Cameron Todd Willingham mindössze 23 éves volt, amikor tűz ütött ki az otthonukban, és 36 éves, mikor kivégezték gyilkosságért. Története 2009-ben, a kivégzés után öt évvel vett nagy fordulatot, amikor egy szakértőkből álló csoport kimondta, hogy ártatlan volt. Ez a tragikus eset nagyon jól mutatja, hogy milyen fontos szerepe, és felelőssége van egy tűzvizsgálónak.

Cameron feleségével, és három gyönyörű kislányával a Texas államban (USA) lévő Corsicana városában élt, amikor 1991. december 23-án kigyulladt a házuk.

A tűzben a házaspár mindhárom kislánya életét vesztette: a 2 éves Amber Louise, és az 1 éves ikrek Karmon Diane és Kameron Marie. Cameron ki tudott menekülni a házból, és kisebb sérülésekkel megúszta. Stacy, a három kislány édesanyja éppen vásárolni ment, nem volt otthon.

Az ügyészek vádja szerint a tüzet az apa gyújtotta, hogy megölje gyermekeit. Állításuk szerint megpróbálva eltussolni, hogy bántalmazta őket. A bántalmazásra azonban semmilyen bizonyíték nem volt. Erről a feleség is próbálta meggyőzni a bíróságot: “Soha nem bántalmaztuk a gyerekeket. Nagyon elkényeztetett kislányok voltak.”

A tűzvizsgálat

Ma már tudjuk, hogy a tűzvizsgálati eljárás során hibát, hibára halmoztak. A tűzvizsgálat akkoriban – a jelenlegihez képest – gyerekcipőben járt, így a nyomozás megalapozatlan feltevéseket, hibás megállapításokat tett.

A tűzvizsgáló – Manuel Vasquez – szerint a padlón kialakult tócsa alakú égésnyomokból, a tűz keletkezési helyéből, az alumínium ajtófélfa megolvadásából, és abból, hogy a tűz gyors és magas hőmérsékletű volt, az következik, hogy a tűzgyújtáshoz égésgyorsító folyadékot használtak.

A nyomozás indítékot is keresett, de nem talált. A feleség szerint nem veszekedtek a tűz kitörése előtt.

Willinghamék a ház tornácán tárolták a szabadtéri grillezéshez használt begyújtó folyadékokat. A laboratóriumi vizsgálatok szerint égésgyorsító folyadék csak a tornácon volt kimutatható, de a rendőrség állítása szerint a folyadékot Cameron locsolta ide, hogy megakadályozza a menekülést. A tanúk vallomását nem vették figyelembe.

Cameron mindvégig ragaszkodott ahhoz – mivel korábban mókusokat talált a házban, akik megrághatták a vezetékeket -, hogy a tűz elektromos eredetű volt. Elektromos szakértőt az ügyben nem rendeltek ki.

A kivégzés előtt egy hónappal Gerald Hurst, kémia professzor megvizsgálta a bizonyítékokat, és egyértelműen kijelentette, hogy téves volt a tűzvizsgálat “rendkívüli hőség”-el kapcsolatos megállapítása, mivel kísérletekkel lehet bizonyítani, hogy a fa és az égésgyorsító folyadék egyenlően magas hőfokon ég el, azaz a tűz hőmérséklete nem mutatja meg, hogy az adott helyen használtak-e égésgyorsító folyadékot.

A tűzvizsgáló Vasquez szerint a helyszínen megrepedeztek az ablaküvegek. Szerinte ez szintén az égésgyorsító folyadék jelenlétét igazolja. Hurst elmélete az volt, hogy az üveg repedezését nem a gyors melegedés, hanem éppen a hűtés, azaz az oltóvíz hűtőhatása okozza.

Vasquez úgy gondolta, hogy Cameron hazudott, mikor azt állította, hogy menekülés közben égette meg a lábát. Szerinte éppen akkor sérült meg, amikor szétlocsolta, és meggyújtotta az égésgyorsító folyadékot.

A tűz terjedési iránya Vasquez elmélete szerint a szándékosságot igazolta, azonban Hurst szerint a tűz a szellőzés, azaz a friss levegő irányába terjed, és a helyszínen pont ez történt.

Vasquez összesen 20 pontban látta igazolni az égésgyorsító folyadék jelenlétét, azonban Hurst mind a 20 állítást cáfolta.

