Mivel az emberek általában vizuálisak, és azt tudják megérteni, amit saját szemükkel látnak, úgy döntöttem, hogy bemutatok néhány alapvető problémát, hiányosságot, gondot a társasházak közös tereiben, fényképekkel illusztrálva. Ha csak néhányan gondolkodnak el azon, hogy el kellene pakolni a folyosón, a pincében, vagy a padláson, már megérte.

A lépcsőn éghető anyagok elhelyezése, tárolása TILOS, hiszen ha meggyulladnak füsttel árasztják el a lépcsőházat, és megakadályozzák a menekülést!

Előírás:

A menekülési utak minimális szélessége 1,10 méter. A menekülési útvonalakat nem szabad leszűkíteni.

A menekülésre számításba vett közlekedőkön, lépcsőházakban éghető anyagok, és a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak nem helyezhetők el.

Jogszabály:

Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 194. § (1) bekezdés.

A helyiségeket a rendeltetésüktől eltérő funkcióra használni TILOS!

Jelen esetben egy mérőóra helyiséget tárolóhelyiségként használnak.

Előírás:

A helyiséget a használatbavételi engedélyben megállapított rendeltetéshez tartozó tűzvédelmi követelményeknek megfelelően szabad használni.

Az épületben, illetőleg helyiségeiben éghető anyag olyan mennyiségben és módon nem tárolható, azzal olyan tevékenység nem folytatható, továbbá olyan tűzveszélyes cselekmény nem végezhető, amely az épület és helyiségeinek rendeltetésszerű használatától eltér, tüzet vagy robbanást okozhat.

Jogszabály:

Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 177. § (4) bekezdés.

Falra szerelt virágtartók 1,95 méternél alacsonyabb elhelyezése TILOS, mivel menekülés esetén – sötétben – könnyen balesetet, fejsérülést okoznak!

Előírás:

A menekülési utak minimális szélessége 1,10 méter. A menekülési útvonalakat nem szabad leszűkíteni. Leszűkítésnek számítanak a közlekedőn, lépcsőn, lépcsőpihenőn a padlón elhelyezett, és padlófelülettől mért 1,95 méter alatt a falra szerelt tárgyak (virágtartók).

A menekülési útvonalat tartalmazó közlekedőkön, lépcsőházakban a tűzvédelmi hatóság engedélye nélkül elhelyezhető a menekülési útvonal padlósíkjától mérve legalább 1,95 méter magasságban növény (a virágtartó alsó része legyen az említett magasságban

Jogszabály:

Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 205. § (3) bekezdés.

A folyosókon, lépcsőházakban éghető anyagok elhelyezése, tárolása TILOS, hiszen ha meggyulladnak füsttel árasztják el a lépcsőházat, és megakadályozzák a lakásból való kimenekülést!

A folyosó nem bútortároló!

Előírás:

A menekülési utak minimális szélessége 1,10 méter. A menekülési útvonalakat nem szabad leszűkíteni.

A menekülésre számításba vett közlekedőkön, lépcsőházakban éghető anyagok, és a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak nem helyezhetők el.

A menekülési útvonalat tartalmazó közlekedőkön, lépcsőházakban a tűzvédelmi hatóság engedélye nélkül elhelyezhető:

.

 • a lakásbejárat előtt lábtörlő;
 • a menekülési útvonal padlósíkjától mérve legalább 1,95 méter magasságban növény (a virágtartó alsó része legyen az említett magasságban;
 • a menekülési útvonalon kívüli területen növény;
 • a közlekedők azon területein, ahol menekülés nem történik (pl.: zsákfolyosó végfala és a legközelebbi lakásbejáratok közötti terület) növény, babakocsi, kerekesszék, kerékpár, roller, valamint ezekhez hasonló egyéb tárgy (kivéve, ha az tárolásra szolgál, pl. szekrény).

Jogszabály:

Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 194. § (1) bekezdés.

