Nap, mint nap találkozunk tüzekről, katasztrófákról szóló híradásokkal, de valójában a legtöbb ember nem tudja pontosan, mi is a tűz, hogy viselkedik. Általában csak akkor értik meg, ha saját szemmel látják, saját bőrükön tapasztalják, hogy veszélyben az otthonuk, a családjuk. Évente több, mint 100-an halnak meg Magyarországon tűzben, de közel 1.000-en szenvednek sokszor maradandó égési sérülést tűzeset során.

Őszintén hiszek benne, hogy a haláleseteket, sérüléseket csökkenteni lehet, ha az emberek megismerik a tűzzel kapcsolatos tényeket. Az alábbiakban néhány egyszerű dolgot mutatok be, ami segíthet.

(Forrás: https://lubbockonline.com)

A TŰZ GYORS!

Ha tűz üt ki, kevés az idő!

A kis lángok kevesebb, mint 30 másodperc alatt képesek irányíthatatlan, nagy tűzzé duzzadni, a sűrű, mérgező fekete füst pedig ellepi az egész házat. Pár perc elegendő, és a menekülés már lehetetlenné válik.

A tüzek nagy része akkor keletkezik, mikor az emberek alszanak. Ha arra ébredünk, hogy tűz van, már nincs idő az értékeinket menteni, mert a tűz túl gyorsan terjed, és a füst túl vastag. Olyankor már csak menekülni marad lehetőségünk.

A TŰZ FORRÓ!

A forróság legalább olyan veszélyes, mint a lángok, sőt! 

Egy egészséges felnőtt 150 0C feletti hőmérsékletet már nem bír elviselni a légzőszervek károsodása nélkül. Egy átlagos lakástűzben a padló környékén 100 0C, szemmagasságban akár 600 0C lehet, ami a mennyezeten elérheti akár az 1.000 0C-ot is.

A forró levegő belégzése megégeti a tüdőt, a légzőszerveket, a hő megolvaszthatja a ruhánkat.

Tűzből való menekülés esetén tehát négykézláb mászva, a padló közelében van a legnagyobb esélyünk a túlélésre, bár itt is igyekeznünk kell, mert egy átlagosan berendezett szobában akár 5 perc is elegendő lehet arra, hogy minden éghető anyag lángra kapjon. Ekkor viszont már a padló közelében is 1.000 0C lesz a hőmérséklet, a túlélés esélye pedig egyenlő lesz a nullával.

A TŰZ SÖTÉT!

A tűzben ne számítsunk verőfényre, kivilágított menekülési utakra!

Miközben gyertyával világítunk, és egy nagyobb tábortűz képes megfelelő fényt adni egy egész csapatnak az esti kikapcsolódáshoz, a lakástüzek másként viselkednek.

A tűz kezdeti szakaszában valóban fényt adnak a lángok, de később, a különféle anyagok égésekor keletkező sűrű, fekete füst eltakarja ezt.

Ha tűzre ébredünk, készüljünk fel arra, hogy vak emberként kell kitapogatnunk az utat, és garantáltan nem fogunk semmit sem látni. Könnyen lehet, hogy hiába ismerjük, járjuk be naponta többször a kijárathoz vezető utat, a tűzben ez nem megy majd olyan könnyen.

A TŰZ HALÁLOS! A füst és a mérgező gázok sokkal több embert ölnek meg, mint a lángok.

A tűz elhasználja a helyiségben lévő levegőt (oxigént), és így a füstben egyszerűen megfulladunk. Ha ez nem következik be, akkor az égésgázok okozta mérgezésbe halhatunk bele.

A mérgező gázok belégzésekor már kis mennyiségnél is álmosságot, zavartságot, és légszomjat érezhetünk.

A szagtalan, színtelen gáz már azelőtt mély – örök – álomba ringatja áldozatát, mielőtt a lángok elérnék a helyiséget.

TÚLÉLÉSI   TIPPEK

Tűz esetén a gyorsaság a legfontosabb, semmi más nem számít.

Először meneküljünk, és csak utána próbáljunk segítséget hívni. Találjunk ki egy menekülési tervet, beszéljünk meg egy házon kívüli találkozóhelyet, ismertessük ezt meg minden családtaggal.

Gyakoroljuk a kiutat csukott szemmel, négykézláb mászva, szánk elé vizes törölközőt tartva.

Soha ne menjünk vissza az égő épületbe!

Egy lakásban elhelyezett füstérzékelő időben képes felébreszteni bennünket, így esélyünk marad a menekülésre, túlélésre!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × öt =