-monoxid visszaáramlás közepette áramkimaradás esetén a hálózati (elektromos árammal működő) készülék nem fog jelezni.

A szén-monoxid visszaáramlása egészen addig történik, ameddig a kéményünkből el nem fogy a szénmonoxid. Ez akkor is gondot okozhat, ha a kazánunk már kikapcsolt, azaz az adott pillanatban épp nem üzemel.

Tisztán tartott, és ellenőrizett kémények, kazánok esetében is előfordulhat szén-monoxid mérgezés. Fontos tudni tehát, hogy a szén-monoxid riasztó nem gátolja meg a szén-monoxid keletkezését! Ha azonban a riasztó készülék megfelelő minőségű, és megfelelően van elhelyezve, igenis megvédheti családunkat és magunkat!

Egy jó minőségű riasztó sok mindenre figyelmeztet bennünket. Önteszttel, memóriával, elem-, akku-feszültség ellenőrzéssel és egészségügyi határértékekkel rendelkeznek. Nem riasztanak háztartási vegyi anyagokra, csakis szén-monoxidra! Nincsenek téves riasztások!

De ha ezeknél a készülékeknél riasztás van, akkor azt komolyan kell venni!

Csakis olyan készülékeket vásároljunk, ami rendelkezik a megfelelő engedélyekkel és nem árt, ha van magyarországi akkreditált kalibráló laboratórium bizonyítványa.

Keressük a hosszú élettartamú (6-7 év) készülékeket, hiszen az olcsóbb készülékek lejárati ideje is sokkal rövidebb.

Szeretne még többet tudni a szén-monoxid riasztókról? Kattintson ide >>

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 5 =