John Leonard Orr az USA egyik leghírhedtebb gyújtogatója volt. 1949. április 26-án született, és a Dél-Kaliforniai Glendale Tűzoltóságán tűzvizsgálóként teljesített szolgálatot. Johnt 1998-ban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, jelenleg a kaliforniai állami börtönben ül.

(Fotó: kcet.org)

John Orr eredetileg rendőr akart lenni, de a felvételi vizsgán elbukott, így tűzoltó tisztként kezdte meg karrierjét. Korán rájött, hogy a szervezeten belül a tűzvizsgálat érdekli a legjobban.

A ’80-as, ’90-es években Kaliforniát egy sor tűz sújtotta, a kár több millió dollárra rúgott. Évekkel később derült ki, hogy John Orr-nak a legtöbb tűzhöz nemcsak tűzvizsgálóként van köze.

A tüzek legtöbbje úgy keletkezett, hogy egy “időzítő” szerkezetet – ami általában egy égő cigaretta volt – készített, amit gumival három gyufához, valamint egy papírdarabhoz erősített, majd a “csomagot” nyitva tartó boltokban, éghető anyagok közé dobva hagyta.

South Pasadéna tűz (1984)

1984. október 10-én tűz ütött ki egy bevásárló központban lévő lakberendezési üzletben. Az üzlet teljesen leégett, a tűzben négyen – köztük egy két éves gyermek – meghalt. Az áldozatok között volt egy nagymama, az unokája, valamint az üzlet két alkalmazottja.

A tűzvizsgálók akkori megállapítása szerint a tüzet valamilyen elektromos hiba okozta.

John Orr – aki szintén részt vett a vizsgálatban – ragaszkodott hozzá, hogy a tüzet gyújtogatás okozta.

Sok évvel később a John ellen indított eljárás ezt az esetet egyértelműen nem tudta rábizonyítani, csak közvetett bizonyítékokat használtak fel. John ugyanis írt egy regényt, amelyben részletes leírás található a tűzről, annak okozásáról, több más tűzesettel együtt. A regényben leírtak tökéletes hasonlóságot mutatnak az 1984-es valós tűzesettel. Az áldozatok a regényben is egy nagymama, az unokája, továbbá két alkalmazott voltak.

A vizsgálat

1987. januárjában a tűzvizsgálók Fresno városában tartottak egy konferenciát. Ez idő alatt, és utána több gyanús tűz gyulladt Bakesfield-ben. Az egyik tűzben a “gyújtó-szerkezet” részben megmaradt papírlapján egy ujjnyomot rögzítettek a rendőrök.

1989. márciusában újabb gyújtogatássorozat vette kezdetét, éppen akkor, amikor a tűzvizsgálók a közelben, Pacific Grove-on tartottak konferenciát.

1990. végén és 1991. elején újabb gyújtogatás-sorozat indult, ezúttal Los Angelesben. Ekkor már egy egész munkacsoport alakult a gyújtogató elfogására, valamint szórólapokon figyelmeztették a város üzleteit a gyújtogatás módjáról, és a veszélyről.

A nyomozóknak ekkortájt lett gyanús, hogy a gyújtogatások mindig akkor történnek, amikor a tűzvizsgálók konferenciát tartanak a közelben. Összehasonlítva a konferenciákon résztvevők névsorát, tíz olyan személyt találtak, aki mindkettőn részt vett.

Végül – főként a rendelkezésre álló ujjnyom miatt – John Leonard Orr lett a gyanúsított, aki persze védekezhetett volna azzal – mivel részt vett a gyújtogatások vizsgálatában – hogy az ujjnyom a vizsgálat során is került a Bakesfield-i tűzben lefoglalt papírra.

A nyomozók tehát úgy döntöttek, hogy nyomkövetőt szerelnek a kocsijára, megpróbálják tetten érni. John Orr észrevette és eltávolította azt. A tetten érés sikertelen volt.