Egy 2004-ben, Craig Beyler vezetésével felállított szakértői csoport szerint a tűzvizsgálatot végzők figyelmen kívül hagyták az USA tűzvizsgálati eljárásaiban használandó NFPA 921 útmutatóban leírtakat, és “mítoszokra” alapozták megállapításaikat.

Beyler szerint Vasquez tévesen értelmezte az égésmintákat, így helytelen az a megállapítása, mely szerint a tűz egyszerre három helyen, a hálószobában, a folyosón és a verandán keletkezett: “Ez a modern tudomány tekintetében minden alapot nélkülöz.”

Hurst megállapításai alapján Cameron ügyvédei kegyelmet akartak kérni, azonban azt a kormányzó kategorikusan elutasította: “Az “állítólagos szakértők” tévedtek, és nem hallgatok a halálbüntetés elleni propagandára.”.

Cameron cellatársa, Johnny Webb azt állította, hogy az apa bevallotta neki a gyújtogatást, amit azért tett, hogy elrejtse az egyik kislánya halálát, amit a felesége okozott. A kislányok sérülései azonban egyértelműen azt mutatták, hogy a tűz idején mindhárman életben voltak. Később Webb úgy magyarázkodott, hogy valószínűleg félreértette Cameron szavait, majd bevallotta: “Mr. Willingham valamennyi váddal kapcsolatban ártatlan.”

A legmegdöbbentőbbek azonban az orvos szakértők megállapításai:

Cameronnak volt egy koponyát és kígyót ábrázoló tetoválása. Az orvos-szakértők szerint, aki ilyent visel, az szociopata. A házban talált Iron Maiden poszteren szereplő koponyát átlyukasztó ököl az erőszak és a halál jelképe, egy ott fellelt Led Zeppelin poszteren lévő bukott angyal szintén a személyiség zavarát mutatja. A pszichiáter szerint Cameron rendkívül súlyos szociopata, és gyógyíthatatlan, továbbá súlyos veszélyt jelent a társadalomra. Mindezt egy tetoválás, valamint két poszter alapján…

A kivégzés

Cameron Todd Willingham fellebbezések, kegyelmi kérvények tucatjait nyújtotta be, és annak ellenére, hogy szakértők hada állította, hogy nem követhette el a gyilkosságot, 2004. február 17-én méreginjekcióval kivégezték.

36 éves volt. És ártatlan.

Utolsó szavaival ezt kérte a családjától: “Kérlek benneteket, soha ne adjátok fel a küzdelmet, hogy az ártatlanságom bizonyítsátok.”

A felülvizsgálat

2009. júniusában, Texas történetében példátlan módon felülvizsgálták Cameron ügyét.

Willingham kivégzésével kapcsolatban súlyos kérdések merültek fel, a törvényszék szerint nem bizonyítható ugyanis, hogy a tűz okozásához égésgyorsító folyadékot használtak.

Gerald Hurst már 2004-ben is ártatlannak ítélte Cameront: “Semmi ésszerű bizonyíték nem utal arra, hogy a gyújtogatás történt. Ez csak egy tűz volt.”

A 2004-ben felállított szakértői bizottság úgy gondolta, hogy “Nem lehet fenntartani a gyújtogatás megállapítását, a nyomozás eredménye nem egyeztethető össze a tudományos elméletekkel, arra inkább a misztikum jellemző.”

A 2009-es vizsgálat egyik fő ütőkártyája az volt, mely szerint Cameron a gyerekei temetésén meggyötört volt, és vádolta magát azért, hogy nem tudta a gyermekeit megmenteni, miközben ő életben maradt.

A felülvizsgálat szerint a tűzvizsgálat megállapításai valóban nélkülözték a tudományos elemeket, a cellatárs vallomása hamisnak bizonyult, valamint a kormányzó, Rick Perry akadályozta a vizsgálatot, és az ügyet saját politikai előrelépése érdekében használta fel.

2010. július 23-án, egy négy fős testület a bizonyítékok ismeretében elismerte, hogy a nyomozás hibás következtetésekre jutott, a tűzvizsgálók hanyag munkát végeztek, és ezzel vétkes kötelességszegést követtek el.

A bíróság kimondta Cameron ártatlanságát, és egyben kimondta, hogy Texas állam jogellenesen végezte ki a családapát.

Egy ártatlan embert küldtek a halálba…


3 hozzászólás

Handbauer Péter · 2013-01-16 - 21:43

:o)
Köszi

Handbauer Péter · 2013-01-04 - 16:00

Ez nagyon jó. Csak így tovább!

ui: meg tudnád adni az írás forrását?

Üdv: HPéter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + öt =