Kápolnásnyék, 2012. július 6., péntek (MTI) – Soron kívül előléptették azt a két szentendrei hivatásos tűzoltót, aki csütörtök este szolgálaton kívül egy égő házból kimentett egy gyereket és két felnőttet a Fejér megyei Kápolnásnyéken.

Az előléptetési iratok ünnepélyes átadását pénteken a leégett ház udvarán tartották. A rendezvényen Bérczi László dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) országos tűzoltósági főfelügyelője méltatta a két tűzoltó helytállását. Hangsúlyozta, szolgálaton kívül is tűzoltóhoz méltóan viselkedtek, az életmentés volt számukra a legfontosabb, amikor védőfelszerelés nélkül az égő házból kimentették a bent tartózkodókat.

Benkovics Zoltán dandártábornok, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője Margaritovics Márkó törzsőrmestert soron kívül főtörzsőrmesterré, míg Langer Lajos főtörzsőrmestert zászlóssá léptette elő.

Margaritovics Márkó az MTI kérdésére azt mondta, meg sem fordult a fejükben, hogy az előléptetésért cselekedjenek. “Nekünk ez a feladatunk, erre esküdtünk fel. Jólesett az elismerés, de ettől függetlenül is tesszük a dolgunkat. A legnagyobb elismerést azonban a ház tulajdonosától kaptuk, aki megköszönte, hogy kihoztuk a házból, és nem engedtük vissza” – fogalmazott.

Kápolnásnyéken, a 7-es főút mellett egy horgásztanya épületének a nádfedésű tetőszerkezete gyulladt ki, feltehetőleg villámcsapás miatt csütörtök este. A tűz keletkezésekor a házban három ember – köztük egy gyermek – tartózkodott, de kimentették őket a szabadnapos szentendrei tűzoltók, akik személygépkocsival Agárdról tartottak hazafelé.

A körülbelül 60 négyzetméter alapterületű ház tetőszerkezete a tűz következtében megsemmisült, a tetőtér kiégett. Az oltási munkálatok közben az épület felső szintjén két gázpalack felrobbant. A mentők a gyermeket és édesanyját kivizsgálásra kórházba szállították.

A fenti történet kísértetiesen hasonlít Kiss Attila hőstettére, aki pár nappal ezelőtt szintén egy villámcsapástól kigyulladt házból mentette ki a lakókat.

Jó érzés, hogy ezek a fiúk bármikor készek segíteni, akár szolgálatban vannak, akár nincsenek.

Gratulálok a jutalmazottaknak!!


2 hozzászólás

Iza · 2012-07-09 - 16:40

Én a horgásztónál lakó anyuka vagyok,köszönöm az uraknak hogy vitték a kisfiam,és mentettek,segítettek nekem, Józsinak a tulajnak,nagyon hálás vagyok,én már aznap este kórházba kerültem,pénteken nem volt lehetőségem megköszönni nekik,amit értünk tettek.Köszönöm ezúton is!!!!! Izabella és Tamáska a kisfiam

    Csepregi Csilla · 2012-07-09 - 16:43

    Kedves Iza!
    Örülök, hogy rátaláltál a honlapomra, és remélem, hogy ezúton eljut a köszöneted Márkónak és Lajosnak.
    Szerencse, hogy a közelben voltak, és segítettek, de hát a tűzoltók márcsak ilyenek!:)
    Üdvözlettel: Csepregi Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + három =