Az utóbbi napokban sok társasházi képviselő keresett meg azzal a kéréssel, hogy készítsük nekik TMMK-t, mivel a társasházaknak rendelkeznie kell ilyen irattal. A félreértések elkerülése érdekében foglaljuk össze, mi is ez?

A TMMK fogalmát az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet XXI. fejezete vezette be.

A TMMK nem más, mint a TŰZVÉDELMI MŰSZAKI MEGFELELŐSÉGI KÉZIKÖNYV.

Ez egy olyan irat (kézikönyv), ami összegyűjti a létesítéssel és használattal összefüggő tűzvédelmi feltételeket, így segítve a tulajdonost a használat során a megfelelő műszaki állapotok ellenőrzésében.

Tartalmazza az építmény tűzvédelmi, létesítési követelményeit, a villamos rendszer és villámvédelem, a felvonók és mozgólépcsők, speciális épületgépészeti rendszerek, a tűzjelző berendezés, tűzoltó berendezés, vészhangosítási rendszer és hő- és füst elleni védelem kialakítását, továbbá rajzokat, és az 5 évenkénti felülvizsgálat elvégzését igazoló dokumentumot.

Egyszerűbben talán úgy fogalmazható meg, hogy az építmény létesítésekor meglévő tűzvédelmi állapotokat rögzíti, amelyeket a későbbi tulajdonos a kézikönyv segítségével ellenőriz, karban tart, felügyel.

Például, az a tény, hogy egy épületben tűzjelző berendezés létesült, a kézikönyvben rögzítésre kerül, ezek után azt a tulajdonos nem szerelheti le, hanem karban kell tartania.

Az építmény átadása után sok-sok évvel a létesítéskor előírt, megvalósult tűzvédelmi feltételek sokszor már elsikkadnak, tűzvédelmi berendezések leszerelésre kerülnek, új anyagok kerülnek beépítésre, változnak a dolgok. Ez a hatóság munkáját is nagyban nehezíti, hiszen sokszor nem lehet tudni, hogy 20-30 évvel korábban mit írt elő az akkori hatóság, milyen szabályok voltak akkor érvényben. Ez a kézikönyv ezeket a problémákat is megoldja.

Kinek kell rendelkeznie a kézikönyvvel?

  • az 5 szintesnél magasabb lakóépületek,
  • az 1000 m2-nél nagyobb közösségi épületek,
  • az 1000 m2-nél nagyobb ipari épületek,
  • a 3000 m2-nél nagyobb mezőgazdasági épületek,
  • a 2000 m2-nél nagyobb tárolási épületek vagy
  • speciális építménynek minősülő közúti alagút, valamint felszín alatti vasút.

Nagyon fontos kiemelni, hogy az iratnak a használatba vételt követően 60 napon belül el kell készülnie.

Ugyanakkor a 2015. március 5. előtt használatba vett építmények esetén nem kell ilyen iratot készíttetni, a jogszabály csak a 2015. március 5. után használatba vett építményeknek írja elő az irat meglétét.

És akkor térjünk vissza a társasházakhoz…

Azok a társasházak, amelyeket 2015. március 5. előtt vettek használatba, ne készíttessenek ilyen iratot, mert azt számukra jogszabály nem írja elő!

TMMK-val azoknak a társasházaknak kell rendelkeznie, amelyek 5 szintesnél magasabbak, és 2015. március 5. után kerülnek használatba.

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + tizennégy =