Galambosi Józsefet, a G+G XL Bt ügyvezetőjét sokan keresik meg különféle – a szén-monoxid riasztókkal kapcsolatos – kérdésekkel. Segítségével összegyűjtöttem azokat, amelyek a leggyakrabban merülnek fel.


Miért van az, hogy a készülékünk még egy fűtési szezont sem bírt ki, és elemcsere után is folyamatosan csipog?

Hibás a készülék szenzorja. A pár ezer forintos készülékek maximális szavatossága, a gyártástól számított 1-2 év. Tehát ha az olcsó készüléket több, mint 1 éve vásárolták, az ilyen jellegű hiba gyakran előfordul.

Az új technológiával gyártott, drágább készülékek szavatossága, az üzembe helyezéstől számított 6-7 év.


A fürdőszobába vettem riasztót, de már az első zuhanyzáskor kikergetett a zuhany alól a riasztásával. Ha valaki zuhanyozik, azóta is folyamatosan riaszt. Miért csinálja ezt?

Azért, mert a készülék szenzora érzékeny a párára és a háztartási vegyi anyagokra, de sokszor illatokra is reagál. A sok téves riasztás félrevezető, ezért inkább ne használják.

Csak olyan riasztót érdemes venni, ami kizárólag szén-monoxidra riaszt! Drágább, de megéri!

A drágább készülékek között is van, amelyik nem alkalmas a fürdőszobai használatra, ami sokszor csak az otthon kibontott készülék dobozán belül található tájékoztatóból derül ki. Vásárlás előtt – szakboltban – érdeklődjön, hogy a megvásárolandó készüléket fel lehet-e szerelni fürdőszobába.


Konyhában van a kazán, és a riasztó is. Általában csendben van, de van, amikor elkezd riasztani és nem értem, hogy miért, hiszen a kazán nem is üzemel! Csak főzök! Lehet, hogy a gáztűzhely annyi szén-monoxidot termel, hogy a riasztó megszólal?

Elvileg nem lehetséges, de előfordulhat! A tapasztalat azonban az, hogy sokkal inkább az ételgőz, ami riasztásba hozza a gyengébb minőségű készülékeket. Ennek ellenére érdemes szakemberrel ellenőriztetni a gáztűzhelyet is.

Kínából rengeteg olyan riasztó árasztotta el országunkat, amelyet háztartási vegyi anyag riasztására gyártottak, de a készülék hazánkban már “carbon monoxid detector”, azaz “szén-monoxid érzékelő” felirattal került forgalomba.


Vegyes tüzelésű kazán mellé kell-e riasztó?

Igen kell! És mellé elengedhetetlen volna egy jó minőségű füstriasztó is. A vegyes tüzelésű fűtőberendezések égésterméke szén-monoxid!


Milyen magasra kell tenni a riasztót?

Ezt a fűtőberendezésünk határozza meg. Alapszabály, hogy a menyezettől legalább 40 cm legyen a távolság, és ne tegyük ajtó, vagy ablak közelébe.

Ha alacsonyan van (kandalló, konvektor, szenes kályha) akkor 120 – 150 cm magasságban kell elhelyezni.

Ha kazánunk, vízmelegítőnk, vagy cserépkályhánk van, akkor szemmagasságban kell felszerelni.


Régi emeletes bérházban lakom, villannyal fűtök, de a ház kéménye a lakásomon keresztül megy tovább az emeletekig. Igaz-e, hogy a szén-monoxid kikezdheti a régi kéményeket és a tisztító nyíláson bejöhet-e a szén-monoxid?

Igen! Igaz! A hosszú évek során előfordulhat, mert a szén-monoxid kikezdi a kémény vakolatát! Manapság az ilyen kéményekhez nem szabad fűtőberendezést csatlakoztatni, és a kéményeket ki kell bélelni.


Elemes, vagy hálózati készüléket vásároljak?

Javaslatom az, hogy csakis elemes, vagy akkumulátoros készüléket vásároljon.

Ha egy vihar esetén elmegy az áram, a hálózati (elektromos hálózathoz csatlakoztatott) készülék egy esetleges visszaáramlást nem fog érzékelni.

Csakis az elektromos hálózattól független készülékek nyújtanak teljes biztonságot!


Nem tudom megengedni magamnak, hogy jó minőségű riasztót vásároljak. Van egy kazánunk, és egy kályhánk, valamint két gyermekünk. Mondja, valamit, mit tegyek, hogy megvédjem magunkat a mérgezéstől?

Cégünk néhány jó tanács kíséretében – ajándékba – küldött a családnak 2 db szénmonoxid-riasztót:

 • Szeretném hangsúlyozni, hogy a tiszta égés feltétele az oxigén! Minden esetben biztosítsuk a megfelelő levegőcserét. Ha másképpen nem tudjuk, vegyük ki a szigetelést, vagy egy 2-3 cm-es nyílással biztosítsuk a légáramlatot abban a helységben, ahol a fűtőberendezésünk van.
 • Lefekvés előtt soha ne pakoljuk tele a kandallót, cserépkályhát, kazánt.
 • Fontos, hogy soha nem zárjuk le teljesen a fűtőberendezéseket.
 • Fürdőszobában lévő kazán esetén soha ne csukjuk be az ajtót, hagyjunk egy kis nyílást!
 • Mindig figyeljünk egymásra, mert az alattomos gyilkos nem alszik!

Miért nagyobb a veszély a fürdőszobában elhelyezett kazán mellett, és miért itt következik be a szén-monoxid mérgezések 80 %-a?

Az égéshez tiszta, könnyű levegőre van szüksége a berendezésnek. A fürdőszobában általában fürdés közben történnek a balesetek. Ez azért van, mert a felszabaduló vízgőz nedvessé teszi az oxigént, amely tökéletlen égést hoz létre és így sokkal több szén-monoxid termelődik, mely a nedvesség hatására is nehezebben távozik az égéstermék-elvezetőn át.

Ilyenkor elég egy széllökés, egy páraelszívó, vagy éppen egy szárítógép vákuuma, és megindul a visszaáramlás.

A fürdő veszélyes terület!! Figyeljünk egymásra!! A gyerekekre ne csukjuk be az ajtót!!


 


2 hozzászólás

Király Szilvia · 2016-11-18 - 13:47

Üdvözlöm! Lenne – e rá lehetőség hogy kapjak én is önöktől egy Co riasztot? Két kisgyermekunk van. Ma szembesültem azzal a dologgal hogy sajnos rég lejárt a jelzonk szavatossága. Sajnos ön erőből nem tudok újat venni :(. Kandallóval futunk 42-nm.-en.valaszukat előre is köszönöm szépen! Szilvia.

  Csepregi Csilla · 2016-11-21 - 14:51

  Kedves Szilvia!

  Cégünk nem forgalmaz CO érzékelőt, így Önnek sem tudunk ilyent küldeni. Javaslom olyan cég megkeresését, akik rendelkeznek ilyennel.

  Üdv, Csepregi Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 5 =