Virágok a lépcsőházban csak akkor helyezhetők el, hogy nem szűkítik le a minimális 1,10 méter szélességet. Egyéb elhelyezésük TILOS, mivel akadályozzák a menekülést!

Ha a közlekedő 1,10 méter széles, akkor virágok csak falra szerelten, 1,95 méter magasság felett helyezhetők el.

Ha a közlekedő 1,10 méternél szélesebb, akkor virágok az 1,10 méter szélességen kívül, illetve a minimális szélességen kívül magassági korlátozás nélkül a falon is elhelyezhetők.

Ha a közlekedő 1,10 méternél keskenyebb, akkor virágok csak falra szerelten, 1,90 méter magasság felett helyezhetők el.

Összefoglalva tehát: folyosón virágok csak akkor helyezhetők el, ha nem szűkítik le a minimális 1,10 méter szélességet. Ügyelni kell arra, hogy a virágok nem helyezhetők el padlóra állított virágtartó állványon, mivel annak elhelyezése már nem engedélyezett. A falon elhelyezett virágok a folyosó 1,10 méter szélességén belül csak 1,95 méter magasság felett szerelhetők fel.

Előírás:

A menekülési utak minimális szélessége 1,10 méter. A menekülési útvonalakat nem szabad leszűkíteni. Leszűkítésnek számítanak a közlekedőn, lépcsőn, lépcsőpihenőn a padlón elhelyezett, és padlófelülettől mért 1,95 méter alatt a falra szerelt tárgyak (virágtartók).

A menekülési útvonalat tartalmazó közlekedőkön, lépcsőházakban a tűzvédelmi hatóság engedélye nélkül elhelyezhető a menekülési útvonal padlósíkjától mérve legalább 1,95 méter magasságban növény (a virágtartó alsó része legyen az említett magasságban

Jogszabály:

Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 194. § (1) bekezdés és 205. § (3) bekezdés.

A fotókat készítette: Németh Ferenc


44 hozzászólás

Dóri · 2019-03-13 - 12:22

Kedves Csilla!

Remélem ide tartozik a kérdés, nagyon érdekelne egy dolog amire konkrétan sehol nem találtam pontos választ a neten. A mi lépcsőházunk (3 emeletes). Van egy külső ajtó elektromos kaputelefonos zárral, amit kulccsal nem zárunk. Ez után még a lépcsőtér előtt van még egy ajtó, amit 1-2 lakó miatt, kénytelenek vagyunk kulcsra zárni. Ugyan az a kulcs használatos hozzá mint a kinti ajtóhoz, de ezt a második ajtót állandóan zárják. Elektromos zár nincs hozzá se kívülről se belülről, mindig kulcsra van zárva és az összes lakónak van hozzá kulcsa. 1-2 ember megjegyezte (postás, vízórás) hogy ez szabályellenes, amivel én is egyet értek állandóan macerázni kell vele, a postást nem tudom beengedni, vagy a szakembereket mert a 3.ról állandóan le kell rohangálni mert hiába engedem be a kaputelefonnal , ott a második zárt ajtó… Emellet ha esetleg tűz ütne ki, és az ember nem találja hirtelen a kulcsát le akar menni, majd talál egy zárt ajtót amit nem tud kinyitni, az mennyire lenne jó dolog? Ezért érdeklődnék hogy ez valóban szabályellenes vagy teljesen normális ez a plusz ajtózárás?

  Csepregi Csilla · 2019-03-26 - 11:35

  Kedves Dóri!

  Megértem a problémáját, sajnos elég macerás tud lenni, ha pl idős, nehezen mozgó emberekhez nem jut fel a postás, mentős, vagy akár egy vendég anélkül, hogy a lakó lesétálna a földszintre beengedni őket. Ugyanakkor tűzvédelmi szempontból az a rossz hírem van, hogy az ajtók kulcsra zárása – tűzvédelmileg – nem tilos, miközben én magam meglehetősen aggályosnak tartom, mert meneküléskor a kulcs hiánya gondot okozhat.

