Közeledik az első igazi, már-már melegnek ígérkező tavaszi hétvége. Ilyenkor sokan körülnéznek a kertben, összegyűjtik a növényi hulladékot, fákat metszenek, elvadult hatásokat távolítanak el, megkezdődik a kertészkedés. No és mit tesznek a növényi hulladékkal? Hát elégetik. Legalábbis ezidáig…

Minden évben – a tavasz beköszöntével – megnövekszik a gazégetésből keletkező tüzek száma. De szerintem senki nem szeretné, ha a saját, vagy a szomszéd háza is leégne…

Nézzük először, hogy mit ír a jogszabály:

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló  54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (továbbiakban: OTSZ) 225. § szabályozza a szabad téri tűzgyújtást.

A jogszabály szerint tilos a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben, a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladékok szabad téri égetése. Ugyanakkor az ingatlan tulajdonosa, bérlője köteles a területét száraz növényzettől mentesen tartani.

Belterületen csak akkor szabad a száraz növényzetet elégetni, ha azt a helyi önkormányzat rendeletben megengedi.

A külterületen történő növényi hulladék égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal.

A korábbi előírások meghatározták a szabad téri égetés biztonságos feltételeit, mostanra ezek az előírások – belterületre vonatkozóan – kikoptak a jogszabályból, de nem árt tudni őket:

 • Ne hagyjuk őrizetlenül a tüzet, veszély esetén, vagy az égetés végeztével a tüzet el kell oltani!
 • Az égetés befejezése után a helyszínt át kell vizsgálni, a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.
 • A legbiztonságosabb, ha az égetnivalónak gödröt ásunk, körbeárkoljuk, vagy egyszerre csak kis mennyiséget gyújtunk meg, majd folyamatosan adagoljuk az égetnivalót. Egy nagy égő kupac tüze sokkal veszélyesebb, kevésbé lehet kordában tartani a lángokat.
 • Mindig tartsunk az oltásra alkalmas vizet (például kerti slaggal), homokot, földet, kerti szerszámot a környéken, és figyeljünk, hogy ne tudjanak a lángok átterjedni épületre, autóra, vagy bármilyen más éghető anyagra.
 • Az égetés után alaposan oltsuk el a lángokat, és figyeljünk, hogy parázs se maradjon hátra.
 • Szeles időben soha nem gyújtsunk tüzet!

A kertben történő kerti sütögetés, grillezés továbbra sincs megtiltva.

Tudni kell, hogy ha szabálytalanul gyújtunk tüzet, tűzvédelmi bírságra számíthatunk.

Tűzvédelmi bírság kiszabása már az első esetben kötelező:

 • Tűzvédelmi előírás megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő, azaz engedély (önkormányzati megengedő rendelet) nélkül gyújtottunk – belterületen – tüzet. A bírság minimális összege 100.000 Ft, maximális összege 1.000.000 Ft.
 • Tűzvédelmi előírás megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges, tehát ha a gazégetésből tűz keletkezik, és az oltásban a tűzoltóság is részt vesz. A bírság minimális összege 200.000 Ft, maximális összege 3.000.000 Ft.
 • Tűzvédelmi szabály megszegése, ha azzal közvetlen tűz, vagy robbanásveszélyt idéztek elő. A bírság minimális összege 100.000 Ft, maximális összege 1.000.000 Ft.

A tűzvédelmi bírság megfizetése nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.

Érdemes tudni, hogy a tűzvédelmi bírság adók módjára behajtandó köztartozás.

Ha kérdésed van a gazégetéssel kapcsolatban, írj nekünk!


12 hozzászólás

Nagy Olga · 2016-09-19 - 12:25

Kérdésem, hogy ha egy nagy kerti sütögetőt vásárolt a szomszéd, azt a kerítésünktől 1,5 m-re helyezte el és abban a kerti hulladékot tüzeli, miközben a főzést imitálja egy fölé tett kondérral, melyben víz van, az szabályos-e, vagy a törvény kijátszása.

A füst természetesen felénk jön, mert akkor tüzel a szomszéd, mikor felénk fúj a szél. Mindez nyáron, a helyi tűzgyújtási tilalom idején történik.

