A híres gyújtogatókról szóló sorozatom harmadik részében egy olyan embert mutatok be, aki egymaga vitte véghez az Egyesült Államok egyik legnagyobb tömeggyilkosságát. Julio Gonzalez 1954. október 10.-én született Kubában, a tettéért 25 év börtönbüntetésre ítélték. Leghamarabb 2015. márciusában szabadulhat.

Julio Gonzalez
(Fotó: www.ny1noticias.com)

Gonzalez 1980-ban kubai menekültként érkezett az Egyesült Államokba, de hazájában katonai dezertálás miatt már 1974-ben 3 évet ült börtönben. Az USA-ban egy lámpagyárban dolgozott csomagoló munkásként, de 10 évvel később elvesztette az állását, és hét éves kapcsolata Lydia Felicianoval is tönkrement, a lány szakított vele.

1990. március 25.-én Gonzalez meglátogatott egy new york-i szórakozóhelyet, a “Happy Land”-et. Tette mindezt azért, hogy találkozzon az ott ruhatárosként dolgozó ex-barátnőjével, Lydia Felicianoval. Gonzalez részegen ordítozott, veszekedett vele, mire a biztonsági emberek kikísérték.

Gonzales dühös volt. Nem volt munkája, nem volt pénze és kilátása. Az egyetlen stabil pont az életében Lydia volt, aki szakított vele. Az utcán kóborolt, amikor először ötlött fel benne a klub felgyújtásának lehetősége. Három háztömbnyire talált egy benzinkutat, ahol 1 $-ért benzint vásárolt.

Éjjel 03:30 perckor ért vissza a “Happy Land”-be. Az ajtóban nem talált senkit, a szórakozók az emeleten ittak és táncoltak. A benzint végigöntötte a bejárat közelében a padlón, valamint a lépcsőn, hátrébb lépett, meggyújtott két szál gyufát és ledobta a padlóra. A tűz gyorsan fellángolt. Gonzalez átsétált az utca túloldalára, és figyelt.

A “Happy Land” ruhatárában Lydia Feliciano meglátta a lángokat, és sikoltozni kezdett, hogy “Tűz van!”. A 23 éves Roberto Argueta éjfél óta szórakozott a klubban, felvette a kabátját és épp távozni készült, amikor meghallotta a sikoltozást. Ő és a barátai látták, hogy a lángok teljesen elborítják a bejáratot. Azt hitték, nincs kiút. De Lydia elvezette őket egy ritkán használt ajtóhoz a klub északi oldalán. Amikor a rémült csoport elérte a kijáratot, meglátták, hogy egy külső fém kapu van a földre támasztva, ami akadályozza az ajtó kinyitását. Az egyik férfinek nagy nehezen sikerült elérnie, és a földre borítania a kaput, és az ajtó kinyílt. A kis csapat a Southern Boulevard-ig futott, de akkor még nem lehettek tisztában azzal, hogy mennyire szerencsések.

Az emeleten a zene miatt nem hallották a földszinti csetepatét, így nem sejthették, hogy milyen nagy veszélyben vannak. A tűz vadul égett a zárt folyosón, az emeletre vezető ajtó a tűztől izzani kezdett. A DJ észrevette, hogy mi történik és megpróbálta figyelmeztetni a tömeget. A tűz ekkor már az emeleti lépcsőfordulóban tombolt. Lekapcsolták a zenét, és felkapcsolták a lámpákat. Néhányan megpróbáltak a lépcsőn lemenni, de a hő és a füst visszafordította őket. A helyzet kétségbeejtő volt.

A DJ végül úgy döntött, esélyt ad magának, és átgázol a lángokon. Lerohant a lépcsőn, amitől bejárati ajtó kinyílt, a fiatalember kizuhant az utcára, a ruhája izzott, meggyulladt, a teste súlyosan megsérült, de túlélte.

Az ajtó kinyílásával a tűz oxigénhez jutott, az emeletre vezető fa lépcsőn a lángok felerősödtek, a lépcső tetején lévő emberek sikoltozni kezdtek. Ahogy a lángok terjedtek, a hő elviselhetetlen mértékűvé vált, az emberek a táncparkettre menekültek, de a sűrű fekete füst akadálytalanul áramlott oda is. Ablak sehol sem volt az emeleten. Az emberek ösztönösen a földre feküdtek, de a lélegzés egyre nehezebbé vált.

Ha figyelembe vesszük, hogy ilyenkor egyszerre éri az áldozatokat szén-monoxid mérgezés, oxigénhiány és a füst mérgező anyagai, a halál szinte másodperceken belül beáll. Az áldozatok között találtak olyant, aki még mindig az italát szorongatta.

(Fotó: murderpedia.org)

Az utcán a gyalogosok hallották a tompa sikolyokat. Az égési sérüléseket szenvedett DJ az utcán vonaglott, mikor megérkeztek a tűzoltók, akik akkor még nem lehettek tisztában a tűz nagyságával. Mikor eloltották a lépcsőház lángjait, észrevették az áldozatokat, szép sorban elkezdték kihúzni őket. A lépcsőházban összesen 19 holttestet találtak. A tűzoltók azt hitték, nincsenek többen.

Mikor feljutottak az emeletre, beléptek a sötét helyiségbe, és valami furcsát éreztek a lábuk alatt. Lassan rájöttek a szörnyű igazságra: embereken lépkednek. Mikor zseblámpával körbevilágítottak, észrevették, hogy az egész termet halottak borítják. A látvány a legtapasztaltabb tűzoltókat is megdöbbentette. 68 halottat számoltak össze itt.

“A jelenet bénító volt. Zsibbadtan álltunk, és senki nem mert megszólalni” – mondták a tűzoltók.

Gonzalez a gyújtogatás után hazatért, levette a benzinnel átitatott ruháját, majd elaludt. Néhány órával később, mikor  letartóztatták, bevallotta, hogy Ő okozta a tüzet. Az orvosi vizsgálatok szerint teljesen épelméjű volt.

A tüzet összesen öten élték túl.

A “Happy Land” szórakozóhely engedély nélkül tartott nyitva, miután a hatóságok 1988-ban bezáratták, ugyanis nem rendelkezett vészkijáratokkal, tűzjelző és oltórendszerrel.

1991. augusztus 19-én Gonzalezt 87 rendbeli gyilkosság miatt ítélték el. 25 évig kell börtönben ülnie, 2015. márciusában szabadulhat.

A tárgyaláson az elhunytak rokonai halálbüntetést követeltek, a bíróság pedig elrendelte, hogy a hatóságok hozzanak létre egy munkacsoportot, ami átvizsgálja a város közel száz klubjának biztonságát.

A bíró a tárgyaláson elmondta, hogy a szerencsétlenségért nem csak Julio Gonzalez hibáztatható, hanem sokan mások is.

(Forrás: Murderpedia)

A Gyújtóforrás ott van a Facebookon is! Kattints ide, lájkolj minket, és mindig elsőként értesülhetsz a legfrissebb hírekről, cikkekről!


1 hozzászólás

Kozma Bàlint · 2014-03-23 - 16:06

A Duran Duran ìrt egy dalt az esetrõl. Sin of the city cìmmel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − 13 =