Kukák a lépcsőházban – TILOS!

A társasházak számára jogszabály írja elő a hulladékok gyűjtését, ami az utóbbi időben – kötelező módon – szelektív hulladékgyűjtési kötelezettséggel is kiegészült. A probléma a hulladékgyűjtők társasházon belüli elhelyezéséből adódik…

3

Nincs könnyű dolga a társasházaknak, ugyanis a hulladékgyűjtőket – az önkormányzat tiltása miatt – az utcán nem helyezhetik el, miközben a tűzvédelmi előírások szerint a lépcsőházban sem tárolhatják, ugyanis a menekülési útvonalon, és az azokkal egy légteret alkotó területeken éghető anyagok nem helyezhetők el.

Ez sok helyen komoly fejtörést okoz, hiszen – különösen a szelektív hulladékgyűjtők esetében – nem áll rendelkezésre semmilyen helyiség a tárolásra.

Megkérdeztem az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét, Hajdú Márton tű. alezredest, hogy a tűzvédelmi hatóság tesz-e bármilyen engedményt ebben a kérdésben:

 „Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 205. § (2) bekezdése szerint „lakórendeltetésű épületek, épületrészek területén a menekülésre számításba vett közlekedőkön, lépcsőházakban éghető anyagok és a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak – a (3) bekezdésben foglalt kivétellel – nem helyezhetők el”.

A pontos értelmezés érdekében fontos tisztában lenni a jogszabály szerinti kivétellel is, amely alapján „lakórendeltetésű épületek, épületrészek menekülésre számításba vett közlekedőin, lépcsőházak pihenőin növények elhelyezhetők, ha a menekülési útvonalat az előírt minimális méret alá nem szűkítik le”.

A rövid és határozott megfogalmazásból nem mindenki számára derülhet ki elsőre a jogalkotó szándéka ezzel a szabályozási résszel, pedig rendkívül egyszerű oka volt a megalkotásának. A lakásokban számtalan éghető anyagot tartunk és használunk, amelyek egy-egy otthoni baleset, vagy figyelmetlenség okán meg is gyulladhatnak. Ilyenkor a legfontosabb az életmentés, az emberek biztonságos helyre juttatása a veszély környezetéből. Ezt a legrövidebb úton a lépcsőházon keresztül lehet megtenni, ahol éppen ezért fontos, hogy a lehető legkevesebb akadályozó tényező legyen jelen.

Más oldalról tekintve pedig ilyen módon lehet megakadályozni a lépcsőházakban keletkezett tűzeseteket, vagy azok továbbterjedését. Ez azért kiemelendő, mert az elsődleges menekülési útvonal használhatatlansága esetén már csak jóval bonyolultabban, ezáltal lassabban lehetséges a lakók mentését végrehajtani (például az erkélyeken, ablakokon keresztül).

A lépcsőházakban tárolt hulladék potenciális veszélyforrást jelent tűzesetek kialakulása szempontjából, hiszen rengeteg féle gyúlékony anyag található benne egy helyen. Elegendő egy figyelmetlen mozdulat és egy még parázsló cigarettacsikk ahhoz, hogy tűz keletkezzen. Emellett sajnos a szándékosságot is meg lehet említeni a tűz lehetséges keletkezési okaként.

Összességében tehát az intézkedés a társasházakban élők és a lépcsőházak biztonságát szolgálja. A társasházak ellenőrzése során a tűzvédelmi hatóság szakemberei erre rendszeresen fel is hívják a közös képviselők, ezáltal az ott lakók figyelmét is.”

A feladat tehát adott. Minden társasházban meg kell oldani a hulladékgyűjtők elhelyezését, mert azok nem tárolhatók a lépcsőházban, még akkor sem, ha a menekülést nem akadályozzák, azaz nincsenek „útban”.

Érdemes erre odafigyelni, ugyanis a szabályok be nem tartása tűzvédelmi bírság kiszabását eredményezheti, ami jelenleg 20.000 – 500.000 Ft lehet.

5 hozzászólás: “Kukák a lépcsőházban – TILOS!

 1. Monyok Gabriella szerint:

  Nálunk a kukák beleértve a két vendéglátó helység kukái plusz a szelektív kukák kb. 10db. 3xkb.10 méteres
  nehezen szellőző lifthók? udvarnak nem nevezhető helyre tették. öt emelet lakás ablaka erre néz máshól nem szellőztethetünk! büdös zajos! Kérdezem ez szabájos?

  • Csepregi Csilla szerint:

   Kedves Gabriella!

   Tökéletesen megértem, hogy miért zavarja a leírt helyzet, de sajnos azt kell mondanom, hogy tűzvédelmi szabályok nem tiltják a kukák ilyen helyen – azaz szabad téren – történő elhelyezését.

   Üdv, Csepregi Csilla

 2. Nagy Attila szerint:

  Szeretnėm megkėrdezni.tisztelt szekėrtöt.hogy kb a szemėt tároló. a bejárati ajtonktól kb 6
  -8 mėterre van a büztöl szellösztetni is csak.a kontėnerek ki üritėse esetėn van.ill pont a lėpcsö lejáró ės a elittel szembe van ;Jól tárolja a kontėnereket a társas ház.

  • Csepregi Csilla szerint:

   Kedves Attila!

   Nem értem pontosan, hol vannak ezek a konténerek? Külön helyiségben, vagy a folyosón, szabad téren, vagy a lépcsőházban? Kérem, pontosítsa a kérdést…

   Üdv, Csepregi Csilla

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

15 + négy =

+ <