Kértem, hogy ne füstöljön tele bennünket, erre odavágta, hogy csukjam be az ablakokat. Még csak nem is szól előre, hogy füstölni fog.

  Csepregi Csilla · 2016-09-20 - 09:28

  Kedves Olga!

  A kerti sütögetést, főzést semmilyen jogszabály nem tiltja, ezért ha a szomszéd a kerti hulladék égetése közben főzést imitál, akkor ügyesen kijátssza a jogszabályt. Nem hiszem, hogy ez ellen bármit lehetne tenni…

  A hatóság csak akkor fogja megbüntetni a szomszédot, ha az égetés elszabadul és valahol máshol tüzet okoz…

  Az időnként – főként száraz, csapadékmentes, forró időben – elrendelt tűzgyújtási tilalom csak akkor érvényes a szomszéd kertjére, ha a kert az erdőhöz 200 méternél közelebb van. Ebben az esetben a kerti sütögetés, főzés is tilos.

  Ezen kívül a kerti hulladék égetését az önkormányzat engedheti meg, rendeletben, az általa meghatározott időpontokban.

  Remélem, tudtam segíteni. Üdv, Csepregi Csilla

Kövesi Tamás · 2016-01-10 - 19:45

Engem nem érdekel, hogy ki mit éget az udvarán addig amíg nem nekem kell szagolni a füstjét. Vannak emberek, akik jó időben, amikor más normális ember szellőztet vagy kint tevékenykedik, esetleg kitereget, akkor gyújtja meg a dolgait a kertjében és gondosan ügyel, rá, hogy semmiképpen ne az ő házára fújja a szél, a szomszéd meg dögöljön meg a füstjétől.

Novotny Tibor · 2015-12-04 - 18:09

Kivétel: ételkészítés céljából…nincs meghatározva az étel mennyisége és anyaga.Ha egy 30 fős társaság van a kertemben és ökröt akarok sütni, akkor az annak megfelelő tüzelés megengedett??? A cserépkályhák és kandallók ezreiben elégetett tűzifa égetése megengedett. Rendkívül körültekintő és logikus intézkedések, melynek egy célja van gazán: a büntethetőség kiprovokálása. A tüskés rózsa,szederindákat, a tűlevelűeket a száraz vastag ágakat, akácot stb. nem lehet műanyagba bezsákolni, mert szétszakadnak, de az aprító sem darálja le őket.Jó üzlet a zsákok forgalmazójának és az egész rendszer kitalálójának.

Hegedűsné Peregi Éva · 2015-05-30 - 09:36

Kérdésem,2015-től van-e változás. Úgy hallottam,hogy már belterületen sem szabad kerti hulladékot égetni.
Nálunk még égetnek szombaton,mert egy 2008-as önkormányzati rendeletben engedélyezve van.
Ha a házam melletti telken leégetem a tavalyi növény szárait,vétek-e a törvény ellen.(Vidéki kisvárosban lakom)
Várom szíves válaszukat!

  Csepregi Csilla · 2015-06-01 - 06:39

  Kedves Éva!
  Ha az önkormányzat rendeletben megengedi a belterületen történő gazégetést, akkor az ott megadott feltételek szerint a törvény megsértése nélkül égetheti a kerti hulladékot.
  Üdvözlettel: Csepregi Csilla

Füredi Antal · 2013-04-08 - 19:56

Igen, a fővárosban pl. TILOS a kerti zöldhulladék elégetése, 2011. 11. 30-a óta. Ilyen rendeletet több településen is hoztak már. Az indoka (általában) a globális felmelegedés és annak káros hatásai. Ha a telken akar valaki égetni, jól teszi, ha előbb utána jár.

