A büntetések korát éljük, így teljesen jogos felvetés érkezett egy olvasótól.

Ha röviden szeretném leírni, akkor a kérdés úgy hangzott:

Ha gazt, avart égetek, és minden igyekezetem ellenére tűz lesz belőle, akkor aggódhatok-e, hogy a katasztrófavédelem megbírságol?

A kérdés kicsit bővebben így szólt:

“Tegyük fel, hogy engedi a helyi rendelet, hogy e hónapban mondjuk szombatonként a zártkertben nyesedéket, lekaszált és száraz füvet égessünk.

Tegyük fel, hogy időben és írásban a tűzoltóság tudomására hozom, hogy élek a lehetőséggel és tüzelni fogok, valamint két barátom négy vödör vízzel készenlétben felügyeli a tüzet, és a szabályokat is betartjuk…

Tegyük fel, hogy a tárgyi napon, reggel lekérem az aktuális met.hu előre jelzést, ami nem ír semmi olyant, hogy ne kezdhetnénk a tüzelést.

Tegyük fel, hogy a tűzoltóság újbóli hívása is megtörténik, biztos ami biztos, de semmi gond, tudnak róla.

Jól megy a dolog, több részletben égetünk, a felén már épp túl vagyunk, amikor hirtelen feltámad a szél és az iránya is megváltozik. Vödör vizek a tűzre, lapáttal földet rá és megy a tapicskolás is… csakhogy a még nem égő kupacra veri a szikrát a szél és begyullad, innen meg tovább… 105, szerek vonulnak, tűz eloltva…

No, kicsit hosszú bevezetés után a kérdés: ilyenkor mi van?

Megfelelő gondossággal jártam el, minden szabályt betartottam… csak közben, előre nem láthatóan rossz irányba változtak a körülmények… és minden igyekezet ellenére a tűzoltóknak kellett eloltani a tüzet…

Ilyenkor is jön a büntetés? Beindul a hatósági eljárás? És tényleg, gondatlan voltam-e egyáltalán?”

Kroboth Csaba - Nád égés

Fotó: Kroboth Csaba

Mivel jómagam is bizonytalan voltam a válaszban, megkerestem az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét, aki a következő választ adta:

“Növényzet külterületen történő égetése – a jogszabályban meghatározott kivételektől eltekintve – alapvetően tilos.

Az avar és kerti hulladék belterületen történő égetésére vonatkozó szabályokat az önkormányzatok alkotják. Amelyik településnek nincs ilyen önkormányzati rendelete, ott nem szabad kerti zöldhulladékot égetni.

Amennyiben az önkormányzat rendeletében engedélyezi a kerti zöldhulladék égetését, azt előzetesen be kell jelenteni.

Ahogy a fenti olvasó írta, tüzet csak felügyelettel, oltóanyag jelenléte mellett szabad gyújtani és mindaddig felügyelet alatt kell tartani, amíg el nem oltották.

Amennyiben az ellenőrzés a teljes időtartam alatt nem tűnik biztosíthatónak, nem szabad tüzet gyújtani.

A körültekintő és szabályos égetés nem vezethet balesethez, amennyiben a tűz „elharapózik”, az emberi gondatlanságra vezethető vissza és tűzvédelmi bírsággal sújtható.

Szóval csak óvatosan, ugyanis ha nagyobb tűz lesz a gazégetésből, akármennyire is figyelünk, bizony jön a sárga csekk, és az azon lévő összegnek garantáltan senki nem fog örülni.

Csak tájékoztatásul:

Ha a gazégetésből tűz lesz, a bírság: 100.000 – 1.000.000 Ft összegig terjedhet.

Ha a gazégetésből tűz lesz, és a tűzoltóságnak kell azt eloltani, a bírság összege: 200.000 – 3.000.000 Ft összeg is lehet.

A bírság kiszabását ezekben az esetekben a tűzvédelmi hatóság nem mérlegelheti, annak kiszabása kötelező.

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


2 hozzászólás

pozsár · 2014-04-21 - 11:44

Csak halkan kérdezem…
Tűzhelyen felejtett étel? Mondjuk, mert a szomszédasszony becsöngetett és csak egy lépés az ajó elé, a huzat meg, a kulcs belül…
Ágyban… na nem dohányzás, hanem TV nézés, s bár a táv a kézben, de mély álom nyom el és az elekromos kütyü műk közben őrizetlen maradt és pont most fütöl el és gyúl ki…
stb, stb…
Számtalan hasonló tűzkeletkezést tudok agyalni (szinte alig marad más, mint) amelyre elmondható: “amennyiben a tűz „elharapózik”, az emberi gondatlanságra vezethető vissza és tűzvédelmi bírsággal sújtható” /szóvivő/
Ez már majdnem olyan, hogy a mentésért, orvosi és kórházi segítségért – büntiből – a sérültnek fizetnie kéne… Nem?

pozsár · 2014-04-20 - 18:27

Király Andrással értek egyet: “Szerencsére jogállamban élünk és van jogorvoslati lehetőség. Egy bíróság 100%, hogy másképp döntene… A felróhatóságot is vizsgálnia kell a Katasztrófavédelemnek és ezt tűzvizsgálati eljárással is alá kell támasztania.”
Még jó, hogy van jogorvoslat.
A szóvivői nyilatkozatot neg nem kommentálnám…
Andrásnak persze abban is igaza van, hogy “A felelőtlen avarégetők meg igenis féljenek, ott a bírság jogos és ha más tulajdonában is kárt okoz a tűz, akkor a PTK szabályai szerint a kárt is meg kell térítenie.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc − 3 =