Az Egyesült Államok egyik legkiterjedtebb gyújtogatás-sorozatáért Paul Kenneth Keller felelős, aki 1966. január 6-án született Washington államban. 99 év börtönbüntetést kapott, a feltételes szabadulás lehetősége nélkül. Az ítélet szerint 32 tűzet okozott, 44 alkalommal tett kísérletet gyújtogatásra, megölt három embert, és több mint 30 millió dollár anyagi kárt okozott. Tette ezt 1992-1993 között, mindössze hat hónap alatt, négy különböző megyében.

Keller a gyújtogatáshoz soha nem használt éghető folyadékot, egyszerűen csak meggyújtotta az éghető anyagokat, főként az épületeken kívül, vagy a garázsokban. A “közreműködésével” templomok, üzletek, házak gyulladtak meg. Mindig a reggeli órákban gyújtogatott, mindezt azért, mert szerette hosszan nézni, ahogy a tűzoltók dolgoznak. Elmondása szerint a tüzek láttán nem izgatottságot, hanem szomorúságot érzett.

A három halálos áldozattal járó tűz egy Észak Seattle-ben lévő öregek otthonában következett be. A vizsgálók először arra gyanakodtak, hogy ezt a tüzet egy eldobott cigaretta okozta, de később rájöttek, hogy egyszerre több helyen csaptak fel a lángok, ami a szándékos tűzokozás egyik legfontosabb bizonyítéka. Keller – letartóztatása után – tagadta, hogy köze lenne ehhez a tűzhöz, állítása szerint szereti az idős embereket, azonban egy ott rögzített ujjlenyomat lebuktatta.

A nyomozás nagyon nehezen haladt, nem volt gyanúsított, ezért a rendőrség egy 27 fős munkacsoport alakított, akik összeállították a gyújtogató profilját. Ez alapján Keller apja – George Keller – ráismert a fiára, akit nyolc nappal később le is tartóztattak.

Az apa – a nyomozás segítéséért – 1993. augusztusában 25.000 $ jutalmat kapott, amit azonnal felajánlott a Szentháromság Lutheránus Egyháznak, ahol a fia szintén tüzet okozott.

Keller beismerte bűnösségét, de csak az után, hogy szembesítették a bizonyítékokkal, ujjlenyomatokkal, szemtanúkkal. Vallomása során krokodilkönnyeket hullajtott, és hithű kereszténynek állította be magát.

Bár a kérdéses hat hónapban sokkal több gyanús tűz tört ki a környéken, Keller ezek közül összesen 76-ot volt hajlandó elismerni, pedig sokszor egymáshoz közel, szinte egy időben lobbantak fel a lángok.

A nyomozók szerint Keller beteges hazudozó, aki már 8-9 éves korában is megpróbált felgyújtani egy szomszédos, üres házat. Édesapja elmondta, hogy gyerekként hiperaktív volt, és mindig elbűvölte a tűz látványa. Ez csak fokozódott, mikor meghallgatott egy tűzoltók által tartott előadást. Hiperaktivitására gyógyszert szedett, de abbahagyta a szedését, és a szakember segítségét is elutasította.

Lenyűgözték a fények, a szirénák, szeretett futni a tűzoltóautók után, később elkezdett tűzoltókkal barátkozni. Saját rádióján hallgatta a  tűzoltók vész-adásait, és igyekezett előbb a tűz helyszínére érni, mint a tűzoltók. Akkoriban a család még örült is ennek, mondván, legalább ledolgozza a felesleges energiáit. Keller vallásos nevelést kapott, rendszeresen jártak templomba, és keresztény középiskolában tanult.

1987-ben könyvelőként kezdett dolgozni, de kirúgták, mikor titokzatos körülmények között felgyulladt az íróasztala. 1988-ban megnősült, és még abban az évben apja reklámügynökségénél kezdett dolgozni. A házassága azonban 1991-ben megromlott, nem sokkal később pedig elkezdődött a gyújtogatás-sorozat. Ekkoriban egyre nyugtalanabb volt, rászokott a kábítószerekre, és az alkoholra.

Keller bármit meggyújtott, ami a közelébe került, és éghető volt (fa, karton, kerti szék, szőnyeg, lábtörlő). Nem kellett más hozzá, csak egy öngyújtó…

(Forrás: https://blog.seattlepi.com/seattle911/2009/11/12/how-was-serial-seattle-arsonist-paul-keller-caught/; https://criminalminds.wikia.com/wiki/Paul_Kenneth_Keller)


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő − egy =