  Ennél sokkal jobb megoldás a mágneses zár, ami “békeidőben” ellátja a feladatát, tűz esetén, áramszünetben pedig nyitott állapotba kerül.

  Üdv, Csepregi Csilla

  Pethő Noémi · 2021-05-27 - 07:07

  Kedves Csilla!

  Sajnos én sem látok olyat, ami nálunk rendszeresen megfordul a Társasházunkban.
  Jelenleg a közös utcai bejárati ajtó után, van egy lengő ajtó, ami szintén közös és rendszeresen itt van tárolva 3 nagyobb motor is, amunek van ugyan rendszáma, de én nem láttam közlekedni.
  A közös helységen keresztül megyünk fel a lifttel a lakásba. Ahol a motorokat tárolják, felette lakások vannak és félő, hogy akár gáz, vagy benzin robbanás miatt történhet bármi.

  Szabály, vagy jogsérelemre hiába hivatkozok, senki nem tesz semmit sem. Ez kb. vagy 16 éve húzódik.
  A régi lakók, akik vagy már nem élnek, vagy már elköltöztek, azok 2005.-ben egy nyilatkozatot írtak alá, hogy itt szabadon tárolhatók a motorok, de nem mindegyik lakó írta alá, többek között akkor az én nagymamám lakott itt és Ő sem. Én meg pláne nem, aki már 2007 óta itt lakom.

  Segítségét előre is köszönöm.
  Üdv:
  N.

Judit · 2017-12-21 - 05:59

10 lakásos társasházban a lakók a kertből leválasztottak maguknak bizonyos részeket az udvarból. L alakú a társasház. A szomszédom a bejárat mellett lakik de én csak úgy tudom a lakásomat megközeliteni, ha megkerülöm a zárt kerités elemmel lezárt kertrészét. Jelenleg még a terasza előtti járdával meglehetne közelíteni a lakásomat de az utat betonkeverővel és létrával eltorlaszolta. Közölte, hogy végleg leszeretné zárni.
Tűzvédelmi szempontból az udvar bejárathoz eső része szűk, konkrétan egy nyitott esernyővel nem lehet elférni a mindkét oldalon zárt kerítésektől.
Kérdésem, hogy ezek az a lekeritéssel kapcsolatos egymás közötti szóbeli megállapodások szabályosak-e?
Lehet-e ellene tenni és ha igen mit??

  Csepregi Csilla · 2018-01-30 - 12:11

  Kedves Judit!

  Véleményem szerint ez nem tűzvédelmi probléma, sokkal inkább a közös területek önkényes kisajátítása. Feltételezem, hogy a társasház közös kertjét a földszinti lakók sajátjukként használják. A társasház többi lakója szót emelhetne ez ellen, hiszen a közös kert az Ő tulajdonuk is.

  Üdv, Csepregi Csilla

Péntek Katalin · 2017-02-14 - 11:19

Kedves Csilla!
Egy társasház első emeletén lakom, ahol egy szinten 4 lakás van. A mellettünk lakó szomszéd a szemetét a mi ajtónk előtt gyűjtögeti, ami engem nagyon zavar, de őt ez nem érdekli. Mit tehetnék, hogy eltűnjön a fadoboz+ a rajta tárolt szemét az ajtónk elől? Üdvözlettel: PK

Pálinkás Éva · 2016-08-17 - 13:13

Kedves Csilla!

A társasházunk 3. emeletén nyílik egy körfolyosóról egy kis folyosó, ahol három lakás található.
A miénk van legbelül. Az első szomszéd tett a folyosó elejére egy rácsot, ami betörés szempontjából nagyon jó. DE ez a szomszéd rengeteg lomot pakolt a folyosóra ezzel eltorlaszolva azt, alig tudunk a saját lakásunkig eljutni. Emailben küldtem önnek kettő képet, az egyik befelé a másik kifelé mutatja a torlaszt.
A gondom az, hogy a szomszédom nem akar elpakolni. A közös képviselő sem tesz lépéseket, mert a szomszédom roma származású. Fenyegetve érezzük magunkat.
A tanácsát szeretném kérni, mit tehetünk anélkül, hogy rossz viszonyba kerüljünk a szomszéddal.

