Majdnem három hete, hogy nagy vihart kavart a Kodály köröndön lévő társasház tetőszerkezetének meggyulladása, leégése. Már aznap, a hírekben lehetett olvasni, hogy a ház tetőterében – a társasház közös képviselőjének felkérésére – egy korábbi vihar általi beázást próbáltak szigeteléssel megszüntetni. A munkák során nyílt lángot használtak, ami végül a tető meggyulladásához vezetett. Sajnos nem ritkák az ilyen tűzesetek.

Fotó: Pinterest

Fotó: Pinterest

Tartok tőle, hogy a kérdéses társasháznak, illetve a felújítást végzőknek hosszadalmas jogi, és hivatali procedúrát kell majd kiállniuk, mire tisztázódik, hogy ki, miért, és milyen mértékben felelős, hogy fizet-e a biztosító, és miként szankcionálja az ott történteket a hatóság. Mindezen túl talán egy évbe is beletelhet, hogy a lakók visszaköltözhetnek otthonaikba.

Az, hogy egy adott helyszínen, ilyen jellegű munkavégzés során keletkezik-e tűz, sok mindenen múlik. Azonban van néhány alapvető szabály, amit mindenképpen be kell tartani, és ami tűz esetén rengeteg vitától, illetőleg jogi következménytől óvja meg mind a megrendelőt, mind a munkavégzőt.

Nézzük tehát, hogy ha valaki a saját otthonában, vagy akár közös képviselőként egy társasházban szeretne szigetelési munkát megrendelni, mire figyeljen oda.

CSAK MEGBÍZHATÓ SZAKEMBERREL

„Olcsó húsnak híg a leve…”, szokták mondani.

Sajnos sokan vannak, akik pont az ilyen munkák megrendelésekor akarnak spórolni, felkérnek sógort, komát, jó barátot, mondván, hogy mi baj lehet?

Egy profi kivitelező cég rendelkezik olyan eszközökkel, papírokkal, védőfelszereléssel, ami szükséges a baj megelőzéséhez. Ne sajnáljuk az időt a megfelelő szakember kiválasztására, és ne sajnáljuk a pénzt a profi szakember megfizetésére!

ALKALOMSZERŰ TŰZVESZÉLYES TEVÉKENYSÉG

A tetőszigetelési munkák alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősülnek, ha a munkát nyílt lánggal, hegesztéssel, forrasztással, vagy bármilyen tüzet okozni képes eszközzel végzik.

Az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység végzése azonban szigorúan szabályozva van.

Ilyen jellegű tevékenységet csakis, és kizárólag előzetesen írásban meghatározott feltételek alapján szabad végezni.

Az iratot a munkavégző készíti el, de előtte egyeztetnie kell a megrendelővel, azaz a tulajdonossal, közös képviselővel, aki elmondja, hogy mikre kell odafigyelni, hol vannak tűzveszélyes helyek, tárgyak.

Ha tehát valaki tetőszigetelési munkálatokat rendel meg, addig ne engedje fel a tetőre dolgozni a munkásokat, amíg nem egyeztettek a helyi sajátosságokról, illetve nem győződött meg róla, hogy a fenti irat elkészült, azt a helyszínen be tudják mutatni.

Az iratnak tartalmaznia kell a tevékenység időpontját, helyét, leírását, a munkavégző nevét és – tűzvédelmi szakvizsgához kötött munkakör esetében – a bizonyítvány számát, valamint a vonatkozó tűzvédelmi szabályokat és előírásokat.

SZAKVIZSGA

A hegesztést, illetve az építőiparban nyílt lánggal történő munkavégzést csak olyan személy végezhet, aki tűzvédelmi szakvizsgával rendelkezik. A tűzvédelmi szakvizsga 5 évig érvényes.

Érdemes ezt az iratot elkérni a munkavégzőktől. Ha nem tudnak ilyen bizonyítványt bemutatni, úgy nem szabad engedni, hogy a tetőn dolgozzanak.

HELYSZÍN VÉDELME

A tetőtér az esetek nagy többségében tűzveszélyes környezet. Az ott tárolt tárgyak, a száraz fa tetőszerkezet, a rések, nyílások mind-mind veszélyforrást jelentenek. Egy ilyen környezetben tűzveszélyes tevékenységet végezni mindig nehéz, és komoly elővigyázatosságot igénylő feladat.

Van néhány dolog, amit a munkavégzőknek meg kell tenniük annak érdekében, hogy a tevékenységük ne vezessen a tető, vagy a ház leégéséhez. Ez nem csak óvatosság, de jogszabályi kötelezettség is.

A tűzveszélyes tevékenységhez a munka során felügyeletet kell biztosítani. Ez veszélyes környezetben műszeres (pl.: hőkamera) felügyelet is lehet. Ez konkrétan azt jelenti, hogy mindig kell a helyszínen lenni olyan személynek, aki folyamatosan figyeli, hogy nem okoztak-e tüzet.

Több olyan tűz vizsgálatát végeztem, ahol például a tetőn kívül dolgozók nem biztosítottak felügyeletet a tetőtéren belül, így túl későn vették észre, hogy egy oda bepattanó szikra tüzet okozott.

Szükség lehet a veszélyesebb helyek előzetes vízzel való meglocsolására, esetleg nem éghető anyaggal való letakarására. Ne sajnáljuk arra az időt, vagy a munkavégzőktől követeljük meg, hogy a munkavégzés környezetét biztonságossá tegyük, tegyék.

A tűzveszélyes tevékenységhez a munkavégző az ott keletkezhető tűz oltására alkalmas tűzoltó felszerelést, készüléket köteles biztosítani. Ehhez sok esetben nem elegendő egy vödör homokot, kerti slagot, vagy egy tűzoltó készüléket a helyszínre vinni, hiszen ha a tűz elharapódzik, és azt a rendelkezésre álló eszközökkel nem tudják eloltani, akkor az olyan, mintha semmilyen oltóeszközt nem biztosítottak volna.

A munkavégzés után a helyszínt, és annak környezetét alaposan át kell vizsgálni, meg kell győződni arról, hogy minden olyan körülményt megszüntettek, ami tüzet okozhat. Érdemes akár több órán át is figyelni, hogy valahol egy megbújó szikra, parázs nem lobbantja-e lángra a környezetet.

A házunk, otthonunk nagy kincs, telis tele emlékekkel, értékekkel. Érdemes tehát a fentiekre odafigyelni, csak a megfelelő papírokkal, és tudással rendelkező munkásokat felengedni a tetőre, meggyőződni róla, hogy biztosították-e a helyszín felügyeletét, a szükséges oltóeszközöket, és a munka végeztével alaposan átvizsgálták-e a területet.

Az ilyen óvintézkedésekkel nagy mértékben csökkenthető a tűz keletkezésének valószínűsége.

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 3 =