Van szerencsém személyesen ismerni azt a fiatalembert, aki a mai napon igazi hőstettet hajtott végre Budapesten, a XIX. kerületben, bebizonyítva, hogy a tűzoltó akkor is tűzoltó, ha épp nincs szolgálatban.

Kiss Attila tű. zls.

Attila ma reggel felkelt, és mint 11 éve minden harmadik reggel, ma is elindult munkába, a XX. kerületi tűzoltóságra. Ekkor még nem is sejtette, hogy mielőtt szolgálatba állna, milyen nagy szükség lesz a szaktudására, segítségére, bátorságára.

A KÖKI metróállomásnál járt, amikor hatalmas robajra lett figyelmes. Vihar volt, így sejtette, hogy a közelben valahol becsapott egy villám. Amikor az Ady Endre úton járt, már látta a nagy fekete füstöt, a XIX. Hunyadi János utcában pedig megtalálta azt a családi házat, amelynek a teteje lángokban állt.

A ház előtt rengeteg ember ácsorgott, nézelődött, senki nem sietett a házban lakók segítségére, de Attila egyetlen pillanatig sem gondolkodott. Azonnal értesítette a tűzoltóságot, és annak ellenére, hogy a tetőről több méteres sugarú körben pattogtak, hullottak a tetőcserepek, rohant segíteni.

A tulajdonos – Zelenkáné Czár Judit (fenti fénykép) –  a ház udvarán állt, majd a zűrzavarban visszament a házba, így Attilának őt is menteni kellett a füsttel teli épületből, és akkor sem gondolkodott, mikor Judit a gépkocsiért kezdett aggódni. Újra visszament, kocsikulcsot keresni. Az autóval kiállt az udvarból, a villanyórát lekapcsolta, a gáz elzárta, és megvárta, amíg kiérnek a tűzoltók.

Otthagyva a helyszínt, bement dolgozni, és amint védőruhába öltözött, visszavezényelték a Hunyadi utcába. Ismét megjelent a helyszínen, de most már, mint szolgálatban lévő tűzoltó.

Judit édesanyja – Czár Ferencné – a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az önkormányzattól segítséget kaptak, Gajda Péter, XIX. kerületi polgármester fél órán belül faanyagot, fóliát és munkásokat küldött. A tető felújítása így szinte azonnal megkezdődhetett, bár a ház lakhatatlan, mivel még a konnektorokból is folyik az oltóvíz.

Az elismerés átadása

A Varga Ferenc tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgató – hősiességéért -, a családi ház udvarán, ünnepélyes keretek között – soron kívül – zászlós rendfokozatot adott az addig főtörzsőrmesternek.

Elismerés

Attila szerényen csak azt mondogatta, hogy nem gondolkodott, csak cselekedett. Azért persze hozzátette, hogy védőfelszerelés nélkül egy ilyen épület közelébe menni nagyon veszélyes.

De Ő vérbeli tűzoltó, aki szívvel-lélekkel végzi a  munkáját, és hiába nincs rajta a tűzoltók egyenruhája, nem tudja elfelejteni azt, amire felesküdött.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × kettő =