A szövetségi esküdtszék végül azért készítette el a vádiratot, mert John Orr jelen volt egy olyan gyanús tűznél, ahol nem Ő volt a tűzvizsgáló. A nyomozók nem vártak tovább, 1991. december 4-én letartóztatták.

Az ítélet

1992. július 31-én John Orr három rendbeli gyújtogatás vádjával állt a bíróság elé. Az USA-ban az ilyen bűntett egyenként akár 10 év börtönnel is büntethető.

1993. március 24-én a három rendbeli gyújtogatás miatt Orr ügyvédei vádalkut kötöttek, abban bízva, hogy majd 2002-ben ideiglenesen szabadlábra helyezik a bűnöst.

1998. június 25-én a kaliforniai állami bíróság végül négy rendbeli gyújtogatásért, és egy rendbeli gyilkosságért ítélte el, mert szerintük a halált követelő 1984-ben keletkezett tűzért is Ő a felelős. 20 év börtönbüntetést kapott, az ideiglenes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

A legrosszabb gyújtogató?

Néhány tűzvizsgáló, valamint az FBI bűnügyi profilalkotója szerint John Orr az USA XX. századi történetének legügyetlenebb gyújtogatója volt. Biztos ez? Hiszen hét éven át gyújtogatott, és egészen a letartóztatásáig senki nem gyanakodott rá.

1984 és 1991 között – a nyomozók szerint – körülbelül 2.000 olyan tűz keletkezett, amihez Jonh Orr-nak köze lehetett. Letartóztatása után 90 %-kal csökkent a tűzesetek száma a környéken. Továbbra is fenntartja ártatlanságát, és önéletrajzi regényt ír arról, hogy miként árulta el Őt az USA jogrendszere.

John Orr elítélésében komoly segítséget nyújtott, hogy regényben örökítette meg a gyújtogatásokat. Bár tagadja, hogy a regénynek köze volna a valósághoz, azok részletesen, az eredeti tüzekkel teljes hasonlóságot mutatva írja le az eseményeket.

Egy interjúban elmondta, hogy regénye fikció, nem függ össze a tényeleges eseményekkel, de hozzátette, hogy a regény végén a gyújtogatót (aki a regény szerint is eredetileg tűzvizsgáló) elfogják, és börtönbe csukják.

És tényleg így is történt…

(Forrás: https://murderpedia.org/male.O/o/orr-john-leonard.htm)


2 hozzászólás

Handbauer Péter · 2013-01-16 - 21:42

Hát nem volt piskóta a manus…
Az ILEA iskolán az ATF-es ügynökök külön órát szenteltek ennek az embernek, illetve a körülményes, de sikeres nyomozásnak.
Köszi, hogy közzétetted! :o)

ui: csak annyit kérnék, hogy ha nem gond, akkor az írások végén add meg lécci a forrás megjelölést is.
Köszi.
HP

  Csepregi Csilla · 2013-01-17 - 09:24

  Nálunk nem is említették az ILEA iskolában, viszont pár hónapja valamelyik ismeretterjesztő TV csatornán láttam róla egy dokumentumfilmet.
  Ott például elmondták, hogy mikor rájöttek, hogy Ő lehet a gyújtogató, a regénye kéziratát milyen csellel szerezték meg tőle.
  Az is gond a nyomozásnál, hogy jó pár évig a tüzek vizsgálatában részt vevőktől nem vettek ujjnyomot, így sokáig azért nem gyanakodtak rá, mert az Ő ujjnyoma nem szerepel a nyilvántartásban.
  Az USA-ban egyébként tömeggyilkosként tartják számon, mivel az első tűzben négyen meghaltak, bár ezt egyértelműen nem tudták rábizonyítani. Csoda, hogy a többi tűzben nem voltak halottak, sérültek.

  U.I.: A cikk végére betettem a forrást, és a jövőben figyelek erre. Bár sok cikket nem egy forrásból írok, hanem sok-sok helyről csipegetem az információkat. Köszönöm, hogy szóltál!

  Csepregi Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × egy =