Tisztelettel. Pálinkás Éva

  Csepregi Csilla · 2016-08-20 - 16:08

  Kedves Éva!

  Az Ön által leírt helyzet egyértelműen sérti a jogszabályokat, tehát azon túl, hogy rendkívül veszélyes, még tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Nagyon nehéz az ilyen helyzet megszüntetése, különösen, ha tartanak a lakótól.

  Sajnos nincs jó módszerem arra, hogy mit tehetnek ellene. A kipakolás a közös területre történik, tehát előfordulhat, hogy a tűzvédelmi hatóság nem az adott lakót, hanem az egész társasházat büntetné egy ilyen helyzetben, ez pedig nem oldaná meg az Önök problémáját.

  Sajnálom, de nem tudok semmilyen tuti módszer a helyzet megoldására. Azért mindenképpen a közös képviselő feladata volna, hogy a társasház közös területein tapasztalt szabálytalanságokra felhívja a lakó figyelmét.

  Remélem, a problémájuk mihamarabb megoldódik.

  Üdv, Csepregi Csilla

Ilona · 2016-08-07 - 11:32

10 szintes, szintenként 4 lakásos társasházban lakom a harmadik emeletem. Ebben a házban a folyó hosszabb része a lépcsőház és a villanyóra szekrény egy 60×40 cm sarkot zár be – ebben a kis “ficakban” van nekem egy kaktuszom, állványon – nem nyúlik a menekülő útra sem az állvány, sem maga a növény.
Közlekedés …vagy nem adj Isten menekülés esetén sem zavar senkit…hisz senki sem megy a sarokba …,nem is lehet, legfeljebb “beállni” a sarokba (tudom nem mentség, csak a rend kedvéért) a szomszéd lépcsőházban, és más helyütt is – ezzel nincs gondja sem ház megbízottnak, sem a katasztrófavédelemnek. Nem így nálunk…arra kérném kedves Csepregi Csilla – válaszoljon nekem mi a helyzet ebben az esetben. Tudom, hogy a nyár közepén vagyunk, de ha lehetséges – megköszönném gyors válaszát!

  Csepregi Csilla · 2016-08-09 - 06:45

  Kedves Ilona!

  Elviekben azt mondom, hogy nem probléma, ha Ön ebben a sarokban tárolja a kaktuszokat. Ugyanakkor, a bizonyosság kedvéért kérem, fotózza le – a lehető legtávolabbról – a kérdéses virágállványt az eredeti helyén, és küldje meg nekem a cscsilla@gmail.com e-mail címre. Ha a fotót láttam, csak akkor mondhatom biztosra, hogy lehet-e ott ilyen virágállvány, vagy sem.

  Üdv, Csepregi Csilla

Ruff Kinga · 2016-06-07 - 15:41

Tisztelt Hölgyem/Uram
Héten vettük át lakásunkat s a következő kérdések merültek fel bennem.( 10 lakásos társasház) Társasházban a bejárati ajtón belépve a lépcsőfeljáró alatti területet raktárnak használják a lakók( karton dobozok, nem használatos asztal, kiságy, egyéb kis dolgok). Az udvaron a tavasszal lemondott lomtalanításra váró bútorok vannak, amelyek a következő lomtalanításig nem lesznek elszállítva( Ősz)- a Közös képviselő adta az információt.

Menekülési útvonalatvonalról tájékoztatót nem láttam, bár azt nem tudom, hogy kell-e ekkora társasházban.