  Rajkai Zsolt · 2015-03-17 - 06:19

  Mióta az eszem tudom tavasszal a keletretkezett gyomot elégettük a kertben. Ez igen fontos volt, hiszen ami még zöld volt az komposztáltuk, a gallat, venyigét a nyári szalonnasütéshez kötegeltük. A kiszáradt gazt, gyomnövényeket viszont el kell égetni, és a letermett zöldségnövények maradványait is! A gyomnövények elégetés azért volt fontos, hagy a benne lévő magvak elégjenek, ne szaporítsuk a gyomokat a kertünkbe, hiszen a magvak a komposztban nem bomlanak le, igen jól áttelelnek! Ez igen fontos volt, mert pl. a paradicsom fitoftórás gombafertőzése a kiszáradt növényen telel át, azt komposztálni tilos, hiszen a komposban tovább virulnak, mint ahogyan többi károkozók. is pl a fertőzött moníliás ágak, “múmiák”. Nem tudom kik hozták a ” környezet védelemre való hivatkozással, esetleg a tűzveszélyesség okán az ostoba rendelkezést kitalálták! Szórólapot kaptunk arról higy jó pénzért zöld hulladék zsákokat lehet, azaz kell vásárolni, és azt elszállítják! De abba nem lehet tenni diófa levelet, fenyő ágat stb. mert azt komposztálni fogják! No hiszen! A gomba, és egyéb fertőzött hulladékot igen, az bele tehető! Köszönjük szépen. Ha eddig mentes volt a kertünk ezektől, most majd a jó pénzért vásárolt komposzttal bevisszük! A bizonyos Rákóczi fa biztos hogy nem avar égetés miatt gyíulladt meg, Egy nyers fűz még a tüzet is beoltja, ha a kazánba akarom elégetni…Arról már hallottam, hogy az avar, a kiszáradt fű égetés e komoly károkat okozták de azt rendre felelőtlen gyújtogatók okozták, s nem pedig a kiskertekben elégett kevés káros gaz hulladék.

Sáfrány Péter · 2013-03-07 - 14:42

Az udvarban, a telken (nyaralók mellett) és a tanyán rakott tüzekről, tüzeskedésekről írok. Ünnepi és hétköznapi alkalmakról. Az ünnepi tűz fogalmát kevesen ismerik, az e kategóriába tartozó igazi tábortüzeknek sok fortélya van, hazánkban ennek nem alakult ki komoly kultúrája, pontosabban mégiscsak, de azokat a hegyeket, ahol ezt tudják, 1920-ban elcsatolták. Nekem a tábortűz ünnepi tűz, nem az, amit itthon annak mondunk, a tábortűznek megadjuk a módját, a tábortüzet például azzal is megtiszteljük, hogy semmilyen módon nem hajítunk rá szemetet, nem élesztjük olajjal-benzinnel. A előbbieket inkább a városiak rakják, az utóbbiakat pedig a vidéken élő kertesháziak,valamint a mezőgazdasági munkát végzők. Ide tartozik például az ökörsütés, grillezés, tűzijátékok, tűzugrás, valamint a disznóperzselés szalmával, füstölések (hús-, fagykár elleni), szárítások, bográcsozás,üstházi tüzelés (főzések, kopasztás stb.).Ezek a nem mindenben szabályozott alkalmak, és a kerti tűzhelyek furcsán megfogalmazott használati utasításai megérnének egy-két külön misét.

Sáfrány Péter · 2013-03-07 - 01:57

KERTI ÉGETÉS MIATT “… a tűz keletkezését az elsődleges vizsgálatok szerint a szomszéd égetése okozta. Az idős nő kerti hulladékot égetett a telkén, miközben a tűz elterjedt. Nem tudta eloltani, és átterjedt a tűzoltószertár hátsó falára. Mivel az épület még átalakítás alatt állt, nem volt lekezelve égéskésleltető anyaggal, így a tűz hamar belekapott a laktanya tetőszerkezetébe is.”

A szomszéd égetése…

Sáfrány Péter · 2013-03-06 - 17:02

Leégett Rákóczi fája, a 300 éves szomorúfüzet a legenda szerint a nagyságos fejedelem ültette a borsi kastély elé gyermekként. Az odvas fa a tavaszi környezetszépítési munkák során, avarégetés közben kapott lángra.

  Csepregi Csilla · 2013-03-07 - 18:04

  És pont most. Hát nem véletlenül mondom, hogy veszélyes.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × négy =