A tűzesetben elhunytak az esetek nagy részében gondatlan dohányzás következtében veszítik életüket. Az emberek nap, mint nap végzik ezt a tevékenységet, miközben talán bele sem gondolnak, hogy mennyire veszélyes, hiszen a dohányzás nemcsak az egészségre ártalmas, de tűzveszélyes is, a tűz pedig már nemcsak a dohányzó ember életét veszélyezteti, hanem a környezetében lévőkét is.

A dohányzás, mint keletkezési ok általában valamilyen gondatlan tevékenység eredménye. Ez bekövetkezhet úgy, hogy a cigaretta eloltás nélkül, vagy rosszul eloltva kerül a kukába, hamutartó mellé, esetleg ráesik a kárpitozott kanapéra, ágyra, miközben valaki elalszik cigivel a kezében, esetleg az égő cigarettával történő jövés-menés közben a parázs kihullik belőle.

Munkám során minden alkalmat megragadtam arra, hogy kísérletek során vizsgáljam az égő cigaretta tüzet okozó képességét. Dobtam szemetesbe, ágynemű közé, pokrócba, autósülére, kanapéra, a legkülönfélébb ruhaneműkre, papírkosárba, WC-papírra, és már nem is tudom, hányféle helyre. A kísérletekben egyetlen közös pont volt. Soha nem sikerült nyílt lángú égést „produkálni”, viszont szinte minden anyag iszonyatosan füstölt, és izzott.

A tűzesetek helyszínein is ezt tapasztaltuk. A dohányzással keletkező tüzek hosszú ideig izzanak, parázslanak, füstölnek, így az ennek következtében elhunyt személyek is általában füstmérgezésben veszítik életüket.

Külföldön már sok helyen kaphatók a tűzbiztos cigaretták, remélhetőleg hamarosan hazánkba is megérkezik ez a remek találmány. Az önkioltó cigaretta papírjába semleges ízű égésgátló gyűrűket helyeznek el, amely meggátolja a papír továbbégését, azaz a parázs nem ég el a szűrőig, hanem azonnal elalszik, amint a legközelebbi gyűrűt elérte.

Hogyan akadályozhatók meg a dohányzás által okozott tűzesetek?

 1. Ne dohányozzunk a lakásban. Inkább menjünk ki a szabadba.

 2. Győződjünk meg arról, hogy a cigarettát eloltottuk.

 3. Soha ne dohányozzunk ágyban.

 4. Ha a hamutartóba vizet, vagy homokot teszünk, akkor biztosabban eloltható benne a dohánynemű.

 5. Soha ne ürítsünk a frissen eloltott cigarettát tartalmazó hamutartót a kukába.

 6. Ne tegyük olyan helyre a hamutartót, ahonnan le tud borulni, pl. kanapé karfájára.

 7. Hanyagoljuk a dohányzást álmosság, gyógyszerszedés, vagy ittasság esetén.

 8. Tartsuk távol a hamutartót a gyerekektől, háziállatoktól.

 9. Az égve eldobott cigaretta nemcsak otthonunkban, hanem a szabadban is tüzet tud okozni. Ne dobjuk el eloltás nélkül.

 10. Kerüljük a dohányzást garázsban, műhelyben, fáskamrában.

A lakásokban nem tilos a dohányzás, de érdemes figyelni, hogy égő cigarettát, gyufát és egyéb gyújtóforrást tilos olyan helyre tenni, vagy ott eldobni, ahol az tüzet, vagy robbanást okozhat.

Tehát, ha dohányzással tüzet okozunk, akkor azzal tűzvédelmi előírást, szabályt szegünk meg, amelynek tűzvédelmi bírság lehet a következménye. A büntetés összege jóval magasabb akkor, ha a tűz eloltásához a tűzoltóság beavatkozása is szükségessé vált.


3 hozzászólás

Csepregi Csilla · 2012-08-22 - 07:59

Kipróbáltam a saját cigimen.
A rövid narancssárga Sopianae egészen biztosan nem tűzbiztos.
4 percig hagytam égni, és végig vígan füstölgött.

Pongorné · 2012-08-21 - 10:43

2011. novemberétől csak tűzbiztos cigaretta forgalmazható.

  Csepregi Csilla · 2012-08-21 - 16:12

  Ez tényleg így volna? És miért nem jelölik ezt a cigarettásdobozokon?
  Én láttam ilyen cigarettát (amerikait), és azon határozottan látszottak a cigaretta papírjába beépített “gátak”. Ilyennel hazánkban még nem találkoztam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + 4 =