Fenti előírások megfelelnek a tűzvédelmi előírásnak? A Közös Képviselőnek jeleztem a problémámat, hogy ilyent még sehol nem láttam a korábbi társasházakban ahol laktam, hogy ilyen rendetlenséget engedélyeznének, de sajnos nem történt változás a lépcsőház állapotával kapcsolatban.

Köszönettel

  Csepregi Csilla · 2016-07-27 - 09:20

  Kedves Kinga!

  A lépcsőfeljáró alatti területen nem szabad éghető anyagokat elhelyezni. Az udvaron sem szerencsés… A “rendetlenség” miatt szinte biztos, hogy a hatóság tűzvédelmi bírságot szabna ki.

  Menekülési útvonalról tájékoztatót nem kell a társasházakban elhelyezni.

  Üdv, Csepregi Csilla

Herczeg Tünde · 2016-05-17 - 08:19

Kedves Csepregi Csilla!

A társasházunk főlépcsőházából nyílik a belső kertbe egy ajtó ahonnan a kerti lépcsőházat és a közvetlenül a kertből nyíló lakásokat lehet megközelíteni . A főlépcsőházban a lépcső alatti részt az egyik lakó ráccsal lezárta és ott a saját holmiját tárolja (kerékpár, gyerek játékai és minden más ami már nem fontos a lakásban). Egy másik lakó ez előtt a lezárt rész előtt (lépcsőházban) tárolja a kerékpárját, a robogóját. Itt a folyosó kb. másfél méter széles. Egy esetleges tűz vagy bármilyen más katasztrófa esetén a kertből nyíló lakások lakói az ott leláncolt “járművek”-et kerülve tudnának csak az utcára menekülni. Szeretném megtudni, hogy szabályosan tárolja-e ott a lakó a kétkerekűeket? Szükség esetén fotót tudok küldeni.

  Csepregi Csilla · 2016-05-23 - 10:43

  Kedves Tünde!

  Kérem, küldjön fotót a cscsilla@gmail.com e-mail címre.

  Üdv, Csepregi Csilla

Keserű Ferenc · 2016-05-06 - 09:18

Tisztelt GyújtóForrás!

“A bejárati ajtókat nem torlaszolhatjuk el, nem zárhatjuk le csak úgy, ha az belülről nyitható marad. Elektromos zár esetén a menekülés irányából észlelhető és hozzáférhető helyen a zárat oldó, feliratozott nyomógombot kell elhelyezni.”

Ennek tükrében egy társasház lépcsőházának bejárati ajtaja bezárható-e úgy, hogy az belülről is csak kulccsal nyitható? Mit jelent, hogy “belülről nyitható marad?”
Ebben az esetben ugyanis az elektromos zárat feloldó nyomógombot hiába nyomja meg valaki, az ajtó nem nyitható.

Köszönöm a választ.

  Csepregi Csilla · 2016-05-08 - 08:12

  Kedves Ferenc!

  Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 59. § (6) bekezdése szerint “A lakások, lakóépületek bejáratát, a lakásokhoz vezető közlekedőn beépített ajtókat abban az esetben lehet bezárni, ha valamennyi érintett személy részére biztosítják a nyitás lehetőségét.”

  Ez az előírás azt jelenti, hogy nem tiltott a bejárati ajtó akár kulccsal történő bezárása, feltéve, hogy minden érintett rendelkezik hozzá kulccsal.

  Üdv, Csepregi Csilla

Rózsahegyi András · 2016-04-27 - 16:37

Tisztelt GyújtóForrás!

Sátortetős “magasházban” lakom, ahol a lift a tetőtérig megy fel.
Két kérdésem lenne:
1, A padlástér , vagy annak meghatározott része használható-e kerékpárok tárolására? Tiltja-e ezt az “Országos Tűzvédelmi Szabályzat” ?

2, A szemétfogadó (csak utcáról, nincs ledobás) egy hosszú helység, amelynek a fele ráccsal van lezárva. Ez üres, de logikus lenne használni kerékpárok tárolására. Meg lehet-e tenni? Milyen feltétellel?

