A tűz okait többféleképpen csoportosíthatjuk. Ismerünk szándékos, gondatlan, vagy véletlen tűzeseteket. A nyílt lángú gyújtóforrástól keletkezett tüzesetek esetében azonban nem beszélhetünk véletlen eseményről, az mindig valamilyen szándékosság, vagy gondatlanság eredménye.

A nyílt lángról általában mindenkinek a felborult gyertya, vagy a benzint szétlocsoló gyújtogató jut eszébe, pedig nyílt láng ennél sokkal több helyen fordul elő.

Hegesztés

Nagyon sokan szeretnek „barkácsolni”, közben pedig hegesztenek, forrasztanak, és ha nem kellően óvatosak, hamar megtörténik a baj.

A hegesztés különböző fém alkatrészek oldhatatlan kötéssel történő összeerősítése.

Az ívhegesztés során a bevont fémelektróda és a munkadarab között villamos ív jön létre, és a megolvadt fémcseppek az íven át jutnak a hegesztési ömledékbe. Váltóáram esetén hegesztő transzformátor, egyenáram esetén hegesztődinamó, vagy egyenirányítós hegesztőgép biztosítja a hegesztőáramot. Az ívhegesztés során fémeket „olvasztunk” egymáshoz, melyek önmagukban nem tekinthetők tűzveszélyesnek, azonban ha valamilyen éghető anyag van a közelben, az könnyedén meggyulladhat, ugyanis a villamos ív mentén a hőmérséklet kb. 2.000 0C, továbbá a szétpattanó, izzó szikrák, fémdarabkák is gyújtóforrást jelentenek.

A lánghegesztés során valamilyen éghető gázt kevernek oxigénnel, amit a hegesztőpisztoly, mint égető berendezés éget el. Éghető gázként általában acetilént használnak, amelynek palackozott formája a dissous-gáz. A hegesztés úgy történik, hogy az acetilén és az oxigén keveréke egy reduktoron át jut a hegesztőpisztolyhoz, ahol elég, a láng pedig elvégzi feladatát.  Az acetilén-oxigén keverék lángjának hőmérséklete kb. 3.200 0C.

Sokszor találkoznak a tűzoltók beavatkozás közben gázpalackokkal. Ezek átforrósodva komoly gondot jelentenek. A gázpalackok belsejében a külső hő hatására megnövekszik a nyomás, ami végül a palack felrobbanását okozza.

A forró palackokat vízzel való „locsolással” szokták hűteni, vagy – ha nincs más megoldás – mesterlövész lövi ki őket, így a nyíláson a megnövekedett nyomású gáz a palack szétrobbanása nélkül el tud távozni.

Lángvágás

Az eljárás lényege, hogy egy anyagot (fémet) hőhatás segítségével szétválasztják, úgy, hogy a gyulladási hőmérsékletre hevített fémet a meggyújtott gáz-oxigén keverék elégeti, az égésterméket pedig a vágási résből kifújja.

A kézi lángvágópisztoly hasonló, mint a lánghegesztő pisztoly, az éghető gáz pedig általában acetilén, vagy PB-gáz.

Gázperzselő

A disznóperzselésnél használt eszköz PB-gázpalackról üzemel, a gáz általában gumicsövön jut el a fém fejbe, aminek a végén nyílt láng végzi a “perzselést”.

 Az ilyen jellegű nyílt lángú tevékenység során a legtöbbször a bitumenes szigetelő lemezek melegítéssel történő lefektetése okoz tüzet, akár a tulajdonos maga végzi, akár szakemberrel végezteti el ezt a feladatot. Sok-sok háztető égett már le a nem kellő körültekintéssel végzett munka miatt.

Hogyan akadályozhatók meg a hegesztés, lángvágás során keletkező tüzek?

  1. A hegesztés környezetében ne legyenek éghető anyagok (pl.: papírdobozok, festék, rongyok, textilek, fűrészpor, faforgács, stb.).

  2. Illékony, éghető anyagok (pl.: benzin, gázolaj, lakkok, stb.), vagy PB gáz, vezetékes gáz 150 méternél közelebb ne legyen.

  3. Ha fa padlón hegesztünk, azt előtte takarjuk le olyan anyaggal, ami megakadályozza, hogy a forró szikra, fröccsenő anyag tüzet okozzon.

  4. A hegesztés után fél órával nézzük meg a helyszínt újra, hogy nem tapasztalunk-e füstölést, parázslást, tüzet.

  5. Munka közben legyen kéznél tűzoltó készülék, homok, vagy víz, az esetlegesen keletkező tüzek eloltására.

  6. A hegesztéskor szanaszét szóródó szikrák, izzó fém elemek a legkisebb résbe is bejuthatnak, így a munka után nagyon alaposan körül kell nézni a területen.

  7. Ha ezt a tevékenységet nem magunk végezzük, hanem szakemberre bízzuk, akkor is figyeljünk arra, hogy a megbízott személy kellően körültekintő-e.

A cikkben szereplő nyílt lángú tevékenységekkel okozott tűzesetek – a szándékos tűzokozást nem számítva – általában gondatlanság következtében keletkeznek, így ha ilyen módon okozunk tüzet, annak következményei vannak.

A hegesztés, lángvágás, perzselés alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek számít. Nézzük, alapvetően milyen szabályokat kell betartanunk a munkavégzés során, és ha tüzet okozunk, milyen büntetésre számíthatunk.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + nyolc =