Kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor a környezetünkben tűz üt ki, de valamilyen okból nem tudunk  kijutni a szabadba. Nézzük, hogy mit lehet tenni ilyenkor a túlélés érdekében.

A réseket tömjük be!

Erre a legalkalmasabb a vizes, nedves törölköző. Minden olyan helyre – például ajtó alatti résekhez, csőátvezetésekhez – érdemes elhelyezni, ahol azt látjuk, hogy szivárog be a füst.

Nedves textilt tegyünk az arcunk elé!

A vizes törölköző nemcsak a rések betömésénél, de a légzésünk segítésénél is hasznos segédeszköz. A meleg levegőt és a füst káros anyagait is viszonylag hatékonyan megszűri. Természetesen ez nem tökéletes megoldás, de átmenetileg jó szolgálatot tehet.

Az ablakon jelezzünk a tűzoltóknak!!

A kiérkező tűzoltók így a lehető leggyorsabban meg tudják kezdeni a mentést, mivel azonnal látják, hol van szükség a segítségükre. Soha ne ugorjunk ki emeleti ablakból!

Maradjunk az ablak és a padló közelében!

Ha tűzesetén a lakásból nem tudunk kimenekülni, az nagy valószínűséggel azért történik, mert az ajtón, folyosón, lépcsőházon át a menekülés nem lehetséges. Ilyen esetben a tűzoltók legkönnyebben az ablakon át tudják megoldani a menekítésünket. Természetesen az is fontos szempont, hogy az ablak közelében jutunk füstmentes levegőhöz.

A mennyezet alatt felgyülemlő füst az idő elteltével egyre alacsonyabb területekre kényszerül, de a padló közelében viszonylag füstmentes, és hidegebb levegőhöz juthatunk.

Kérjünk segítséget!!

Akár tüzet észlelünk, és nincs nálunk telefon, akár valamilyen okból nem tudunk menekülni, bátran kérjünk segítséget. Munkám során sokszor tapasztaltam, hogy ilyen helyzetben még azok a lakótársak is szívesen segítenek, akikkel egyébként nem vagyunk baráti kapcsolatban.

Haladéktalanul hívjuk a tűzoltóságot!!

Ha tüzet észlelünk, két segélyhívószámon (105 és 112) is értesíthetjük a tűzoltókat. A segélyhívás ingyenes, így olyankor is tudunk segítséget kérni, ha épp nincs a mobiltelefonunk feltöltő kártyáján pénz.

Ezt akkor is bátran tegyük meg, ha a tűz időközben eloltásra került. Ha ez mégsem történt meg maradéktalanul, akkor a tűzoltók további beavatkozására is szükség lehet.

Ne csináljunk huzatot!!

A tűz annál gyorsabban terjed, minél több levegőhöz jut. Ha ajtót, ablakot nyitunk, a lángok percek alatt beboríthatják az egész lakást.

Ne zárkózzunk be ablaktalan helyiségbe!!

Egyrészt a kiérkező tűzoltók esetleg túl későn szereznek tudomást arról, hogy segítségre van szükségünk, másrészt egy idő után nem jutunk levegőhöz a beszűrődő füst miatt.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + egy =