Köszönöm előre is a válaszukat.

  Csepregi Csilla · 2016-04-28 - 11:30

  Kedves András!

  Akár a padlástérben, akár a ráccsal leválasztott szeméttárolóban tarthatják a kerékpárokat, nem ütközik semmilyen jogszabályba.

  Üdv, Csepregi Csilla

   Rózsahegyi András · 2016-04-29 - 13:44

   Köszönöm, hogy megerősítette a véleményemet!

Margit · 2016-04-11 - 18:27

Kedves Csilla!

Meg szeretném kérdezni, hogy ráccsal lezárható a kb 1 m széles függőfolyosó? Csak egy lakást érint a lezárás. És ha igen, teljesen ki kell nyílnia a falhoz nyitott állapotban?

Köszönettel:

Margit

  Csepregi Csilla · 2016-04-12 - 11:01

  Kedves Margit!

  A ráccsal való lezárás nem tiltott, ha minden mögötte lakónak van hozzá kulcsa, nincs mögötte közműelzáró, vagy tűzvédelmi berendezés kezelőszerve, kinyitva nem csökkenti le a menekülési útvonal szélességét és mögötte a tárolással kapcsolatos szabályok teljesülnek.

  Üdv, Csepregi Csilla

   Pataki István · 2017-05-09 - 18:20

   Margit (2016-04-11 18:27) kérdésre adott válaszához:
   A csak egy lakáshoz tartozó, ráccsal lezárt függőfolyosón az ugyanezen lakáshoz tartozó gázóránál lévő gázcsap közműelzárónak számít?
   Köszönettel
   Pataki István

    Csepregi Csilla · 2017-05-10 - 15:22

    Kedves István!

    Ha arra gondol, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint a közműelzárók hozzáférhetőségét biztosítani kell, akkor a saját lakáshoz tartozó gázcsap nem számít közműelzárónak. Józan paraszti ésszel, ha valakinek a lakásán belül van a gázmérő órája, mellette a gázcsap, akkor ilyen alapon a lakás ajtaját sem lehetne bezárni, hiszen annak bezárásával a hozzáférhetőség azonnal megszűnik.

    A jogalkotó – ebben a kérdésben – olyan közműelzáróra gondolt, ami az épület egészében zárja el az adott közművet. Ilyen elzáró épületenként egy van… például az elektromos főkapcsoló a földszinten, a bejáratnál, vagy a gázfőelzáró az épület előtt, az utcán, föld alatt.

    Ha nem emiatt kérdezte, akkor kérem, pontosítsa a kérdést.

    Üdv, Csepregi Csilla

I. Róbert · 2016-04-04 - 09:08

Kedves Csilla!

Kétszintes (földszint és egy emelet) hat lakásos társasházban lakunk. Szeretném a régi kifüggesztett tűzvédelmi szabályzatot a lépcsőházban frissíteni. Honnan tudnék ilyet letölteni? Amiket a neten találtam azok általában a 10 lakásnál nagyobb társasházakra vonatkoznak. Ugyanez jó a mi házunkra is? Azért vagyok bizonytalan, mert a március 31-i határidővel előírt tűzvédelmi szabályrendszert például a 10 – nél kevesebb lakású társasházaknak nem írták elő.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Róbert

  Csepregi Csilla · 2016-04-05 - 06:57

  Kedves Róbert!

  A társasházi tűzvédelmi irat esetén nem nagyon számít, hogy hány lakásra vonatkozik, a legfontosabb, hogy tartalmazza mindazokat a használati, üzemeltetési feladatokat, valamint a teendőket tűz esetén, ami fontos az Önök társasházának. Az internetről letölthető, ilyen jellegű iratok sokszor hiányosak, vagy elavultak, de ha van türelme és ideje, akkor ezek alapján (és jó sok böngészés alapján) Ön is aktualizálhatja.

