Ha valaki elindul szén-monoxid érzékelőt vásárolni, az üzletekbe betérve nagy valószínűséggel tanácstalanul fog állni, hiszen laikusként fogalma sem lesz, hogy melyiket válassza. Ebben próbálok segíteni. Honnan lehet felismerni, hogy egy készülék a szabványoknak, előírásoknak megfelel, és nyugodtan rábízhatjuk az életünket? Milyen feliratok, iratok megléte az, ami garantálja a megbízható működést?

Kérdéseimmel ismét Galambosi Józsefet, a G+G XL Bt ügyvezetőjét kerestem meg, hiszen Ő igazán otthon van a témában.

Hazánkban a szénmonoxid-riasztó készülékek forgalmazását csak nagyon gondos, szigorú ellenőrzés, tesztek és vizsgálatok után engedélyezik.

Ha a készülék gyártója az Európai Unión belüli ország, és rendelkezik a gyártásra engedélyezett minősítéssel és engedéllyel, akkor Magyarországon már nem kell az általa gyártott készüléket forgalomba hozatal előtt külön bevizsgáltatni.

Ez egyben azzal jár, hogy jogosan használhatja az

EN 50291-2001

KM551504

bevizsgáló állomás által engedélyezett számsort, ami igazolja, hogy megfelel az Unió által elvárt követeléseknek. Minden engedélyezett készülék vonalkoddal van ellátva!

Az Unióban megfelelt minőségű készüléket a forgalmazók, importőrök – saját megnyugtatásukra – Magyarországon is bevizsgáltathatják  egy hazai kalibráló laboratóriumban, TÜV SÜD, vagy egyéb laborban. Ezt sokan meg is teszik.

A készülék dobozán láthatónak kell lenni:

  • a gyártó neve, elérhetősége,
  • a gyártási szám,
  • a CE minősítés,
  • a gyártás időpontja.

Ezen kívül a forgalmazónak és importőrnek rendelkeznie kell az gyártó összes engedélyének másolatával, melyek szorosan összefüggnek a készülékkel.

Ha a készüléket a Távol-keleten gyártják, akkor a hazai forgalomba hozatal előtt minden készüléket be kell vizsgáltatni Magyarországon. Kivétel ez alól, ha a gyártó rendelkezik Európai minősítéssel, de ilyen nagyon ritkán fordul elő.

A vásárlók sokszor hamis adatokkal is találkozhatnak a készülékek dobozán, vagy az össze-vissza fóliázott dobozok feliratai olvashatatlanná válnak.

Ne kapkodjunk a vásárláskor, hanem figyeljük a készülék márkanevét, hiszen ez sok mindent elárul a készülékről. Ellenőrizzük az interneten az adott márkájú készüléket, és csak olyan készüléket vásároljunk, amellyel kapcsolatban megtalálhatók a gyártó és forgalmazó cég adatai, a bevizsgálási dokumentumok. Az internet alkalmas arra, hogy kiszűrjük a “nem létező” gyártókat, forgalmazókat.

A készüléket a gyártónak úgy kell csomagolnia, hogy a vásárló az Öt érintő tájékoztatást könnyedén le tudja olvasni róla.

A multik polcain sokszor olyan termékek jelennek meg, amelyek eredetisége, minősége megkérdőjelezhető, miközben könnyen bedőlhetünk a kecsegtető, alacsony áraknak. A saját, és családunk biztonságát elősegítő készülékeket kizárólag szaküzletekben vásároljuk meg!

Vásárláskor fontos szempont, hogy az adott készülék hanggal jelezze a veszélyt, a meghibásodást és a telep (akkumulátor, vagy elem) lemerülését, ugyanakkor az élettartama a lehető leghosszabb legyen.

A készülékek élettartama (megbízható használatának időtartama) általában csak néhány év (2-6 év), majd “lejár a szavatosságuk”, azaz új készüléket kell vásárolni, a régit pedig el lehet dobni. Nem mindegy tehát, hogy hány évente kell újra, és újra kinyitnunk a pénztárcánk.

Magyarországon vagyunk, magyar nyelven beszélünk, így a készülék vásárlásakor elvárható a magyar nyelvű leírás, használati útmutató.

Ne sajnáljuk az időt és az energiát egy megbízható készülék felkutatására, kiválasztására, és nem sajnáljuk a pénzt a tökéletes készülék megvásárlására. A minőségnek ára van. Ha egy készülék olcsóbb, mint kb 6.000 Ft, nyugodtan kételkedhetünk a megbízhatóságában.

Szeretne még többet tudni a szén-monoxid riasztókról? Kattintson ide >>

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 1 =