Manapság is sok helyen használnak főzésre, fűtésre PB-gázpalackot. Az utóbbi hetekben több helyen is történt gázrobbanás, amelyek okai még nem ismertek, de azt hiszem, talán hasznos lehet, hogy újra, és újra átvesszük, hogyan kell szabályosan gázpalackot cserélni, milyen biztonsági szabályokat kell betartanunk közben.

Először is néhány tudnivaló a PB-gázról…

A PB-gázt nagy nyomáson cseppfolyósítják, és palackban tárolják. Ha onnan kiszabadul, gyorsan elpárolog, azonban a kiszabadulási ponton fagyási sérülést okozhat.

A PB-gáz nehezebb a levegőnél, így – kiszabadulva – zárt terekben az alacsonyabb területeken gyűlik össze.

Nem mérgező, azonban nagyobb mennyiségben altató hatású, továbbá gyengeséget, szédülést, émelygést, fajfájást okoz. Nagyon magas koncentrációban – az oxigénhiány miatt – fulladást okozhat. Nem jelent veszélyt a természeti környezetre, mivel a szabadban nagyon gyorsan elpárolog.

Kerülni kell az cseppfolyós gázzal történő érintkezést. Ha a ruhánkra csöppen, azonnal mossuk le, mivel az rendkívül tűzveszélyessé válik, a legkisebb szikra hatására is meggyulladhat.

A kiszabaduló gáz csak bizonyos értékhatárokon belül között képes a robbanásra. A mennyiség alsó határa (alsó éghetőségi határérték) 2 térfogat% , a felső határa (felső éghetőségi határérték) 11,7 térfogat% a levegőben.

A PB-gáz fokozottan tűz és robbanásveszélyes anyag, így tárolása is csak jól szellőző helyen történhet. Például ne helyezzük, vagy használjuk ablaktalan helyiségben.

Nem tárolhatjuk a palackon pincében, valamint padláson, továbbá nem használhatjuk kétszintesnél magasabb lakóépületekben sem, ott, ahol a felrobbanása a szerkezet összeomlását idézheti elő (pl. panel épületek).

Mivel a gázpalack nem tud tökéletesen kiürülni, így az üresnek hitt palackot is zárjuk el csere előtt.

A gázpalackot tilos nyílt lánggal melegíteni, vagy sugárzó hő hatásának kitenni.

A gázpalack cseréje közben nem használjunk nyílt lángot, ne dohányozzunk, és közben szellőztessünk. Kerüljük ilyenkor az elektromos berendezések használatát, ki-, bekapcsolását.

Használat után mindig először a gázpalackot zárjuk el, csak ezt követően a gázkészüléket!

Rendszeresen végeztessük el – szakemberrel – a gázfogyasztó készülékek javítását, karbantartását, tisztítását!!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + 11 =