  Nem tudok ajánlani netről ingyen letölthető anyagot, csak ha magam raknám fel. Mi azonban nem csinálunk ilyent, mivel hiszek benne, hogy minden társasház más, és az ilyen anyagot testre kell szabni, kell hozzá a helyismeret, vagy a helyszín megismerése, és fontos, hogy egy szakember minden kérdésükre válaszolni tudjon, meglássa a helyi problémákat. Mi legalábbis így dolgozunk.

  Üdv, Csepregi Csilla

B Balázs · 2016-03-24 - 16:13

Nem menekülési útvonalon, társasházi folyosókiugróban földszinten kényszerből kisszekrény van elhelyezve. Tilos??
Üdv: B Balázs
fotót hogy lehet mellékelni?

  Csepregi Csilla · 2016-03-27 - 21:27

  Kedves Balázs!

  Látatlanban, azt mondom, hogy nem lehet, de ha biztos akar lenni benne, akkor küldjön fotót a cscsilla@gmail.com email címre.

  Üdv, Csepregi Csilla

K Emese · 2016-02-23 - 12:07

Tisztelt C.!
A kérdésem az lenne, hogy a szövetkezetekre is ugyanazok a tűzvédelmi szabályok, rendeletek, előírások stb vonatkoznak, mint a társasházakra? köszönöm Emi

  Csepregi Csilla · 2016-02-23 - 12:16

  Kedves Emi!

  Igen. Ugyanazok.

  Üdv, Csepregi Csilla

Lanczkor Lászlóné · 2016-02-15 - 14:48

T. Cím! Kérdésem lenne. Közös képviselő vagyok és megcsináltattam a szórólapoknak a levélszekrényt a bejárati ajtóra,kívülre, ami fémből van. Viszont folyton tönkre teszik, kiszedik a tartalmát. No nem épp a lakók Most úgy gondoltuk, jó lenne, ha a tartalom belül landolna egy bedobón keresztül. Tűzvédelmi szempontból ez megvalósítható, vagy ütközik bármivel is. Köszönöm válaszukat. Lné Erika.

  Csepregi Csilla · 2016-02-17 - 16:02

  Kedves Erika!

  Ezzel kapcsolatban nincs semmilyen tűzvédelmi tiltás.

  Üdvözlettel: Csepregi Csilla

   Lanczkor Lászlóné · 2016-02-17 - 23:55

   Kedves Csilla! Köszönöm válaszát előző kérdésemre. Tisztázni kellene még egy dolgot, ebben kérem segítségét. A villanyóra szekrényeket lakattal, lezárattam mivel a lépcsőház világításának időreléje eddig hozzáférhető volt és így bárki állíthatott rajta. No és sajnos hozzá is nyúltak illetéktelenek. Tárolásra is előszeretettel hasznosították ezeket a kis helyeket. hozzáférési lehetősége, az adott szinten lakóknak van ezek után. Kérdésem az lenne lezárható-e vagy sem az ilyen villamosszekrény? A villanyórát cserélő szakember ajánlotta, hogy zárjuk, mivel ha az órákon lévő plomba megsérül, nem vállalnak érte felelősséget. Köszönöm segítségét: Üdv:Lné Erika

    Csepregi Csilla · 2016-02-22 - 07:43

    Kedves Laczkor Lászlóné!

    A villanyóra szekrényeket le lehet zárni, kivéve, ha ott található a társasház villamos főkapcsolója (ami az egész épületet feszültségmentesíti).

    Tisztelettel: Csepregi Csilla

dr.Lakos Istvánné · 2015-10-09 - 11:54

Tisztelettel kérdezem: a Társasházi közös tárolóban (leginkább kerékpárok) tiltja-e jogszabály, vagy mi a helyes álláspont azzal kapcsolatban, hogy ott benzin üzemelésű kismotort tárolhat-e a lakó?
Köszönettel várom válaszát. Lakosné

  Csepregi Csilla · 2015-10-17 - 17:14

  Kedves Lakos Istvánné!

  Az a helyzet, hogy ebben a kérdésben nincs egyértelmű tiltás, vagy engedés. Talán az egyetlen az, hogy a helyiségeket a rendeletetésüknek megfelelően szabad használni. Ha ez a helyiség rendeltetése egyértelműen kerékpártároló, akkor a kismotor nem tárolható itt. Viszont ha a rendeltetése “szimplán” tároló, akkor lehet.

  Üdvözlettel: Csepregi Csilla

Tóth Kata · 2014-05-11 - 12:49

Társasházunkban páran kiötölték,hogy a kapubejáratnál nem szép látvány a kukák. Ezért kukatároló építését szorgalmazzák a közös képviselő erős pártfogása mellett.
Házunk 5 emelet magas és az udvar szélessége 10 m. A tárolót 10 ! db kuka elhelyezésére tervezik..
Földszinti 6 lakás ELÉ !
Kerestem jogszabályokat ,de konkrétat nem találtam.
Kérném segítségét
Köszönöm

Beri Regi · 2014-04-03 - 11:35

Kedves Csepregi Csilla!

Azt szeretném megtudni,hogy a lépcsőfordulóban a radiátorokon elhelyezhető-e virág, ha a menekülési útvonal szélessége 1,1 m. Ha igen milyen módon kell rögzíteni? A földre (ugyanilyen esetben) miért nem kerülhet?
Köszönöm válaszát!

  Csepregi Csilla · 2014-04-03 - 12:54

  Kedves Beri Regi!

  A lépcsőfordulóban, ha az szélesebb, mint 1,1 méter, akkor elhelyezhető virág akár a radiátoron, akár a padlón. Feltéve természetesen, hogy a virág sehol sem lóg bele (már az ágai, levelei sem) az előbb említett 1,1 méter széles útvonalba. Ha a kérdéses radiátor az 1,1 méteren belül van, akkor nem tehet rá virágot.

  Az alábbi cikkben (https://gyujtoforras.hu/viragok-a-lepcsohazban/) rajzokat is talál magyarázatként. A rajzokon kék színnel vannak jelölve azok a területek, ahol virágok elhelyezhetők, pirossal pedig, ahol csak 1,95 méter magasság felett, a falra rögzített virágtartóban.

  Ha még ezen kívül is van kérdése a témával kapcsolatban, kérem jelezze.

  Üdvözlettel: Csepregi Csilla

Kristóf Tamás · 2013-11-02 - 20:38

Van arra valami jogi szabályozás, hogy kötelezően a panelház főbejárata előtt lennie kell sárlehúzó rácsnak?
Válaszát előre is köszönöm!
üdv,
Kristóf Tamás

Gyarmati Lajosné · 2013-10-06 - 06:29

Társasházi saját tulajdonú lakásban a stukatur léte, nem léte okozhat e tűzveszélyt? Lebontható e meglévő stukatur? Van e erre bármilyen szinten jogi szabályozás?
Előre köszönöm válaszát

  Csepregi Csilla · 2013-10-06 - 11:10

  Kedves Gyarmati Lajosné!

  A válasz bonyolult, kérem keressen meg a cscsilla@gmail.com e-mail címen, vagy telefonon (70/334-55-57).

  Tisztelettel: Csepregi Csilla

Latinus · 2013-04-26 - 18:34

Technológiai szekrényben (panel épület vízóra, szellőztető rendszer csövei vannak benne), is tilos bármit tárolni, vagy ez csak a villanyóra szekrényre vonatkozik?
Köszönöm válaszát!

  Csepregi Csilla · 2013-04-26 - 19:16

  Kedves Latinus!

  A helyiségeket csak rendeltetésnek megfelelően szabad használni. Mivel a technológiai szekrények nem tárolásra szolgálnak, így azokat nem szabad tárolásra használni, azaz a rövid válaszom: TILOS!

  Üdv: Csepregi Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + 6 =